Spring naar inhoud

Holtercardiogram ECG of Event Recorder 24, 48, 72 uur

Inleiding

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de afdeling Functieonderzoeken (route 27) voor een Holter elektrocardiogram (24/ 48/ 72 uurs ECG), of een Event recorder gedurende één of twee weken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat dit onderzoek inhoudt en hoe het wordt uitgevoerd.

Doel

Met behulp van een recorder worden gedurende 24 / 48 of 72 uur de elektrische activiteiten van uw hart geregistreerd.

Ook is er een mogelijkheid om de recorder gedurenden één á twee weken te dragen dan wordt  het een Event recorder genoemd. De arts kan dan zien hoe uw hart reageert als u bezig bent met uw dagelijkse activiteiten 
Het onderzoek is pijnloos en u kunt, in principe, uw normale werkzaamheden uitvoeren. Het enige verschil is dat u een kleine recorder met u meedraagt.

Voorbereiding

Trek op deze dag kleding aan die gemakkelijk zit. Vermijd strakke, knellende kleding, zoals een nauwsluitende blouse, trui of jurk. Als u knellende kleding draagt, dan kunnen de plakkers loslaten. De registratie van de werking van uw hart is dan verstoord.
Dat geldt ook voor een vette huid. Gebruik daarom op de dag van het onderzoek GEEN bodylotion of crème.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Verloop van het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden op de afdeling Functieonderzoeken (route 27). Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door een laborant(e).

Die neemt u mee naar de onderzoekskamer. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd uw bovenlichaam te ontbloten.
De plakelektroden moeten goed contact maken met de huid. Daarom wordt de huid op de plaatsen waar de elektroden komen, ontvet met alcohol en licht geschuurd. Eventueel wordt er wat haar weggeschoren, dit is nodig voor een goede registratie.

Aan de elektroden worden draden bevestigd die verbonden zijn met een recorder (Holter). De elektroden vangen de hartslag op en zenden die via draden naar de recorder.

Als u klachten hebt noteer in het dagboekje de tijd, de klacht en vermeld wat u op dat moment deed.

Ontkoppelen recorder

U krijgt van de laborant(e) instructies over het verwijderen van de recorder en het tijdstip van inleveren. 

Belangrijk

  • Voorkom dat de recorder nat wordt. Neem geen bad of douche. Ga niet zwemmen. De elektronica van de recorder kan hierdoor beschadigd worden.
  • Maak de recorder niet open.
  • Trek niet aan de plakkers of draden
  • Slapen op een waterbed of onder een elektrische deken is toegestaan.
  • Pas uw dagelijkse activiteiten niet aan. Doe de dag van het onderzoek wat u anders ook zou doen.


Het spreekt voor zich dat u alle materialen tezamen weer inlevert. Ook het ingevulde dagboek inleveren. 

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door de specialist beoordeeld en met U gecommuniceerd.. De laborant(e) kan er dus geen mededelingen over doen.

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de poli Cardiologie, telefoonnummer 0512 588 806. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF