Spring naar inhoud

Infliximab

Uw behandelend arts of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Inflectra®/Remicade®/Remsima®). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van Infliximab en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Het is echter géén vervanging van de bijsluiter. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige terecht.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Infliximab behoort tot de biologische middelen tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hoewel de precieze oorzaak van beide ziektes niet bekend is, wordt bij patiënten een verhoogde hoeveelheid van het ontstekingseiwit TNF alfa gevonden. Dit eiwit speelt een rol in het ontstaan en in stand houden van de ontsteking van het darmslijmvlies. Infliximab blokkeert de effecten van TNF alfa. Daardoor wordt de ontsteking in de darm geremd en nemen de klachten (zoals diarree en buikpijn) af. Ook voelen veel patiënten zich over het algemeen minder moe en kunnen zij beter functioneren in het dagelijks leven. Het effect van infliximab is over het algemeen binnen enkele weken merkbaar.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u start met infliximab is het van belang om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten of te behandelen. Tuberculose is een infectie die zich soms jarenlang ongemerkt in de longen ophoudt zonder tot problemen te leiden. Het immuunsysteem houdt de bacteriën dan al die tijd onder controle. Het gebruik van infliximab kan ertoe leiden dat een sluimerende tuberculose infectie actief wordt. Daarom wordt u voor het starten met infliximab op tuberculose onderzocht. Ook hepatitis B en -C worden meestal gecontroleerd, en soms een HIV besmetting. Het is belangrijk dat u zelf let op algemene verschijnselen van infecties.

Klachten die hierbij kunnen passen zijn:

  • Gezwollen lymfeklieren
  • Aanhoudend hoesten
  • Plotseling gewichtsverlies
  • Koorts

Het is belangrijk dat u ook let op andere bronnen van infecties zoals wonden of problemen met het gebit. Als u een infectie vermoedt, meld dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundige. Infliximab mag namelijk niet worden gebruikt als u een ernstige infectie heeft

Gebruik

Infliximab wordt toegediend via een infuus. De gebruikelijke dosering is 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Na het eerste infuus volgen infusen na twee en zes weken en vervolgens als onderhoudsbehandeling elke acht weken. Na verloop van tijd kan de werkzaamheid van infliximab afnemen en is het soms nodig om een hogere dosering te gebruiken of om de tijd tussen de infusen te verkorten. Infliximab wordt als enige middel tegen de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gebruikt (monotherapie).

Ook kan Infliximab gecombineerd worden met andere (afweer onderdrukkende) middelen. De combinatie van meerdere geneesmiddelen is in de meeste gevallen effectiever en zorgt voor minder afweerreacties tegen infliximab. Als u tijdens het gebruik van infliximab verschijnselen van een infectie heeft, zoals koorts, hoesten of diarree, overleg dan met uw arts. Vaak zal de medicatie worden onderbroken totdat de infectie weer over is.

Elk ziekenhuis heeft een eigen toedieningsschema van infliximab. Het infliximab infuus loopt meestal in 1 tot 2 uur in. Hierna wordt u ongeveer 1 uur gecontroleerd voordat u weer naar huis gaat. U krijgt vragen over uw gezondheid en over het effect en mogelijke bijwerkingen van eerdere infliximab infusen. Indien nodig beoordeelt een arts of er redenen zijn het infuus niet te geven of de dosering aan te passen.

Bijwerkingen

Meest voorkomend

  • Allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk, rillingen, kortademigheid en lagere bloeddruk tijdens het inlopen van het infliximab infuus. Dit kan meestal worden behandeld door het infuus langzamer toe te dienen of tijdelijk te stoppen. Soms is het nodig om voor of tijdens infusie medicijnen te geven om deze allergische reactie tegen te gaan. Bij het volgende infuus worden deze medicijnen dan preventief gegeven om herhaling van klachten te voorkomen. Meestal zijn de klachten echter mild en kan de behandeling worden voortgezet
  • Milde infecties zoals verkoudheid en griep
  • Hoofdpijn, huiduitslag (netelroos), misselijkheid en diarree

Zelden

  • Tijdens gebruik van infliximab kan bij patiënten die lijden aan ernstig hartfalen verslechtering in de hartfunctie optreden. Infliximab wordt daarom niet gegeven bij ernstig hartfalen. Bij mild hartfalen zal de arts goed controleren of er geen verslechtering in de hartfunctie optreedt
  • Tijdens de behandeling zijn ernstige infecties beschreven (circa 1% per jaar). Als u klachten of symptomen hebt die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, raadpleeg dan uw arts

Zeer zelden zijn tijdens anti-TNF behandeling andere autoimmuunziekten ontstaan zoals multiple sclerose (MS). Meld tintelingen, krachtsverlies of slechter zien aan uw arts.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

TNF-blokkerende middelen kunnen voor zover bekend veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen, met uitzondering van andere biologicals, tofacitinib, Anakinra en Abatacept. De combinatie met andere afweeronderdrukkende medicijnen geeft een licht hogere kans op infecties. Overleg bij twijfel met uw arts of IBD-verpleegkundige

Zwangerschap

Voor zover bekend zijn er geen aanwijzingen dat het gebruik van infliximab gedurende de zwangerschap onveilig is. Volledige veiligheid wordt niet gegarandeerd, maar vaak geldt dat opvlamming van de ziekte meer risico’s met zich meebrengt in de zwangerschap dan het gebruik van Infliximab. Infliximab gaat echter over in het kind.

Om het kind zonder infliximab geboren te laten worden kan het gebruik van infliximab vanaf het derde trimester van de zwangerschap (week 24) tijdelijk onderbroken worden. Overleg met uw arts wanneer u een zwangerschapswens hebt of zwanger bent en infliximab gebruikt. zodat u tijdig kunt beslissen om wel of niet de medicatie tijdens de zwangerschap te gebruiken

Borstvoeding

Infliximab gaat in kleine hoeveelheden over in de borstvoeding en wordt waarschijnlijk geinactiveerd in de maag en darmen van het kind. Er zijn geen schadelijke gevolgen bekend bij kinderen die borstvoeding kregen van een moeder die infliximab gebruikte. Lange termijn effecten zijn niet bekend. Overleg met uw arts over het geven van borstvoeding tijdens Infliximab gebruik

Autorijden

TNF blokkerende middelen geven geen sufheid of slaperigheid. U mag gewoon autorijden of apparaten bedienen gedurende de behandeling. Middelen tegen allergische reacties, zoals tavegil, kunnen wel sufheid geven. Deze middelen worden bij infuusreacties soms voor of tijdens Infliximab infusen gegeven.

Vaccinaties

De griepprik en hepatitisvaccinatie zijn veilig tijdens behandeling met TNF blokkerende middelen. De hepatitisvaccinatie kan minder effectief zijn met name bij gebruik van andere medicijnen zoals Azathioprine, 6-Mercaptopurine en Methotrexaat.. Vaccinaties met verzwakte levende vaccins, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG moeten vermeden worden tijdens het gebruik van Infliximab. Overleg met uw arts als u gevaccineerd moet worden. De griepvaccinatie wordt aangeraden.

(Opnieuw) starten met infliximab

Een allergische reactie treedt meestal op tijdens de toediening van Infliximab. De infusie wordt dan gestaakt en indien nodig worden antiallergische medicijnen toegediend.

Uitgestelde overgevoeligheidsreacties kunnen echter ook voorkomen, maar zijn minder heftig. Deze uitgestelde overgevoeligheidsreacties presenteren zich meestal drie tot twaalf dagen na een infuus met klachten als spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn, koorts, uitslag, jeuk, galbulten, heesheid, droge keel, hoofdpijn en/of zwelling van gezicht, lippen of handen. Na een langere onderbreking van Infliximab (van meerdere maanden tot enkele jaren) neemt de kans op infuusreacties of vertraagde overgevoeligheid toe.

Geef aan uw arts door als u in het verleden met Infliximab bent behandeld.

Bron

N-IBD Informatiefolder uitgave mei 2022. Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en MDL artsen binnen respectievelijk het Nurses of Inflammatory Bowel Disease (NIBD) en de IBD commissie binnen de Nederlandse vereniging voor MDL artsen en in samenwerking met Crohn & Colitis NL, als vertegenwoordiger van IBD-patiënten. Deze folder is ontwikkeld conform N-IBD richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven. Op basis van goed hulpverlenerschap kan onder bepaalde omstandigheden van de inhoud worden afgeweken. De inhoud van de folders kan wijzigen in de loop van de tijd.


 

Download PDF