Spring naar inhoud

Vedolizumab (Entyvio)

Uw behandelend arts en/of IBD verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio®). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit medicijn en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Het is echter géén vervanging van de bijsluiter. Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelende arts of IBD-verpleegkundige terecht.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. De behandeling is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziektes voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.

Werking

Vedolizumab is een eiwit dat de werking van integrines blokkeert. Integrines zijn eiwitten op witte bloedcellen die het mogelijk maken dat actieve ontstekingscellen vanuit het bloed naar de darmwand uittreden. Door de blokkade van vedolizumab komen de ontstekingscellen niet in het darmweefsel en neemt de ontsteking af. Vedolizumab wordt voorgeschreven bij een colitis ulcerosa of ziekte van Crohn. Dit gebeurt meestal wanneer andere geneesmiddelen onvoldoende werken of wanneer andere geneesmiddelen niet verdragen kunnen worden. Soms werkt vedolizumab snel, binnen 1-2 weken. Maar het kan ook langer duren voordat Vedolizumab effect heeft bij colitis ulcerosa kan dat tot 14 weken duren en bij Crohn wel tot 6 maanden.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat u start met vedolizumab is het van belang om sluimerende of actieve infecties uit te sluiten dan wel te behandelen. Tuberculose is een infectie die zich soms jarenlang ongemerkt in de longen ophoudt zonder tot problemen te leiden. Het immuunsysteem houdt de bacteriën dan al die tijd onder controle. Het gebruik van vedolizumab kan ertoe leiden dat een dergelijke sluimerende tuberculose infectie actief wordt. Daarom wordt u voor het starten met vedolizumab op tuberculose onderzocht. Ook Hepatitis B en -C worden meestal gecontroleerd, en soms een Hivbesmetting. Ook tijdens gebruik van vedolizumab is het belangrijk dat u zelf let op algemene tekenen van infectie. Klachten die hierbij kunnen passen zijn:

  •  gezwollen lymfeklieren in bijvoorbeeld de hals of liezen aanhoudend hoesten
  •  plotseling ongewenst gewichtsverlies
  •  koorts

Het is belangrijk dat u ook let op andere bronnen van infecties zoals wonden of problemen met het gebit, Als u een infectie vermoedt, meld dit dan aan uw behandelend arts of IBD verpleegkundige.

Gebruik

Vedolizumab kan intraveneus met behulp van een infuus (in de bloedbaan) of als subcutane injectie (onder de huid) worden toegediend. Beide vormen van Vedolizumab bevatten dezelfde stof en het effect op de ziekte van beide vormen van toediening is hetzelfde.

Vedolizumab wordt in een opstartdosering altijd als infuus gegeven. De tweede gift 2 weken na de eerste. Je krijgt dus eerst minimaal twee keer een infuus met intraveneuze Vedolizumab in het ziekenhuis voordat je kunt overstappen op de subcutane injecties. Deze injecties zal u dan, na een spuitinstructie in uw ziekenhuis, thuis zelf kunnen toedienen. U beslist samen met uw behandelaar of u na de start vedolizumab via infuus of door zelf te spuiten toegediend krijgt.

Intraveneuze infusie

Indien u doorgaat met de infusen zal de derde dosis, vier weken na de tweede gift, toegediend worden. Daarna wordt Vedolizumab iedere acht weken toegediend in een dosering van 300 mg. Dit kan plaatsvinden in het ziekenhuis.

De dosering is niet afhankelijk van uw gewicht, maar is voor iedereen gelijk. Omdat bij Vedolizumab het effect weken op zich kan laten wachten, kan het nodig zijn tijdelijk prednison naast de Vedolizumab te gebruiken.

Subcutane injectie

Injecties met vedolizumab onder de huid (subcutaan) zijn relatief snel en eenvoudig gezet. De inhoud wordt in ongeveer 10 seconden ingespoten. Deze injecties kunnen de meeste patiënten gewoon zelf thuis plaats nadat u getraind bent door een verpleegkundige. De injecties dient u dan elke 14 dagen toe. De dosering is voor iedereen gelijk (108mg(=0,68ml), onafhankelijk van uw gewicht. Omdat bij Vedolizumab het effect weken op zich kan laten wachten, kan het nodig zijn tijdelijk prednison naast de Vedolizumab te gebruiken.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

Een eventuele combinatie met andere afweer onderdrukkende medicijnen kan een verhoogde kans op infecties geven. Overleg bij twijfel met uw arts.

Bijwerkingen

Net als bij ieder geneesmiddel kunnen ook bij gebruik van Vedolizumab soms bijwerkingen ontstaan. Slechts weinig patienten hebben daar last van. De meest gemelde bijwerkingen zijn:

  •  Hoofdpijn, gewrichtspijn en neusverkoudheid
  •  Reacties tijdens infusie: pijn en irritatie op infuus of injectie plaats, koude rillingen en het koud hebben

Uit onderzoek met een geneesmiddel met een soortgelijke werking als Vedolizumab, is een progressieve multifocale leuko encefalopathie (PML) is gezien. Bij het medicijn Vedolizumab zelf niet. Dit is een zeer zeldzame maar mogelijk ernstige (fatale) infectie. Let daarom op de volgende symptomen:

  •  Zwakte aan één kant van het lichaam
  •  Onhandigheid van ledematen
  •  Verstoring van het gezichtsvermogen
  •  Veranderingen in denken, geheugen en oriëntatie, leidend tot verwarring en persoonlijkheidsveranderingenWanneer u een bijwerking opmerkt, wordt u aangeraden contact op te nemen met uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige.

Therapietrouw

Voor een optimale behandeling van uw darmziekte is het belangrijk om Vedolizumab te gebruiken volgens voorschrift van uw behandelend arts of IBD- verpleegkundige. Indien u gekozen heeft voor de subcutane injecties, kies dan een vaste dag/ tijdstip in  voor de injectie. Zodat u deze om de 14 dagen kan gebruiken. Sla geen injectie over. Raadpleeg uw behandelaar indien u een dosering vergeten bent.

Vruchtbaarheid

Er zijn geen gegevens over het effect van Vedolizumab op de vruchtbaarheid.

Zwangerschap

Hoewel de resultaten van onderzoek niet op directe of indirecte schadelijke gevolgen voor het kind duiden, is de ervaring in de praktijk beperkt. Vooralsnog wordt aangeraden bij een zwangerschapswens met uw arts te overleggen over het gebruik van Vedolizumab. Neem contact op met uw arts of IBD-verpleegkundige als u zwanger bent.

Borstvoeding

Vedolizumab gaat over in de borstvoeding. Daarom wordt uit voorzichtigheid geadviseerd om geen borstvoeding te geven. Overleg met uw arts over het geven van borstvoeding tijdens Vedolizumab gebruik.

Vaccinaties

Vaccinatie met verzwakte levende vaccins, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG mogen niet gegeven worden tijdens het gebruik van vedolizumab. Overleg met uw arts welke vaccinaties voor u van belang kunnen zijn.

Bron

N-IBD Informatiefolder uitgave mei 2022. Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en MDL artsen binnen respectievelijk het Nurses of Inflammatory Bowel Disease (NIBD) en de IBD commissie binnen de Nederlandse vereniging voor MDL artsen en in samenwerking met Crohn & Colitis NL, als vertegenwoordiger van IBD-patiënten. Deze folder is ontwikkeld conform N-IBD richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven. Op basis van goed hulpverlenerschap kan onder bepaalde omstandigheden van de inhoud worden afgeweken. De inhoud van de folders kan wijzigen in de loop van de tijd. 

Download PDF