Spring naar inhoud

Slaapapneu en autorijden

Autorijden bij slaap apneu


U bent in het ziekenhuis Nij Smellinghe onderzocht, omdat u klachten heeft wat kan duiden op een slaapstoornis. Naar aanleiding van dit onderzoek is bij u de diagnose slaap apneu vastgesteld. Bij slaap apneu kunnen de volgende klachten optreden; overmatige vermoeidheid/slaperigheid overdag, verminderde concentratie, snurkklachten en ’s nachts slecht slapen.
Nu bij u de diagnose slaap apneu is vastgesteld, vraagt u zich misschien af: mag en kan ik nog autorijden? Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) beslist hier over. In deze folder kunt u lezen wanneer u wel en niet mag autorijden.

Mag ik autorijden nu bij mij slaap apneu is vastgesteld?


Mensen met onbehandeld slaap apneu mogen niet autorijden. Wat hierbij belangrijk is zijn het aantal ademstops dat optreedt, weergegeven als de AHI (Apneu Hypopneu Index). Het AHI is het aantal ademstops gemiddeld per uur.
Mensen die de diagnose slaap apneu hebben gekregen mogen weer autorijden na twee maanden succesvolle behandeling.
Voor mensen met rijbewijs categorie C (vrachtwagens) en/of D (bussen), geldt dat er minstens 3 maanden een succesvolle behandeling nodig is. 

Onder een succesvolle behandeling wordt verstaan dat de slaap apneu wordt behandeld met CPAP of een MRA en dat de AHI onder de vijftien ligt.

Indien u tussentijds toch wil blijven rijden is het uw eigen verantwoordelijkheid. De arts die de diagnose stelt kan u alleen ontraden om te autorijden. Dit om het risico op ongelukken te verkleinen, in het belang van uzelf maar ook andere verkeersdeelnemers. Mochten er problemen ontstaan en u weet van de diagnose met nog geen succesvol resultaat, dan kan u alsnog in de problemen komen.

Slaap apneu melden bij het CBR


Het is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om slaap apneu te melden bij het CBR. De arts die bij u de diagnose stelt heeft geen meldplicht en mag het ook niet vrijwillig melden in verband met medisch beroepsgeheim.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de website van het CBR: 

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/slaapapneu.htm  Download PDF