Spring naar inhoud

Verzamelen portie ontlasting (feces) voor laboratoriumonderzoek

Uw behandelaar heeft laboratoriumonderzoek in ontlasting (feces) aangevraagd. Voor een goed resultaat is het essentieel dat u de ontlasting op de juiste manier verzamelt, bewaart en naar het ziekenhuis brengt. 

Wanneer verzamelen?

  • Verzamel geen ontlasting tijdens de menstruatie. Stel het verzamelen dan uit tot drie dagen na de menstruatie.
  • Na het verzamelen van de ontlasting moet u het potje, eventueel samen met het formulier met uw naam en geboortedatum, inleveren bij de balie van het Afnamelaboratorium. Doe dit het liefst dezelfde dag nog, maar in ieder geval binnen 24 uur na de laatste verzameling. Dit kan op alle werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur. Houd dus rekening met het weekend of feestdagen!

Instructie voor het verzamelen:

  • Zorg dat de ontlasting niet in contact komt met urine, water of schoonmaakmiddel in het toilet. Gebruik hiervoor het opvangzakje dat u van de polikliniek heeft ontvangen volgens de bijgevoegde instructie.

  • Vul het potje voor de helft met behulp van de spatel aan de binnenzijde van het deksel. 

Noteer op het potje:

  • Uw naam
  • Uw geboortedatum
  • Datum en tijd van verzamelen

Inleveren van het potje

Lever het potje met de ontlasting dezelfde dag nog in bij het Afnamelaboratorium van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Als dit niet lukt dan moet het potje uiterlijk de volgende dag worden ingeleverd.

Bij het Afnamelaboratorium

Meteen bij binnenkomst in de wachtkamer van het Afnamelaboratorium staat een pilaar met een labelprinter. Kies op de labelprinter voor ‘Overige diensten’. Het linkerdisplay aan de muur in de wachtruimte laat u weten wanneer het uw beurt is om naar de balie te gaan.

Houdt u er rekening mee dat er mogelijk ook nog bloed afgenomen moet worden.

Vragen?

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met het Medisch Laboratorium, via tel. (0512) 588 812 (Afnamelaboratorium).

Download PDF