Spring naar inhoud

Monofer infuus

Inleiding

Uw specialist heeft u vanwege een ijzertekort een infuus met het medicijn Monofer voorgeschreven. Voor deze behandeling wordt u een aantal uur opgenomen op de dagverpleging.

In deze folder vindt u informatie over de behandeling en de gang van zaken in het ziekenhuis. Let op dat deze folder niet de bijsluiter vervangt die uw arts of verpleegkundige u kan geven.

Het belang van ijzer in uw lichaam


Rode bloedcellen hebben hun rode kleur te danken aan het eiwit hemoglobine. De voornaamste functies van hemoglobine zijn:

  • Transport van zuurstof van de longen naar het weefsel in het lichaam.
  • Transport van koolstofdioxide van het weefsel terug naar de longen.

Net zoals zuurstof is ijzer een noodzakelijke stof in het lichaam. Deze stof zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden aan hemoglobine. Ijzer is ook betrokken bij veel andere functies in het lichaam, zoals het behouden van een goede conditie, bevorderen van de concentratie en het gezond houden van huid, haar en nagels. Ook versterkt het de afweer tegen ziektes.

Behandeling met Monofer®

Wat is Monofer®

Monofer® is een donkerbruine vloeistof die ijzer bevat. Monofer® is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor het behandelen van bloedarmoede. Het doel van de behandeling is het aanvullen van de ijzervoorraden in het lichaam.
 

Voorbereiding thuis

Voor een behandeling met Monofer® is van uw kant geen voorbereiding nodig. U kunt net zo eten en drinken als u normaal gesproken doet - en uw gebruikelijke medicatie nemen als u die hebt - voordat u Monofer® ontvangt.
 

Meenemen naar het ziekenhuis

De behandeling duurt 2 uur. U kunt desgewenst een boek, tijdschrift of IPad/smartphone meenemen. In het ziekenhuis is gratis WIFI beschikbaar.
 

Melden

Op de opnamedag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling.

Tijdens de behandeling

Monofer® is een intraveneuze ijzerbehandeling die rechtstreeks in een ader wordt gegeven. Een verpleegkundige brengt een infuus in. Via dit infuus loopt de Monofer® in uw ader.


U wordt tijdens de hele procedure door een verpleegkundige in de gaten gehouden. De behandeling duurt ongeveer 1 uur.


Nadat het ijzerpreparaat is ingelopen wordt nog een 1/2 uur nagespoeld. We kijken dan ook hoe u heeft gereageerd op de behandeling. Daarna wordt het infuus verwijderd. De insteekplaats wordt met een gaasje en verband verbonden. Daarna mag u naar huis.


Na de behandeling

Na de behandeling kunt u op eigen gelegenheid naar huis. Het is toegestaan om na de behandeling auto te rijden. U mag het gaasje en het verband er thuis zelf afhalen.
 

De tijd die het kost om verbetering van de symptomen van ijzertekort te ervaren is heel persoonlijk. Sommige mensen zullen zich al na een paar dagen beter voelen, terwijl anderen verbetering zullen voelen na een paar weken of een maand.

Download PDF