Spring naar inhoud

Algemene informatie lichtafdeling

De lichtafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe is een afdeling, waar moderne vormen van lichtbehandeling worden gegeven. De gegevens van de patiënt en de besturing van de cabines zijn helemaal gedigitaliseerd. Op deze afdeling worden patiënten behandeld voor diverse huidafwijkingen, vaak chronische, die niet voldoende reageren op andere therapie, zoals behandeling met zalf of tabletten.

Doelgroep


Op de lichtafdeling komen vaak patiënten met chronische huidaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn psoriasis en sommige soorten eczeem, waaronder
constitutioneel eczeem. Ook patiënten met huidafwijkingen aan handen, voeten, onderbenen en behaarde hoofd kunnen op de lichtafdeling terecht. Patiënten met een zonlichtallergie, jeuk en vitiligo worden ook met lichttherapie behandeld.

Behandelingsmogelijkheden


Op de lichtafdeling worden meerdere combinaties van bad-, zalf- en lichttherapie toegepast. Dit is voor behandeling van het hele lichaam. Daarnaast is er ook
apparatuur voor lokale behandeling van bijvoorbeeld behaarde hoofd, handen en voeten.

Psoriasis


Voor patiënten met psoriasis bestaat de behandeling meestal uit een lichtbehandeling met ultraviolet A (UVA) of ultraviolet B (UVB) licht. Bij een UVA behandeling wordt eerst een bad genomen. Aan het badwater wordt een vloeistof toegevoegd. Deze zorgt ervoor dat de huid gevoelig wordt gemaakt voor UVA licht. Voor behandeling met UVB licht is dit niet nodig. De  lichtafdeling heeft de beschikking over een hand-/voetcabine en een UVB haarkam. Ook tijdens en na de lichtbehandeling met UVB licht is behandeling met zalf nodig. Maar dit gebeurt altijd in overleg met uw behandelend arts.

Eczeem, onder andere constitutioneel en speciale hand/voet eczeemvormen


Sommige patiënten met eczeem worden op dezelfde manier behandeld als patiënten met psoriasis. Ook hierbij kan voor de behandeling een bad en/of zalf vooraf noodzakelijk zijn. Dit bespreekt u met uw dermatoloog.

Hoe lang duurt een behandeling?


Een gemiddelde lichtbehandeling varieert van enkele seconden tot ± 15 minuten. UVA/UVB  badbehandelingen duren ± 30 minuten. Meestal zijn er behandelingen per week nodig. Het totaal aantal behandelingen bij psoriasispatiënten is gemiddeld 20 - 25 keer. Bij patiënten met eczeem, zonneallergie en vitiligo is het aantal behandelingen sterk wisselend.

De lichtafdeling bestaat uit een aantal behandelkamers, bad- en doucheruimte en kleedkamertjes. Er wordt gebruik gemaakt van computergestuurde belichtingsapparatuur. Voor elke patiënt is een individueel belichtingsplan opgesteld. Zo wordt steeds de juiste belichting gegeven en kan de totale hoeveelheid belichtingsenergie worden vastgelegd. De behandeling wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide lichttherapeut. Naast de medische aard
wordt ook aandacht besteed aan psychosociale aspecten. Deze blijven vaak onderbelicht bij chronische huidziekten.


Hoe gaat de verwijzing?


De verwijzing naar de lichtafdeling gaat via de polikliniek dermatologie. Als u een lichtbehandeling wilt, kunt u dit bespreken met uw behandelend arts. Vervolgens kan een afspraak worden gemaakt op de polikliniek dermatologie, tel. (0512) 588 801, keuze 1 (werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur).

De dermatoloog en de lichttherapeute


Na uitvoerige voorlichting over de aard van de aandoening en de behandelingsmogelijkheden kan de arts besluiten dat lichtbehandeling goed voor u is. De arts geeft het behandelschema via de computer door aan de lichttherapeute. Ook worden afspraken gemaakt voor de verdere behandelingen. Regelmatig bespreekt de dermatoloog de voortgang van de behandeling met u. De behandeling, begeleiding en afspraken maakt u met de op de afdeling werkzame lichttherapeute.

Meer informatie nodig?


Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de lichtafdeling tel (0512) 588 164 (op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur).


© 2011 Ziekenhuis Nij Smellinghe. Alle rechten voorbehouden.

Download PDF