Spring naar inhoud

UVB-behandeling met de lichtkam

Een aantal huidziekten kan goed worden behandeld met lichttherapie. Uw behandelend arts heeft bij u gekozen voor behandeling van de behaarde hoofdhuid met UVB-therapie door middel van de zogenaamde lichtkam.

Wat is UVB-therapie?

UVB-therapie wordt ook wel fototherapie genoemd. Dit omdat met foto ‘licht’ wordt bedoeld. UV staat voor ultraviolet. Het ultraviolet B licht is onderdeel van ons normale zonlicht. Verschillende huidafwijkingen zoals psoriasis en bepaalde eczeemsoorten zijn goed te behandelen met lichttherapie.

Wat doet UVB?

Bij psoriasis en eczeem is er sprake van een gestoorde opbouw van de huid. Bij psoriasis is er een snellere omzetting van de huidcellen. Op verschillende manieren remt UVB-licht deze processen. Zo kan er weer een normale situatie ontstaan.

Wie krijgt UVB-therapie?

Deze lichttherapie wordt toegepast bij uitgebreide of hardnekkige huidafwijkingen, die niet op de gewone zalf- of lotionbehandeling reageren. - Voor het lichaam betekent dit behandeling met een speciaal type lichtcabine - Voor het behaarde hoofd betekent dit behandeling met de lichtkam.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Voor de behandeling moet u het haar met een normale alledaagse shampoo wassen. De huid moet niet met zalf of lotion worden behandeld, tenzij anders met uw arts is afgesproken. Voordat de lichtkam wordt gebruikt moet u het haar goed los kammen of borstelen. Het behaarde hoofd wordt vervolgens belicht in 3 banen. Dit gebeurt volgens een belichtingsschema dat in overleg met uw behandelend arts is opgesteld. De belichtingsduur wordt tijdens de behandeling geleidelijk opgevoerd. Behalve als er irritatie of andere bijwerkingen optreden. Meld dit altijd aan uw arts of behandelend personeel! Tijdens de behandeling moet u een beschermende bril dragen. Deze is ter plekke aanwezig.

Hoe lang duurt de behandeling?

Bij een intensieve behandeling van 2 tot 3 keer per week zijn er 20 - 25 belichtingen nodig om een goed resultaat te krijgen. Soms kan een onderhoudsbehandeling van eenmaal per 14 dagen worden toegepast.

Mogelijke tijdelijke bijwerkingen van de UVB-therapie

  1. Jeuk, roodheid of andere huiduitslag. Hierbij dient u de arts te waarschuwen.
  2. Droge branderige huid.

Thuisbehandeling

Wordt er op het moment van uw behandeling geen gebruik gemaakt van de lichtkam door andere patiënten, dan heeft u de mogelijkheid tot thuisbelichting. U dient hiervoor een formulier te tekenen. Hierin geeft u aan de lichtkam in goede staat te ontvangen en retourneren.

Algemene adviezen/opmerkingen tijdens de lichtkam-therapie

  1. Als u griep of koorts heeft of zich anderszins niet fit voelt, raden we aan om voor de behandeling te overleggen met de afdeling Dermatologie.
  2. Het gebruik van medicijnen is vrijwel nooit een probleem bij deze vorm van lichtbehandeling. Wel horen we graag welke medicijnen u gebruikt.
  3. Het is vaak nuttig de behaarde hoofdhuid tussen de belichtingen te blijven behandelen met shampoo, zalf en/of lotion. Overleg dit regelmatig met uw behandelend arts.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met de lichtafdeling tel (0512) 588 164 (op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur).

Download PDF