Spring naar inhoud

Dagverpleging

Waar vindt u de dagverpleging/ opnamelounge (route 52)

  • Als u voor 7.30 uur opgenomen wordt meldt u zich via ingang van de Spoedeisende hulp. Na 7.30 uur kunt u zich melden bij de receptie van de hoofdingang. Zij verwijzen u door naar de Dagverpleging.
  • De dagverpleging bevindt zich op de B kant van de eerste verdieping van de kliniek. U meldt zich bij de balie van de secretaresse en wordt naar uw kamer of opnamelounge doorverwezen.
  • De opnamelounge vindt u aan het voorste gedeelte van de dagverpleging.

Opname op de dagverpleging

  • Dit is een afdeling waar u gedurende enkele uren tot een hele dag opgenomen wordt.
  • U kunt worden opgenomen omdat u een operatie moet ondergaan. Soms is het nodig dat u na de ingreep nog aanvullende zorg krijgt (gips, rontgenfoto e.d.)

    Maar het kan ook zijn dat u 1 of meerdere onderzoeken moet ondergaan of een behandeling of therapie krijgt.

  • De openingstijden zijn van 7.00 uur tot 22.00 uur
  • De dagverpleging is te bereiken op telefoonnummer 0512-588545
  • Op de dagverpleging worden patiënten ‘gemengd verpleegd’. Dat wil zeggen dat op een kamer of zaal zowel mannen als vrouwen liggen.
  • Zodra het opname gesprek heeft plaats gevonden, verzoeken wij de begeleiding de afdeling te verlaten (uitzonderingen daar gelaten in overleg met de verpleegkundige). 

Als u ziek of verhinderd bent

Als u de dagen voor de behandeling/operatie verkouden bent, hoest of koorts heeft of voelt u zich om wat voor reden niet fit of om andere redenen niet op de opnamedag kunt komen, dan verzoeken we u zo snel mogelijk contact op te nemen met de desbetreffende polikliniek om te informeren of de ingreep door kan gaan. In overleg kunnen we bepalen of uw operatie, onderzoek of behandeling wel of niet door kan gaan.

Bezoek

De dagverpleging heeft geen bezoekregeling.

Zodra u weer opgehaald kan worden na de ingreep, onderzoek of behandeling kunt u in samenspraak met de verpleegkundige contact opnemen met uw contactpersoon. 

Wat neemt u mee?

  • Geldig legitimatiebewijs, verzekeringspas
  • Uw medicijnen (in de originele verpakking)
  • Makkelijk zittende kleding
  • Pantoffels/slippers/ gemakkelijke schoenen
  • Het telefoonnummer van degene die u ophaalt
  • Een koker voor uw bril of contactlenzen bewaardoosje 
  • Gebitsbakje voor uw kunstgebit
  • Een 2 euro munt voor evt. gebruik van rolstoel met ontslag. (krijgt u retour als u de rolstoel inlevert in de centrale hal)

Wij adviseren u waardevolle bezittingen thuis te laten.

Wij zijn niet aansprakelijk voor eventueel verlies of diefstal. U heeft op uw kamer een nachtkastje tot uw beschikking waar u spullen in kunt bewaren (zonder slot).

Internet/mobiel


U kunt draadloos internet gebruiken via ons wifi netwerk. Wij verzoeken u vriendelijk rekening te houden met medepatiënten en overlast te voorkomen.

Uitstel van opname c.q. operatie

Het kan voorkomen dat uw geplande operatie door omstandigheden wordt uitgesteld (bijvoorbeeld als er een spoedoperatie tussendoor komt).

Voorbereiding thuis

Uw behandelend arts/anesthesist zal u vertellen of u wel of niet nuchter moet komen. Met u wordt daarom afgesproken vanaf welk tijdstip u niets meer mag eten en drinken. Ook wanneer er een andere bepaalde voorbereiding nodig is, wordt dit met u afgesproken.

Nuchter beleid


Wanneer u voor het laatst nog mag eten of drinken voor een operatie, is afhankelijk van de meldingstijd. Dit is dus niet het tijdstip van de operatie, maar de tijd waarop u zich daarvoor in het ziekenhuis moet melden.

Als u de meldingstijd weet, kunt u hieronder lezen tot hoe laat u nog mag eten en tot hoe laat u nog mag drinken, en wat precies.

Bij meldingstijd voor 11:00, voor volwassenen (vanaf 18 jaar):

  • De dag vóór de operatie mag u normaal eten en drinken.
  • Op de dag van de operatie mag u niets meer eten vanaf middernacht (0:00)
  • Drinken mag nog tot 2 uren voor de meldingstijd: water, limonade, thee, koffie, frisdrank, heldere vruchtensap of pre-opdrank. Geen melkproducten of vruchtvlees.

Bij meldingstijd na 11:00, voor volwassenen (vanaf 18 jaar):

  • De dag vóór de operatie mag u normaal eten en drinken.
  • Op de dag van de operatie mag u voor 6:30 nog een licht ontbijt: brood, ontbijtkoek, beschuit, crackers, zoet beleg, fruit of zuivelproducten (bijvoorbeeld: boter, kaas, yoghurt, melk). Belangrijk: maaltijden die vlees, vet of gebakken voedsel bevatten, vertragen de maagontlediging en zijn dus geen lichte maaltijd.
  • Na 6:30 mag u niets meer eten.
  • Drinken mag nog tot 2 uren voor de meldingstijd: water, limonade, thee, koffie, frisdrank, heldere vruchtensap of pre-opdrank. Geen melkproducten of vruchtvlees.


U mag uw medicijnen met een klein slokje water innemen op de normale tijden, wanneer dit nodig is.

Het is belangrijk dat u zich precies aan deze afspraken houdt. Heeft u iets gegeten of gedronken dat niet hierboven genoemd staat, of na de genoemde tijden, dan moet de operatie misschien worden uitgesteld. Dit is allemaal in het belang van de veiligheid rondom de anesthesie en de operatie. Geef dit dan door aan de verpleegkundige.

Medicijnen


Het innemen van antistollingsmedicijnen (bloedverdunners) moet voor de operatie, in overleg met uw specialist, gestaakt worden, tenzij anders met u is besproken.
Diuretica (plastabletten) mag u op de dag van operatie niet innemen.(Eventueel in overleg met de behandelaar/anesthesist)
De anesthesist zal verder met u overleggen over het innemen van uw eigen medicijnen.
 

Wanneer u wordt opgenomen neemt u uw eigen thuismedicatie in de originele verpakking mee. Dit kunt u dan doorgebruiken tijdens de opname.

Gebruikt u de pil, dan kunt u dat normaal ononderbroken blijven doen. Houdt u er wel rekening mee dat de bescherming tegen zwangerschap de rest van de cyclus niet volledig is. 

Douchen en make-up


Om infecties te voorkomen moet uw huid zo schoon mogelijk zijn. Daarom kunt u zich het beste op de dag van de opname douchen. Gebruik na het wassen geen crèmes of bodylotion. Eventuele bewakingselektrodes of pleisters plakken dan niet goed op uw huid.


Make-up en nagellak zijn niet toegestaan. Voor controle op een goede doorbloeding kijken we naar de nagels van uw handen en voeten. Heeft u acryl- of gelnagels? Zorg er dan voor dat er minimaal 1 nagel verwijderd is van uw handnagels.

Sieraden


Sieraden en piercings mogen niet worden gedragen. Laat deze dan ook thuis.

Rookbeleid/alcohol


Ons ziekenhuis hanteert een anti rookbeleid.

Het is raadzaam enkele dagen vóór de ingreep te stoppen met roken en geen alcohol meer te gebruiken. Roken en alcohol hebben negatieve effecten op de verdoving en belemmert de wondgenezing en herstel.

Opnamegesprek met verpleegkundige (in opleiding)

  • Verpleegkundige stelt een paar vragen en neemt tijdens het opname gesprek gegevens met u door. 
  • Bij opname wordt het telefoonnummer van uw contactpersoon genoteerd. De communicatie zal alleen via deze contactpersoon verlopen. Andere familieleden of kennissen worden verwezen naar de eerste contactpersoon. Spreek met uw contactpersoon af dat hij/zij telefonisch bereikbaar is.
  • U hoort dan hoe lang u naar verwachting in ons ziekenhuis zult blijven. Iedere operatie, onderzoek en behandeling heeft een minimale opname tijd. Hoe laat u naar huis kunt, is mede afhankelijk van hoe u zich voelt.
  • De verpleegkundige stemt met u af hoe laat u kunt worden opgehaald. Het kan voorkomen dat uw opnameduur wijzigt door onvoorziene veranderingen in het programma. Hou hier altijd rekening mee.

Na uw operatie of behandeling/onderzoek

  • Na uw operatie komt u eerst op de recovery (uitslaapkamer). Hier wordt u de eerste tijd bewaakt en verzorgt.

Uw contactpersoon wordt vanuit de recovery (uitslaapkamer) gebeld dat de operatie achter de rug is. U bent dan nog niet terug op de afdeling.

Als uw (medische) situatie het toelaat en als u goed wakker bent, wordt u opgehaald door een verpleegkundige van de afdeling.

  • Behandeling/onderzoek op de polikliniek, rontgen of endoscopiecentrum.

Na een behandeling of onderzoek komt u gelijk weer terug op de afdeling. U blijft hier nog ter observatie.

Contact persoon wordt niet gebeld als de behandeling op de polikliniek, röntgen of endoscopiecentrum plaatsvindt.

Eten en drinken

  • Afhankelijk van uw verdoving en of uw situatie het toe laat,  mag u weer eten en drinken.
  • Na een narcose of ‘roesje’ begint u met een glas water of thee, dit wordt geleidelijk uitgebreid.
  • De voedingsassistente of verpleegkundige zal de broodmaaltijd voor u verzorgen.

Pijnstilling


Na uw operatie hervat u in overleg met de verpleegkundige de pijnmedicatie volgens uw pijnschema en afhankelijk van uw pijnscore. U krijgt in opdracht van de anesthesist/specialist pijnmedicatie of een recept mee naar huis. De eventuele voorgeschreven thuismedicatie kunt u ophalen bij de poli apotheek.

Vervoer naar huis en eerste nacht thuis

Regel met uw familie of vrienden dat u na de operatie wordt opgehaald en dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen bent, omdat er na de operatie een mogelijkheid is dat er complicaties kunnen optreden.

Ontslag

Voordat u naar huis gaat krijgt u een ontslaggesprek met een verpleegkundige. U krijgt dan instructie over uw leefregels, vervolgafspraken, medicijnen (pijnstilling), voeding, eventueel wond etc.

Uw specialist zorgt er voor dat uw huisarts bericht krijgt over uw opname.

Bij acute problemen die zich in de eerste avond of nacht voordoen, kunt u bellen naar de spoedeisende hulp, telefoon (0512 588146)

Download PDF