Spring naar inhoud

Zuurgraadmeting in de slokdarm bij kinderen

Inleiding

Uw kind heeft mogelijk last van zure oprispingen en/of spugen. Om wat meer over de oorzaak van de klachten te weten te komen, gaan we bij uw kind een zuurgraadmeting doen van de slokdarm.
Er is namelijk verschil tussen de zuurgraad in de slokdarm en die in de maag. Als er regelmatig zure maaginhoud naar de slokdarm terugvloeit (reflux), dan is dat aan te tonen via dit onderzoek. Uw kind wordt hiervoor een dag en een nacht opgenomen of is al op onze afdeling.

Voorbereiding thuis

Afhankelijk van de leeftijd kunt u uw kind met deze folder voorbereiden. U kent uw kind beter dan wij. Wij helpen u graag als u met vragen zit. Bel ons gerust.

48 uur tevoren: geen maagzuurremming geven


Het is heel belangrijk dat uw kind 48 uur voor het onderzoek geen maagzuurremming meer krijgt, tenzij anders afgesproken met uw kinderarts. Medicijnen die moeten worden gestopt zijn: Omeprasol (Losec), Ranitidine (Zantac), Esomeprasol (Nexium), Desmeprasol, Gaviscon, Erythromycine en Motilium. De Nutriton (Johanesbroodpitmeel) mag wel gewoon gegeven worden.

4 uur tevoren: geen eten en drinken meer


Voor het onderzoek moet uw kind een lege maag hebben. Daarom mag uw kind in de vier uren voor het onderzoek niets eten of drinken. Bij een afspraak in de ochtenduren mag uw kind dus geen ontbijt nemen.

Kleding


Het is makkelijk als uw kind kleding draagt die niet over het hoofd wordt uitgetrokken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bloesje/pakje met knoopjes van onder tot boven.

Bellen in geval van ziekte


Als uw kind ziek is geworden voor de afspraak, bel ons dan zo snel mogelijk. Dit geldt ook als uw kind kortgeleden in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen. We overleggen dan met u of de afspraak kan doorgaan of uitgesteld moet worden.
Bel ons ook als uw kind in aanraking is geweest met een kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft, zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest. Misschien betekent dit dat we de afspraak even moeten uitstellen.

Verloop van het onderzoek

Samen met een verpleegkundige gaat uw kind naar de röntgenafdeling waar er bij uw kind een sonde, dat is een dun slangetje, door de neus wordt ingebracht. Het is geen fijn gevoel, maar het inbrengen bij jonge kinderen gaat meestal zonder problemen. U kunt bij het inbrengen van de sonde aanwezig zijn.

Ter controle of de sonde op de goede plaats in de slokdarm zit, wordt er een röntgenfoto gemaakt. Soms gebeurt dit enkele malen.


Als de sonde eenmaal op zijn plaats zit, heeft uw kind er weinig last meer van. Maar blijft het slangetje wel steeds voelen. Om de sonde op zijn plaats te houden wordt deze met een paar pleisters op wang en neus vastgeplakt. Ook wordt een dun draadje (elektrode) op de rug geplakt. De sonde is bevestigd aan een kastje. De apparatuur in het kastje registreert doorlopend, tot aan de volgende ochtend, de zuurgraad in de slokdarm van uw kind.

Uw kind moet de sonde 24 uur inhouden. Het is de bedoeling dat hij of zij een min of meer gewone dag heeft: wat rondlopen, lezen, praten, spelletjes doen, eten, drinken en slapen. Op deze manier proberen we te ontdekken op welke momenten van de dag er maagzuur in de slokdarm komt en hoeveel.


Tijdens het onderzoek wordt een daglijst bijgehouden van de activiteiten van uw kind.
U kunt zelf bepalen of u al die tijd bij uw kind blijft, of liever naar huis gaat. In de loop van de volgende ochtend wordt op de afdeling de sonde verwijderd.

Na afloop


Er wordt met u een afspraak gemaakt om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Vragen


Als u vooraf nog vragen heeft over het onderzoek, neem dan contact op met de verpleegkundige van de kinderafdeling,

telefoon (0512) 588 460.

Download PDF