Spring naar inhoud

Uw kind in ons ziekenhuis, dagverpleging kind B1

Inleiding

Uw kind is of wordt opgenomen op afdeling B1 dagverpleging

(route 52). In deze folder staat informatie over de afdeling B1 dagverpleging van Nij Smellinghe. U kunt deze folder daarom gebruiken om vragen van uw kind te beantwoorden. Een goede voorbereiding kan het verblijf in het ziekenhuis minder bedreigend maken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw kind de ervaring beter verwerkt. Mocht u, na het lezen van deze folder, nog vragen hebben dan kunt u daarmee altijd bij één van onze medewerkers terecht. 

Waar wij 'verpleegkundigen' schrijven, bedoelen wij verpleegkundigen die uitsluitend met kinderen werken en ook (na)scholing volgen op dat gebied. 

Telefoongebruik 

Op de afdeling mag gebruik worden gemaakt van een mobiele telefoon. 

Fotograferen en filmen 

Het is niet toegestaan om op de afdeling foto's te maken en/of te filmen zonder toestemming van anderen patiëntjes/bezoekers en/of medewerkers in verband met privacy. 

Voorbereiding voor de opname 

Voor een kind is het belangrijk te weten wat hij/zij kan verwachten. De leeftijd en het karakter van uw kind bepalen min of meer hoe uw voorbereiding eruitziet. Door samen te praten over wat er gaat gebeuren, raakt uw kind alvast vertrouwd met wat hij/zij straks kan verwachten. U kunt het hebben over het ziekenhuis in het algemeen en over de mensen die er werken (zoals dokters en verpleegkundigen). Ook samen met uw kind de benodigdheden inpakken die meegaan naar het ziekenhuis kan een goede voorbereiding zijn. 

Voor uw kind is het belangrijk dat u eerlijk bent en het niet mooier voorstelt dan het werkelijk is. Zeg bijvoorbeeld niet dat een prik geven geen pijn doet, maar dat het even pijn doet. 

Als de situatie het toelaat, kunnen we gebruik maken van speciale 'tover'-zalf om de prikplaats te verdoven. Maak uw kind ook duidelijk dat je best verdrietig mag zijn in het ziekenhuis. 

Als u van tevoren wilt kennismaken met de afdeling B1 dagverpleging, kunt u daarvoor een afspraak maken bij de secretaresse, telefoonnummer (0512) 588 460. 

Wat neemt uw kind mee?

Naast de tandenborstel, tandpasta, pyjama en pantoffels/slippers, is het belangrijk iets vertrouwds mee te nemen zoals een eigen knuffel, speelgoed en een eigen drinkbeker/zuigfles. Uw kind mag zijn/haar eigen kleding in het ziekenhuis aan. Denk eraan dat u voldoende schone kleren meeneemt. Als uw kind geopereerd wordt, dan mag hij/zij tijdens de operatie zijn/haar sokken aanhouden. Daarom is het goed extra sokken mee te nemen. Bij operaties betreffende KNO, Mondheelkunde en (bijzondere) tandheelkunde mogen de kinderen ook een schone pyjamabroek aan. Luiers, handdoeken en washandjes worden door het ziekenhuis verstrekt. 

Het is verstandig om geen geld of waardevolle eigendommen bij uw kind achter te laten. Nij Smellinghe is niet aansprakelijk voor beschadiging of vermissing van persoonlijke eigendommen.

De opname

U wordt met uw kind op de afgesproken dag en tijd verwacht op afdeling B1 dagverpleging (route 52).

Als uw kind voor een operatie wordt opgenomen, worden ouder en kind voor de opnamedag gezien op de preoperatieve screening door de anesthesioloog. Tijdens dit bezoek onderzoekt de anesthesioloog uw kind en heeft u de gelegenheid om informatie te verkrijgen en vragen te stellen. Daarnaast kan de anesthesioloog de ouders om toestemming voor anesthesie vragen. Zie ook folder ‘Preoperatieve screening/anesthesie'. 

Als uw kind nog geen preoperatief onderzoek heeft gehad (bijv. spoedopname) dan gebeurt dit alsnog op de afdeling of op de spoedeisende hulp. 

Is uw kind opgenomen voor een operatie, dan zorgt de pedagogisch medewerker of verpleegkundige voor de voorbereiding hierop. Deze voorbereiding is specifiek gericht op de operatie die uw kind moet ondergaan en aangepast op de leeftijd van uw kind. Meestal gebeurt dit aan de hand van een fotoboek, ipad en ziekenhuismateriaal zoals narcosekapjes, operatiekleding enz. 

In Nij Smellinghe is het zo geregeld dat één van de ouders, als u dat wenst, bij de inleiding voor de narcose aanwezig kan zijn. Tevens kunt u ook weer bij het wakker worden aanwezig zijn. Meer informatie hierover leest u in onze folder: ‘Aanwezigheid van een ouder bij inleiding van de narcose'. 

Pijnbestrijding na een operatie

Na een operatieve ingreep is het normaal dat pijn ontstaat. Pijn is een alarmsignaal van het lichaam. Het is dus belangrijk dat pijn aanwezig is. Het houdt een kind alert om rustig om te gaan met zijn/haar lichaam na een operatie. Het is van belang dat de pijn onder controle is. Teveel pijn zorgt voor een vertraging van de genezing. Pijn moet 'te dragen’ zijn. Pijnbestrijding na een operatie, is ook voorkómen van pijn. Dat doen we door medicijnen te geven voordat uw kind pijn krijgt. Direct na de operatie beschrijft de anesthesioloog op welke tijden uw kind medicijnen tegen de pijn krijgt: op de uitslaapkamer, afdeling B1 en thuis. 

U krijgt voor uw kind medicijnen mee. De verpleegkundige geeft u bij ontslag uitleg over het gebruik daarvan. 

Pijinmeting

De verpleegkundige op de afdeling vraagt uw kind regelmatig hoe het met de pijn is. Uw kind kan dit, afhankelijk van de leeftijd, aangeven met behulp van een 'pijnmeetlatje'. 

De verpleegkundige vraagt uw kind of het een schuifje wil verplaatsen op een lijn met ‘gezichtjes’ die 'geen pijn = 0’ tot ‘ergst denkbare pijn = 10’ uitdrukken. Met behulp van een schuifje kan uw kind zelf aangeven hoe het de pijn op dat moment ervaart. Op deze manier kan de verpleegkundige de pijn beoordelen maar ook de effecten van de pijnmedicatie. Deze pijnliniaal wordt gebruikt vanaf de leeftijd van 7 jaar. 

Als uw kind te jong is om een pijnmeetlatje te bedienen, wordt door de verpleegkundige gebruik gemaakt van een observatieschaal. 

Tijdens het opnamegesprek vraagt de verpleegkundige een aantal gegevens over medicijngebruik, eet- en slaapgewoontes van uw kind enz. Tijdens dit gesprek kunt u alle belangrijke dingen vertellen en heeft u de mogelijkheid al uw vragen te stellen. 

In verband met besmettingsgevaar is het belangrijk te melden of een kinderziekte (waterpokken) op school of in de omgeving heerst. 

Handhygiëne

Helpt u mee om verspreiding te voorkomen? 

Handhygiëne is essentieel

Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen en daarmee zorg gerelateerde infecties te voorkómen. 

Wat betekent dit voor de bezoeker op afdeling B1

Wanneer er een bezoek gebracht wordt op afdeling B1 vragen we aan de bezoeker om de handen voor en na het betreden van de kamer te desinfecteren met handalcohol. Breng de handalcohol aan op uw hand en wrijf de handen grondig over elkaar tot de alcohol gedroogd is. 

Openingstijden restaurant

Maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 20.00 uur.  

In het weekend van 09.30 tot 20.00 uur. 

Tussen 11.30 en 13.30 uur is het mogelijk een warme maaltijd te krijgen. De hele dag is er koffie, thee en frisdrank en zijn er koeken en diverse (warme) broodjes. 

‘s Middags vanaf 16.00 uur is er soep en vanaf 17.00 uur kan er ook een warme snack genuttigd worden. Van 16.30 tot 19.30 uur bestaat de mogelijkheid om een warme maaltijd of snack te gebruiken in het restaurant. 

Internet, laptops en tv

Op afdeling B1 is het mogelijk om gebruik te maken van draadloos internet. U kunt voor uw kind een eigen laptop meenemen. 

Bij elke TV is een afstandsbediening. Deze is ook als koptelefoon te gebruiken door op het icoontje met de doorgestreepte luidspreker te drukken. Ook kun je aan de verpleegkundige of secretaresse een losse koptelefoon vragen. 

Parkeren

Parkeertarieven per 01-01-2013

Eerste 20 minuten: gratis

Van 20 tot 60 minuten: €0.80

Per elk volgend uur: €0.80

Maximaal: €2.50

Parkeerkaart

Er is eventueel een week/maandkaart verkrijgbaar bij de receptie hoofdingang. De kosten zijn:

Weekkaart € 5.50 + € 15,.- borg.

Maandkaart € 16.50 + € 15.,- borg.  

Gelieve met gepast geld te betalen. 

Rechten van de patiënt en toestemming geven

Rechten van de patiënt

De relatie tussen patiënt en arts of andere hulpverlener is meestal gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Daarnaast wordt deze relatie geregeld door een aantal wettelijke bepalingen. 

Dit gebeurt in de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). 

Deze wet is er voor volwassenen en kinderen. 

In deze wet staan afspraken over twee belangrijke onderwerpen, namelijk:

  • het recht op informatie over de behandeling
  • het recht om eerst toestemming te geven voor een behandeling

Toestemming

De patiënt moet in ieder geval geïnformeerd worden over: 

  • het doel van het onderzoek / behandeling
  • de aard van het onderzoek / behandeling
  • de te verwachten resultaten 
  • de mogelijke risico’s
  • eventuele andere behandelingsmethodes

Kinderen tot 12 jaar 

Kinderen tot twaalf jaar mogen niet voor zichzelf beslissen, dat doen hun ouders of voogd. De ouders nemen de beslissing voor het kind en geven toestemming aan de arts. Ouders moeten geïnformeerd worden over het onderzoek en behandeling. De ouders hebben recht op inzage in het medisch dossier, het kind niet. Aan het kind moet op een begrijpelijk manier worden verteld wat er gaat gebeuren. 

Kinderen tussen de 12 en 16 jaar

Kinderen tussen de twaalf en zestien jaar zijn in het algemeen goed in staat om hun situatie te overzien en een eigen mening te hebben. Daarom is voor onderzoek en behandeling toestemming nodig van zowel de ouders als het kind. Beide moeten de informatie van de zorgverlener krijgen. Tevens hebben beide recht op inzage in het medisch dossier. 

Jongeren vanaf 16 jaar

Jongeren vanaf zestien jaar mogen voor zichzelf beslissen over onderzoek en behandeling. Instemming van ouders is niet nodig. De jongere wordt geïnformeerd, de ouders krijgen alleen informatie als de jongere daar toestemming voor geeft. De jongere heeft recht op inzage in het medisch dossier, de ouders alleen als de jongere daar toestemming voor geeft. 

Om te lezen

Voor jongere kinderen:

  • Dick Bruna: Nijntje in het ziekenhuis
  • Richard Scarry: Naar de dokter
  • Richard Scarry: Krul konijn gaat naar de dokter
  • G. Wolde: Willie haar broertje is ziek
  • G. Wolde: Tonnie gaat naar de dokter
  • Janosch: Ik maak je weer beter, zei Beer
  • L. Zoetmulder: Marc gaat naar het ziekenhuis
  • L. Zoetmulder: Het been van Heleen
  • L. Zoetmulder: Je been in het gips
  • L. Zoetmulder: De buik van Bram
  • L. Zoetmulder: Pijn in je buik 

Voor oudere kinderen:

  • H. Vergouwe: Naar het ziekenhuis
  • V. Hazelhoff: Auww
  • B. van Wely: Een boek voor jou van Bartje Beter
  • T. Olden: In het ziekenhuis 

Overige informatie

Informatie over kinderen in het ziekenhuis kunt u krijgen bij:

Stichting Kind en Ziekenhuis

Churchillaan 11, 6e etage

3527 GV Utrecht

Postbus 197

3500 AD Utrecht

T.(030) 2916736

E. info@kindenziekenhuis.nl

W. www.kindenziekenhuis.nl / www.kindenzorg.nl /
www.jadokterneedokter.nl

Andere interessante informatie over het ziekenhuis kunt u vinden op de volgende apps, websites of via YouTube: 

Website afdeling B1 Dagverpleging Nij Smellinghe:
www.nijsmellinghe.nl

Er is een speciaal onderdeel op de website voor kinderen. 

Prik! App

Download PDF