Spring naar inhoud

Endoscopische operaties aan de bijholten van de neus

Inleiding

Uw Keel-, Neus- en Oorarts heeft voorgesteld om uw klachten te behandelen met een operatie aan de neusbijholten. Deze folder heeft tot doel om u wat informatie te geven over zo’n operatie. U kunt het thuis dan nog eens rustig nalezen.

Wat zijn neusbijholten?

Boven en naast de neus bevinden zich holle ruimten in het hoofd, de zogenaamde neusbijholten, die in directe verbinding staan met de neusholte. De twee voorhoofdsholten, gelegen boven de ogen, en de twee kaakholten die zich achter de wangen bevinden, zijn het meest bekend. Minder bekend maar zeker zo belangrijk zijn de holten in het zeefbeen. Deze zogenaamde zeefbeenholten bestaan uit een systeem van vele kleine holten en bevinden zich aan beide kanten tussen de neusholte en de oogkas. De kaakholten en de voorhoofdsholten staan via dit zeefbeen met de neus in verbinding. Als laatste holte kennen we nog de wiggebeensholte, ver achter-boven in de neus.

Wanneer is een operatie aan de neusbijholten nodig?

Wanneer een ontsteking aan de neusbijholten niet geneest ondanks intensieve therapie met bijvoorbeeld medicijnen of spoelingen, dan spreekt men van een chronische ontsteking. Een dergelijke chronische ontsteking kan gepaard gaan met de vorming van poliepen.


Het kan een op zichzelf staande ontsteking zijn van één bijholte, er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn. Vooral in het geval van een chronische ontsteking van de zeefbeenholten kunnen ook de kaakholten en eventueel zelfs de voorhoofdsholten geblokkeerd en ontstoken raken. De belangrijkste reden voor een operatie aan de neusbijholten is een dergelijke chronische ontsteking. De centrale positie van de zeefbeenholten is de oorzaak, dat de operatieve behandeling van deze holte zo’n belangrijke rol speelt bij de neusbijholten-operatie in het algemeen.

Wat is een endoscopische operatie?

Voor een goed zicht op het operatiegebied maakt uw KNO-arts gebruik van een modern hulpmiddel, een endoscoop. Dit is een klein buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig de inhoud van de neus bestudeerd kan worden. Door de endoscoop die via de neus is ingebracht, kan de arts met speciale instrumenten de ontstoken bijholten open leggen en reinigen. De endoscoop maakt het mogelijk om tijdens de operatie goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust gelaten kunnen worden. Een endoscopische neusbijholtenoperatie gaat dus via de neusholte, er ontstaan geen uitwendige littekens.

Voor deze operatie zult u algehele narcose krijgen. 


Wat kunt u na de operatie verwachten?

Na de operatie zult u tampons in de neus krijgen. Deze worden na enkele dagen op de polikliniek verwijderd. Na de operatie is uw neus zeker nog niet genezen. Eigenlijk begint de genezing dan pas, omdat de ontstekingsproducten voor het eerst de neusbijholten kunnen verlaten. Uw KNO-arts zal u vertellen wat u moet doen om deze reiniging te bevorderen. U mag in ieder geval de eerste dagen na de operatie de neus niet snuiten, omdat dan lucht en ontstekingsproducten buiten het zeefbeen geperst kunnen worden.
Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal na enige tijd vanzelf. Het schoonhouden (spoelen) van de neus is zeer belangrijk.  Door het spoelen kan de bekleding van de holten weer rustig worden en is uw chronische neusbijholtenontsteking hopelijk snel verleden tijd. Op de polikliniek krijgt u uitleg hierover. 

Belangrijk

Bloedverdunnende pijnstillers, zoals Aspirine, Ascal en Acetosal, minstens 7 dagen voor de ingreep stoppen in overleg met de KNO arts en anesthesist. Paracetamol kunt u wel gebruiken als pijnstiller.

Slotwoord

Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven. Aarzel niet om bij eventuele onduidelijkheden aan uw KNO-arts nader uitleg te vragen. We leggen het u graag uit.

Ook kunt u meer informatie vinden op www.kno.nl

Download PDF