Spring naar inhoud

Operaties aan de neus

Inleiding

Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over enkele operaties, die aan of in de neus kunnen worden uitgevoerd. Als u recent bij de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) bent geweest, die u zo'n operatie heeft voorgesteld, dan kunt u in deze folder daarover meer lezen.

Welke functie heeft de neus?

De neus is er zeker niet alleen voor de reuk, al is dit natuurlijk wel een belangrijk onderdeel van de functie. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen, door de neus weggefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt dus voor een zo goed mogelijke ademhaling. Deze functie wordt vooral mogelijk gemaakt door een wisselende zwelling van de zwellichamen die zich in de neus bevinden. Deze zwellichamen, die ook wel neusschelpen of concha’s worden genoemd bevinden zich aan de zijwand van de linker- en rechterneusholte. Door groter en kleiner te worden kunnen ze de ingeademde lucht meer of minder verwarmen, bevochtigen en reinigen. In bepaalde gevallen, zoals bij een allergische of andere overgevoeligheid kunnen ze te sterk gezwollen blijven, waardoor de neus dicht gaat zitten.
Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming en ook de afvoer van het traanvocht verloopt via de neus.

Storingen in de functie van de neus

De neusfunctie kan op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen wel eens voorkomt of door een allergie (overgevoeligheid). Stoornissen in de functie van de neus kunnen vaak verergerd worden door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheefstand van het neustussenschot (het septum), dat de neushelften van elkaar scheidt.
Deze afwijkende vorm van het neustussenschot komt zeer vaak voor en kan aanleiding geven tot een grote reeks klachten, zoals bijvoorbeeld een gevoel van verstopping, een gestoorde ademhaling of hoofdpijn. Dit is een verklaring voor het feit dat het rechtzetten van het neustussenschot (de zogenaamde septumcorrectie) een operatie is, die veel voorkomt. Deze ingreep heeft dus tot doel om de neusfunctie te verbeteren.

Enkele neusoperaties

De septumcorrectie.


Hierbij wordt uitsluitend geopereerd in het inwendige van de neus; er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten. Bij de operatie wordt het kraakbeen en het bot van het neustussenschot vrijgelegd via een klein sneetje binnenin de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet, dat wil zeggen: uitstekende stukken worden verwijderd, kromme delen worden rechtgemaakt, enz. Het hiermee herstelde neustussenschot wordt daarna tijdelijk op zijn plaats gehouden door in de neus ingebrachte tampons. Aan weerszijden wordt zo het tussenschot in de juiste positie gesteund, zodat slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar kunnen groeien. Aan de buitenzijde van de neus worden ook nog enige pleisters aangebracht ter ondersteuning. De tampons worden na enkele dagen weer verwijderd, evenals de pleisters. U kunt dan dus weer door de neus ademen.
 

De conchotomie / neusschelpverkleining.


Soms is de neusfunctie niet alleen gestoord door een afwijkend tussenschot, maar ook door een abnormale sterke zwelling van de zwellichamen of concha’s in de neus. Hierom kan het soms nodig zijn deze zwellichamen te verkleinen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, al dan niet samen met een septumcorrectie. Als er uitsluitend een conchotomie wordt uitgevoerd kan dat bij volwassenen vaak poliklinisch en met plaatselijke verdoving. Er worden dan geen tampons achtergelaten na de ingreep. Over deze ingreep hebben we een aparte folder.
In andere gevallen en bij kinderen kan algehele narcose nodig zijn en is het wel noodzakelijk om tampons achter te laten die na enkele dagen worden verwijderd. Uw arts zal dat van te voren met u bespreken.
 

Leefregels na de neusoperatie

Na de operatie kan er wat zwelling en een blauwe verkleuring van de gezichtshuid en de oogleden optreden. Dit is het gevolg van kleine onderhuidse bloeduitstortingen en gewoonlijk verdwijnt dit binnen enkele dagen. De pijn na de operatie is meestal gering en altijd goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf, het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.

Het is verstandig om de eerste 14 dagen na de operatie de neus niet te snuiten en drukverhogende momenten te vermijden. U moet na de ingreep de neus spoelen met zoutoplossing om korstvorming tegen te gaan. Na in ingreep krijgt u hier uitleg en adviezen over en krijgt u een folder toegestuurd.

Is er een kans op complicaties?

Bij iedere operatie, ook een neusoperatie, is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie optreden of een onverwachte bloeding. Dergelijke complicaties zijn echter goed behandelbaar. In de praktijk zijn complicaties bij een neusoperatie zeer zeldzaam. Neem bij koorts, pijn of moeite met neusspoelen contact op met de polikliniek KNO. Het telefoonnummer is 0512 - 588 804.

Welk resultaat kunt u verwachten?

Hierover is niet zonder meer een uitspraak te doen, omdat er zo veel verschillende redenen bestaan voor het verrichten van een operatie aan de neus. Zie ‘Storingen in de functie van de neus’. Uw kno-arts zal zo zorgvuldig mogelijk proberen te schatten, hoe groot in uw geval de kans is op afname van de klachten. Ook het (geringe) risico van complicaties zal hierbij worden meegewogen.

Belangrijk

In overleg met de KNO arts en/of de anesthesist moet u bloedverdunnende pijnstillers, zoals Aspirine, Ascal en Acetosal, minstens 7 dagen voor de ingreep stoppen. Paracetamol kunt u wel gebruiken als pijnstiller.

Slotwoord

Het is niet mogelijk om in deze folder alle details voor elke situatie te beschrijven. Het kan zijn dat u ondanks de uitleg van uw arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet contact op te nemen met uw kno-arts en om nadere uitleg te vragen. We leggen het u graag uit. Daarnaast kunt u veel informatie vinden op www.kno.nl. 

Download PDF