Spring naar inhoud

Thioguanine (Lanvis®)

Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Thioguanine (Lanvis®). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit medicijn en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. Deze folder is echter géén vervanging van de bijsluiter. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u daarmee bij uw behandelend arts of IBD-verpleegkundige terecht.

Algemeen

De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Elke behandeling met medicijnen is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit leidt tot vermindering van klachten en verkleint de kans op complicaties die zich bij deze ziekte voor kunnen doen. Medicijnen kunnen de darmontsteking onderdrukken maar de huidige medicijnen kunnen de ziekte niet definitief genezen. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.

Werking

Thiopurines is een verzamelnaam voor azathioprine, mercaptopurine en tioguanine. Het zijn geneesmiddelen die de natuurlijke afweerreactie van het lichaam onderdrukken en daarmee ook de actieve chronische darmontstekingen. Thiopurines worden voorgeschreven als andere medicijnen niet of onvoldoende hebben geholpen of wanneer het niet lukt om langdurig prednison- of budesonidegebruik af te bouwen. Het kan 2 tot 3 maanden duren voordat de thiopurine therapie effectief is. Wanneer blijkt dat u goed op het middel reageert en er geen bijwerkingen optreden, kan de medicatie langdurig worden gebruikt. Een deel van de mensen verdraagt azathioprine of mercaptopurine niet.

In deze gevallen kan gekozen worden voor een behandeling met tioguanine, dat vaak beter wordt verdragen.

Voorzorgsmaatregelen

Aangezien thiopurines invloed kunnen hebben op de lever en de aanmaak van bloedcellen, worden uw lever en bloedcellen vooraf gecontroleerd (door bloedonderzoek). Tijdens de therapie wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd. In sommige bijsluiters zullen maatregelen genoemd worden omtrent extra hygiene. Dit geldt niet voor u als u de medicatie voor de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa voorgeschreven krijgt.

Gebruik

De dosis is meestal 20 mg. Gebruik altijd de dosering die uw arts heeft voorgeschreven. Inname U gebruikt tioguanine in tabletvorm. U kunt de tabletten doorslikken met voedsel, water of melk. Wanneer u halve tabletten per dag moet gebruiken, breek de tabletten dan niet doormidden, maar halveer ze bij voorkeur met een tablettensplitser. Het is belangrijk dat u de tabletten niet kauwt, maar heel doorslikt. Tioguanine neemt u bij voorkeur tijdens of direct na de maaltijd in. Als u vergeten bent de tabletten in te nemen, neem ze dan dezelfde dag op een later tijdstip alsnog in. Als u er de volgende dag achter komt dat u ze vergeten bent, neem ze dan NIET alsnog in. U neemt dan gewoon uw dosering van die dag in zoals u gewend bent. Indien u misselijk wordt van de tabletten, adviseren wij u de het tablet 's avonds voor het slapen gaan in te nemen.

Bijwerkingen

Over het algemeen wordt tioguanine goed verdragen. Indien er bijwerkingen optreden, dan is dit meestal in de eerste dagen tot weken na het starten.

U kunt dan last krijgen van een verminderde eetlust, misselijkheid, braken of diarree. Gebruikt u voor langere tijd tioguanine, let dan op de volgende bijwerkingen:

  • Infecties zoals tandvleesontsteking of keelpijn in combinatie met koorts
  • Spontane blauwe plekken en/of regelmatige bloedneuzen
  • Gele verkleuring van het oogwit of van de huid
  • Buikklachten die u niet in verband kan brengen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. (In zeldzame gevallen treedt namelijk, vooral aan het begin van de behandeling, een alvleesklierontsteking (pancreatitis) op)

Neem altijd contact op met uw arts of verpleegkundige bij: Koorts, koude rillingen, gele huid, hevig braken, blauwe plekken, bloedneuzen of hevige (buik)pijn. Neem buiten kantooruren contact op met de (dienstdoende) huisarts of de dienstdoende maag-, darm- en leverarts.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

Informeer uw arts als u urinezuurverlagende middelen gebruikt zoals zyloric en allopurinol, omdat deze middelen de bloedspiegel van thioguanine beinvloeden. Gebruikt u bloedverdunners, meld het gebruik van tioguanine aan de trombosedienst.

Wees voorzichtig met alcohol.

Alcohol verhoogt de kans op leverafwijkingen bij gelijktijdig gebruik.

Zwangerschap

Meestal is het nodig om de medicatie te blijven gebruiken tijdens de zwangerschap. Een opvlamming van de ziekte is namelijk schadelijker voor moeder en kind dan de behandeling. Over tioguanine is weinig bekend in de zwangerschap. Het is belangrijk om samen met uw behandelaar een goede afweging te maken.

Vruchtbaarheid

Een thiopurine heeft volgens geneesmiddelenonderzoek geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Over specifiek tioguanine is weinig bekend. Overleg bij een kinderwens met uw behandelend arts over uw medicatie.

Borstvoeding

Er is weinig bekend over de veiligheid van thiopurines bij het geven van borstvoeding. Het gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Bespreek de voor- en nadelen van het geven van borstvoeding altijd met uw arts of verpleegkundige.

Vaccinaties

Meld altijd aan uw behandelaren dat u tioguanine gebruikt. Het middel kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Vaccinatie met een verzwakt levend vaccin, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts of BCG (tuberculose) kan niet gegeven worden tijdens het gebruik van thiopurines. Overleg met uw apotheker of arts indien u moet worden gevaccineerd. De griepvaccinatie wordt bij het gebruik van deze medicatie aangeraden.

Maatregelen

Thiopurines zijn ook onder andere geregistreerd voor de behandeling van leukemie, waarbij veel hogere doseringen worden gebruikt.

Vandaar dat er in de bijsluiter strenge hygiënische adviezen staan. In de (veel lagere) dosering waarin tioguanine wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is een normale hygiëne voldoende

Zonlicht en uv-straling

Mensen die thiopurines gebruiken, hebben een verhoogd risico lopen op huidproblemen, zoals huidkanker. Vermijd daarom als u deze medicatie gebruikt een te grote blootstelling aan zonlicht en uv-straling. Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 20 SPF. Gebruik van een zonnebank wordt sterk afgeraden

Bron

N-IBD Informatiefolder uitgave mei 2022. Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en MDL artsen binnen respectievelijk het Nurses of Inflammatory Bowel Disease (NIBD) en de IBD commissie binnen de Nederlandse vereniging voor MDL artsen en in samenwerking met Crohn & Colitis NL, als vertegenwoordiger van IBD-patiënten. Deze folder is ontwikkeld conform N-IBD richtlijnen om uniformiteit binnen de voorlichting ten aanzien van IBD patiënten in Nederlandse zorginstellingen na te streven. Op basis van goed hulpverlenerschap kan onder bepaalde omstandigheden van de inhoud worden afgeweken. De inhoud van de folders kan wijzigen in de loop van de tijd.

Download PDF