Spring naar inhoud

Allergietesten met plakproeven (ECAT)

Binnenkort komt u naar de polikliniek dermatologie voor een plaktest. In de dermatologie kennen wij twee soorten allergieën: verworven en aangeboren. Bij uw huidafwijkingen denkt uw arts dat er misschien een verworven allergie voor een bepaalde stof aanwezig is.

Wat is dit voor allergie?

Een verworven allergie kunt u in de loop van de tijd hebben gekregen door langdurig contact met bepaalde stoffen. Sommige stoffen waarmee men in contact komt, wekken sneller een allergie op dan andere. Er zijn maar heel weinig stoffen waarbij geen contactallergie kan optreden.

Hoe gaat de allergietest (plakproef) in zijn werk?

Als u allergisch bent voor een stof, dan moet deze reactie opgewekt kunnen worden als u hiermee in contact wordt gebracht.


Op maandag krijgt u een aantal (minimaal 23 stuks) plakkertjes op de rug geplakt met stoffen, waarvan we weten dat die makkelijk eczeem kunnen geven. De plakkers worden er op woensdag weer afgehaald, dan vindt de eerste aflezing plaats. Er worden strepen op uw rug getekend, waar de pleisters hebben gezeten. Donderdag komt de definitieve uitslag. Dan is bekend of u inderdaad allergische reacties krijgt bij bepaalde stoffen. Bij 10-15% van de patiënten komt er na de eerste aflezing nog een contactallergie bij.

Voorzorgsmaatregelen

Om het onderzoek niet te verstoren raden wij u aan in de week voorafgaand aan het onderzoek en tijdens het onderzoek:

  • De rug niet aan zonlicht bloot te stellen;
  • De rug niet in te smeren met hormoonzalven/crèmes;
  • De rug niet in te smeren met vette crèmes.

Als u antiallergie tabletten (antihistaminica) gebruikt, kunt u deze gewoon doorgebruiken aangezien ze het onderzoek niet beïnvloeden.

Bijwerkingen

  • U kan voor de geteste stoffen gesensibiliseerd worden. Dat wil zeggen: u wordt voor de geteste stof contactallergisch.
  • U kunt een irritatiereactie krijgen op de geteste stoffen. Dit is echter voorbijgaand.
  • Pigmentverkleuringen op de testplekken.
  • Littekenvorming (zeer zeldzaam).
     

Gedurende de plakproef (maandag t/m donderdag) moet u de rug droog houden; dus niet douchen! Vermijd overmatige bewegingen van de rug zoals zware arbeid, sporten, tillen, veel bukken, wrijven en krabben, de pleisters op uw rug kunnen dan namelijk verschuiven. Gedurende de nacht kunt u het beste een hemdje over de pleisters dragen om loslaten te voorkomen. Op woensdag worden er markeringen op uw rug aangebracht die pas na uw bezoek op donderdag verwijdert mogen worden. Deze markeringen kunnen afgeven; wij adviseren u dan ook om op woensdag een oud shirt te dragen.

Vragen

Heeft u nog vragen, stel die dan gerust gedurende het allergieonderzoek of neem contact op met: de poli dermatologie, tel. (0512) 588 801 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).

Download PDF