Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Verstrekking elastische kousen

Vandaag is bij u een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten. De keuze voor het type en de maat is door uw behandelend arts vastgesteld. Deze kous levert de firma Mathot over 2 tot 3 weken bij u thuis af. Als u na 3 tot 4 weken nog geen kous heeft ontvangen, neem dan contact op met de firma Mathot, telefoon (0800) 2 800 409. Als uw TEK niet via de firma Mathot is besteld en u na 3 à 4 weken nog geen nieuwe TEK heeft ontvangen, dan kunt u de poli dermatologie bellen.

Uw zorgverzekering en eigen bijdrage

Afhankelijk van uw verzekering en het type voorgeschreven TEK krijgt u de kosten van de aangemeten TEK vergoed. Uw zorgverzekeraar heeft hiervoor een contract gesloten met Mathot. Hulpmiddelen (bijvoorbeeld easyslide) voor het aan- en uittrekken van de TEK worden momenteel niet vergoed.

De voorwaarden voor de te leveren TEK en/of hulpmiddelen verschillen nogal per zorgverzekeraar. Daarom is het verstandig dat u hiernaar informeert bij uw eigen zorgverzekeraar.

Regels

Over het algemeen krijgt u de eerste keer één TEK per been/arm. Na 3 maanden is de eerste controle op de polikliniek Dermatologie. Dan wordt per been/arm 1 of 2 extra TEK verstrekt. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Hier doet u 12 tot 14 maanden mee (in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij Menzis, moeten er 2 stuks/2 paar per keer afgeleverd worden en geldt de controle na 3 maanden niet).


Na deze periode heeft u opnieuw een afspraak op de polikliniek voor controle van uw aandoening. Het maatschema wordt dan ook vernieuwd.


Extra TEK in deze periode worden alleen aangevraagd en vergoed als er een medische reden bestaat, bijvoorbeeld doordat de TEK ‘niet meer adequaat is’. De specialist vraagt dan een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.

Lymfoedeempatiënten

Bent u lymfoedeempatiënt, dan krijgt u aanvullende informatie mee over de vergoeding. Ook krijgt u een brief mee die u aan uw zorgverzekeraar kunt sturen. Als u geen brieven heeft meegekregen, neemt dan contact met ons op. Wij sturen u dan de brieven toe.

Wat is verder belangrijk?

Heeft u voor de eerste keer een TEK gekregen? Dan is het gebruikelijk dat u telefonisch contact opneemt met de polikliniek. U maakt dan een afspraak om ze op de polikliniek te passen en uitleg te krijgen. Meestal kan dit dezelfde dag nog, of een dag later. U krijgt dan voorlichting over het aantrekken, de verzorging van de TEK en eventuele hulpmiddelen daarbij. Ook andere vragen over de TEK worden dan beantwoord.


Als u eerder een TEK heeft gehad, kunt u deze thuis aantrekken, tenzij anders is afgesproken. Als u de TEK niet zelfstandig aan- of uit kan trekken, zoek dan hulp in uw omgeving of vraag (via de huisarts) thuiszorghulp aan.

Tips

  • Een nieuwe TEK voelt anders dan uw oude kous. Meestal voelt het strakker en lijkt het alsof de nieuwe TEK korter is. Bij gebruik rekt de TEK, ook in de lengte. Het kan helpen om de nieuwe TEK 1 of 2 keer te wassen volgens voorschrift.
  • Een kniekous hoort u aan te trekken tot 2 vingers ( ± 2 cm ) onder de knieholte.
  • Was de TEK minimaal 2 keer per week volgens voorschrift. De TEK krijgt dan de oorspronkelijke vorm weer terug.
  • Gebruik geen zalven of crèmes onder de TEK. Het rubber kan hier niet tegen. De TEK wordt slap en verliest druk.
  • Gebruik geen handcrème voordat u de TEK aantrekt. Smeer eventueel ‘s avonds uw benen of armen in, zodat dit ‘s nachts kan intrekken.
  • Als het noodzakelijk is dat u zalf gebruikt onder de TEK, kunt u een buisverband onder de kous dragen.

Problemen / Vragen?

Voor vragen over de aflevering van de TEK kunt u contact opnemen met de firma Mathot, tel. (0800) 2 800 409. Voor vragen over de vergoeding van de TEK kunt u contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie tel. (0512) 588 801 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).

Download PDF