Spring naar inhoud

Operatieve ingreep van de huid

Bij u zal een kleine operatieve ingreep van de huid plaatsvinden. Deze folder biedt informatie over deze ingreep die op de polikliniek Dermatologie plaatsvindt.

Operatieve ingreep van de huid

De huid wordt voor de ingreep verdoofd. De verdoving werkt al na enkele minuten en meestal gedurende enkele uren. Na verwijdering van de aangedane huid wordt de wond gehecht en voorzien van een pleister. Soms wordt er een extra drukverbandje/propje aangebracht. Zo nodig kan de pleister worden vervangen. Voor het verwijderen van de hechtingen moet u een afspraak maken bij de poli Dermatologie, tenzij anders is afgesproken.

De uitslag van het onderzochte weefsel is soms nog niet bekend bij het verwijderen van de hechtingen. U krijgt dan een tijdstip mee waarop uw dermatoloog u belt over de uitslag. Aan de hand van de uitslag krijgt u ook te horen of verdere behandeling nodig is en/of u nog een controle afspraak moet maken. Kunt u door ziekte of omstandigheden niet op de controle afspraak verschijnen, zorg er dan wel voor dat u een nieuwe afspraak maakt om de uitslag van het weefselstukje te bespreken met uw dermatoloog. Dit kan ook telefonisch.
 

Instructies voor de behandeling

  • In principe hoeft u voor de behandeling niet te stoppen met bloedverdunnende middelen zoals Sintrom, aspirine en sommige pijnstillers, tenzij dit wordt afgesproken met uw behandelend arts.
  • Meld het gebruik van bloedverdunnende middelen altijd aan uw dermatoloog.
     

Instructies na de behandeling

  • De eerste twee dagen mag de pleister niet nat worden. Eventuele drukverbanden kunnen na drie dagen worden verwijderd.
  • Er kan een kortdurende zwelling optreden, met name in het gezicht. Ook kunnen zich hematomen (blauwe plekken) ontwikkelen. Behandeling hiervan is in het algemeen niet nodig.
  • Het eventueel gebruik van bloedverdunners kan een dag na de ingreep worden hervat.
  • Voor eventuele pijnbestrijding (zelden nodig) kunt u paracetamol gebruiken. Krijgt u na 3 dagen (kloppende) pijn, dan kan dit duiden op een ontsteking. Neemt u dan contact op met de polikliniek dermatologie voor een vervroegde controle afspraak.
  • Het is verstandig om u lichamelijk niet te zwaar in te spannen of intensief te sporten zo lang u nog hechtingen heeft.
  • Bij een eventuele nabloeding laat u het verband zitten en drukt u met een schone (thee)doek minimaal 30 minuten op de wond. Blijft het toch doorbloeden, neem dan contact op met uw dermatoloog/huisarts.
     

Vragen?

Zijn er klachten of heeft u vragen, neem dan contact op met het secretariaat van de polikliniek Dermatologie, tel: 0512 588 801 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).

Download PDF