Spring naar inhoud

Littekencorrectie

Inleiding

In deze folder leest u over de mogelijke aanleiding tot littekencorrectie, de mogelijkheden van een littekencorrectie, en het te verwachten resultaat.

Heeft u nog vragen over correctie van littekens en na het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek. Zonodig kunt u (nog) een afspraak maken voor het spreekuur met een van de plastisch chirurgen. Een tip is om uw vragen van te voren op te schrijven.

Littekens


Als uw huid is beschadigd door een ongeval, brandwond(en) of een operatie krijgt u littekens. Soms worden littekens dik (hypertrofisch). Ook kunnen ze buiten hun begrenzing groeien en wild vlees vormen (keloïd). Sommige mensen hebben meer last van overmatige littekenvorming dan andere. Het komt vooral voor bij mensen met een donkere of een hele lichte, rossige huidskleur. Daarnaast komt overmatige littekenvorming vaker voor op bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouders en het borstbeen. Jonge mensen en kinderen hebben ook meer last van overmatige littekenvorming.


Een litteken valt extra op als het dwars op een huidplooi staat. Loopt het litteken evenwijdig aan of in een huidplooi, dan valt het minder op. Het soort wond is ook van invloed. Een wond gemaakt door een scherp mes geeft een 'mooier' litteken dan bijvoorbeeld een scheurwond.

Mogelijkheden


U kunt ontsierende littekens soms laten corrigeren met plastische chirurgie. Hiervoor bestaan verschillende methoden, zoals: verleggen van het litteken,weefselexpansie, dermabrasie ('afschaven van de huid'), lasertherapie of een injectie met corticosteroiden.
De plastisch chirurg kan u hierover goed informeren en vertellen welke behandeling voor u het meest geschikt zal zijn.

VOORBEREIDING

Staat u onder controle bij de trombosedienst? Of gebruikt u middelen die het bloed verdunnen zoals Marcoumar, Sintrom, Acenocoumarol, Asperine (ook kinderasperine), Ascal of Plavix? Dan kan het zijn dat u tijdelijk moet stoppen met het gebruik van deze bloedverdunners. Heeft de plastisch chirurg dit niet met u besproken? Neem dan contact op met de polikliniek, om dit alsnog te bespreken. Roken vergroot de kans op problemen met de wondgenezing aanzienlijk. Een groot aantal operaties wordt niet uitgevoerd als u rookt. De arts raadt daarom dringend aan om vanaf 8 weken voor de operatie tot 8 weken na de operatie te stoppen met roken!

Het te verwachten resultaat


Littekens maken altijd een bepaalde cyclus door; in de eerste maanden na een correctie zijn ze vaak rood en stug. Een plastisch chirurgische correctie in deze periode geeft opnieuw rode en harde littekens. Daarom kunt u het beste wachten tot deze reactie voorbij is. Dit duurt ongeveer één tot twee jaar.
Wat het uiteindelijke resultaat van een littekencorrectie zal zijn, is van tevoren niet te zeggen. Soms is het niet mogelijk om een bestaand litteken mooier te maken.

Vergoeding van de kosten 


Of uw ziektekostenverzekering de operatie vergoedt, hangt af van de polisvoorwaarden. Soms moet u een eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Het is verstandig om van tevoren uw polivoorwaarden hierop na te lezen. Na uw bezoek aan de plastisch chirurg kan de secretaresse digitaal een aanvraag doen bij uw zorgverzekeraar. 


Als u de ingreep zelf moet betalen, dan kan de plastisch chirurg u inlichten over de kosten. Alle ingrepen/operaties die zelf betaald moeten worden, worden in het MCL uitgevoerd.

Tot slot


Deze brochure is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. Een dergelijke beschrijving kan echter nooit voor iedere individuele situatie volledig zijn en u kunt uit het bovenstaande ook geen garantie ontlenen betreffende resultaten.
Plastische en esthetische chirurgie is geen exacte wetenschap. Complicaties kunnen altijd optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.

Heeft u na het lezen van deze informatie of na het bezoek aan de polikliniek nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek, zonodig kunt u een afspraak maken voor het spreekuur. Het kan handig zijn uw vragen van te voren op papier te zetten.

De informatie in deze folder is gebaseerd op een tekst van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Download PDF