Spring naar inhoud

Wat te doen na een operatieve ingreep in de mond?

Inleiding


Vandaag is er bij u een operatieve ingreep in de mond verricht. Er zijn (verstands-)kiezen of wortelresten verwijderd, of er is een wortelpunt behandeling uitgevoerd. Hierbij is een wond ontstaan die in de meeste gevallen is gehecht met oplosbare hechtingen. In de hierna volgende informatie krijgt u antwoord op de meeste vragen na een dergelijke behandeling.

Hechtingen


In de meeste gevallen is de wond gehecht met een materiaal dat vanzelf oplost in 5 tot 15 dagen. Indien een niet-oplosbaar hechtmateriaal is gebruikt is er met u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van de hechtingen.

Verdoving


Vrijwel altijd is er plaatselijke verdoving gebruikt. De verdoving is na anderhalf tot zes uren uitgewerkt. Zolang de verdoving nog werkzaam is, moet u voorzichtig zijn met drinken (verslikken) en oppassen met hete dranken zoals koffie en thee (u voelt immers niet of het te heet is). Ook moet u niet op de lip bijten, want er kan onbedoeld schade ontstaan. Voor ouders/begeleiders is het belangrijk om er bij kinderen/pupillen op te letten dat ze niet op de gevoelloze lip bijten.

Pijn

Nadat de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Om de pijn te bestrijden kunt u pijnstillers gebruiken. In veel gevallen is het voor een volwassene voldoende om 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500mg te gebruiken. Mocht dit onvoldoende zijn dan kunt u bijvoorbeeld Ibuprofen gebruiken (4 keer per dag 400mg). Deze medicatie kunt u bij supermarkt of drogist kopen. Voorwaarde is dat u dit verdraagt en mag combineren met eventuele andere medicatie. Voor kinderen houdt u de dosering aan zoals weergegeven op de verpakking. In overige gevallen krijgt u een recept voor pijnstillers mee die u bij de apotheek kunt inleveren.
Soms kan de pijn niet geheel door pijnstillers worden weggenomen. De duur van de pijn kan variëren  van enkele uren tot een week. Indien de pijn vanaf de vierde dag na behandeling sterk toeneemt in plaats van verder afneemt, moet u weer contact opnemen met onze afdeling (zie informatie aan het einde van deze folder).

Nabloeden


De eerste uren na de ingreep is enig nabloeden normaal. Ook de dagen erna kan het speeksel wat rood gekleurd zijn terwijl dit geen bloed is. Indien een echte bloeding (donker rood) optreedt en niet vanzelf stopt, brengt u een opgevouwen steriel verbandgaasje (vooral geen watten) nauwkeurig op de wond aan. Daarop dient u 20 minuten stevig te bijten of te drukken. Als u geen gaasjes hebt kunt u een schone stoffen zakdoek gebruiken waarin u een knoop legt. Het is belangrijk om niet aan de wond te zuigen en niet te spoelen omdat het stolsel het begin is van de genezing. Blijft een wond ondanks deze maatregelen bloeden, dan dient u contact op te nemen met onze afdeling (zie informatie aan het eind van de folder).

Zwelling


Door de operatie kan uw wang of lip flink gaan opzetten. Dit is een normale reactie van het lichaam. De zwelling zal drie dagen na de operatie het grootst zijn. U kunt de zwelling tegen gaan door de eerste uren na de ingreep de wang af te koelen met een plastic zakje in een washandje met daarin een paar ijsblokjes. Voorkom extreme afkoeling door bijvoorbeeld afwisselend 1 minuut te koelen en 1 minuut rust. Door eenzelfde reactie van het lichaam kunnen de kauwspieren tijdelijk minder beweeglijk worden. De mondopening wordt daardoor beperkt. Dit duurt evenals de zwelling, 3 tot 4 dagen. Temperatuur verhoging tot 38,5°C is normaal. Indien de verschijnselen langer dan 3 tot 5 dagen duren dient u contact op te nemen met onze afdeling (zie informatie aan het eind van de folder).

Verzorging


Goede reiniging van de mond is zeer belangrijk voor de wondgenezing. Daarom moet u voor zover mogelijk normaal tandenpoetsen. De dag na de ingreep mag u de mond weer voorzichtig spoelen met lauw water. Wanneer u het prettig vindt kunt u zout in het water oplossen (1 theelepel per kopje). Het is belangrijk om de eerste dagen de wond niet te spoelen en niet te roken. Dat is slecht voor de genezing. Matig uw alcoholgebruik. Sla geen maaltijden over en pas uw activiteiten zo nodig aan. Zo geneest een wond het beste. Indien u na enkele dagen een vieze smaak opmerkt kunt u de wond spoelen. Als u een spoelspuitje heeft mee gekregen gebruikt u die niet eerder dan vanaf de derde dag na de behandeling.

Wortelpuntbehandeling (Apexresectie)


Bij u is er een ontsteking aan een wortelpunt [1] van een tand of kies behandeld. Daartoe is aan de zijkant van de kaak het tandvlees losgemaakt [5]. Vervolgens is de ontstoken wortelpunt weggenomen met het omliggende ontstekingsweefsel.  Het wortelkanaal is aan de wortelpuntzijde gereinigd en tenslotte is het wortelkanaal  daar afgesloten met een kleine vulling [6]. Daarna is het tandvlees weer terug gehecht [5]. Niet eerder dan na een half jaar wordt een controle röntgenfoto gemaakt om te zien of de ontsteking weg blijft. 

1. Wortelpuntontsteking
2. Gehemelte
3. Lip
4. Tand
5. Hechting
6. Wortelkanaalvulling
7. Vulling

Afsluiting gaatje bovenkaak (Antrumperforatie)

Na het verwijderen van een kies in de bovenkaak (of tijdens een apexresectie) kan een opening van de mond naar de kaakholte (neusbijholte) ontstaan. De kaakchirurg zal u in dat geval daarvan op de hoogte stellen. Er zijn dan extra hechtingen aangebracht. Soms is een deel van het tandvlees verplaatst en over het gat gelegd en gehecht. Het is belangrijk dat deze wond ongehinderd dicht groeit. Er mag geen hoge luchtdruk op de wond komen. Daarom mag u minstens 10 dagen de neus niet snuiten. Als u moet niezen, dan met de mond wijd open, neus vooral niet dichtknijpen. Geen blaasinstrumenten bespelen of ballonnen opblazen. Probeer te voorkomen dat u verkouden wordt. U kunt stomen met heet water of gebruik zonodig neusdruppels om de neus open te houden. Na de ingreep kan er wat bloed uit de neus komen of in uw keelslijm zitten. Wond verzorgen met voorgeschreven spoelmiddel, niet persen. Indien de wondgenezing niet goed verloopt dient u contact op te nemen met onze afdeling (zie informatie aan het eind van deze folder).

Meer informatie


Verloopt de genezing niet zoals het zou moeten zijn, dan moet u contact opnemen met de behandelend kaakchirurg. Het is niet nodig uw tandarts of huisarts hiervoor te bellen. U kunt altijd telefonisch contact opnemen met de afdeling kaakchirurgie, bij voorkeur in de ochtend op werkdagen, zodat we in voorkomende gevallen nog dezelfde dag een extra controle kunnen afspreken.’s Avonds en in het weekend is het ziekenhuis telefonisch bereikbaar. Zonodig wordt u voor overleg doorverbonden met de kaakchirurg die op dat moment dienst heeft voor de ziekenhuizen in Friesland. 

Ziekenhuis Nij Smellinghe, Drachten

Telefoonnummer 0512 588 802 of 0512 588 888

Meer informatie op internet
www.kaakchirurg.nl
www.nijsmellinghe.nl
www.ivorenkruis.nl
www.tandartsennet.nl  

Download PDF