Spring naar inhoud

Echografie onderzoek

U komt naar het ziekenhuis om een echografie te laten maken. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een echografie is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoeksmethode waarmee we van buiten af bij u naar binnen kunnen kijken. Met onschadelijke geluidsgolven worden uw organen en weefsels op een monitor zichtbaar gemaakt.

Dit onderzoek gebeurt met een transducer. Dit is een apparaatje dat lijkt op een microfoon. De transducer zendt geluidsgolven uit die voor de mens onhoorbaar zijn. De weefsels in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven (echo's). Deze echo's worden door de transducer opgevangen en via een computer omgezet in lichtpuntjes. Die lichtpuntjes zijn op een monitor te zien en vormen samen een beeld van de te onderzoeken gebieden van uw lichaam. Van dit beeld worden foto’s en soms ook filmpjes gemaakt.

Doel van het onderzoek

Echografie is vaak wel bekend van onderzoek bij zwangere vrouwen om de ligging en grootte van het ongeboren kind te bepalen. Op de afdeling radiologie gebruiken we dezelfde techniek om te kijken naar weefsels zoals bijvoorbeeld spieren, gewrichten, bloedvaten en organen, en kunnen zo eventuele afwijkingen opsporen. 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn soms speciale voorbereidingen nodig. Indien dit het geval is, vindt u de voorbereiding in de begeleidende afsprakenbrief. Leest u deze alstublieft goed door. Zonder de juiste voorbereiding kan het onderzoek soms niet compleet of zelfs helemaal niet uitgevoerd worden. 


Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen.

Het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de aanmeldzuil of balie van de afdeling Radiologie. Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een in echografie gespecialiseerd Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB-er). Die voert ook het onderzoek uit.


U wordt naar de onderzoekkamer gebracht. De gespecialiseerd MBB’er zal u vertellen welke kleding eventueel uit moet en in welke houding u tijdens het onderzoek moet zitten of liggen. 

Om de geluidsgolven goed te geleiden wordt het te onderzoeken lichaamsdeel ingesmeerd met een niet vette gel. De transducer wordt over de huid bewogen.
Tijdens het onderzoek is de kamer matig verlicht om de beelden op het monitorscherm beter te kunnen zien. Het onderzoek doet normaliter geen pijn en is altijd onschadelijk.

De gespecialiseerd MBB’er stuurt de gemaakte foto’s en eventuele filmpjes door naar een radioloog en draagt over wat er gezien is tijdens het onderzoek. De radioloog maakt op basis daarvan een definitief verslag. Meestal kunt u meteen na het onderzoek weer gaan, maar in enkele gevallen moet u even wachten, omdat de MBB’er soms nog overlegt met de radioloog. Zo nodig maakt de radioloog daarna nog aanvullende beelden.


Kinderen


Voor uw baby kunt u een flesje drinken of een fopspeen meenemen, zodat dit gegeven kan worden wanneer hij/zij niet goed stil ligt.

De uitslag

Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden en naar huis gaan. De resultaten van het onderzoek worden door de radioloog beoordeeld. Daarna pas komt het verslag beschikbaar. De gespecialiseerd MBB’er mag er geen mededelingen over doen. Na de beoordeling van de radioloog wordt de uitslag van het onderzoek naar de arts gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd.


Heeft uw huisarts het onderzoek aangevraagd? Dan krijgt uw huisarts uiterlijk drie dagen na het onderzoek de uitslag. U kunt dan uw huisarts of zijn/haar assistente bellen over de uitslag(en).

Afspraak

Samen met deze folder ontvangt u een bevestiging van uw afspraak. Hierin staat ook vermeld welke voorbereiding noodzakelijk is voor het onderzoek.

Vragen?


Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek zelf, dan kunt u die stellen voor aanvang van het onderzoek. Heeft u een vraag over de voorbereiding voor het onderzoek, neemt u dan vooraf tijdens kantooruren contact op met de afdeling Radiologie.


Verhinderd

Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie, tel. (0512) 588 814. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF