Spring naar inhoud

CT-onderzoek - algemene informatie

U komt naar het ziekenhuis om een CT-onderzoek te laten uitvoeren. In deze folder wordt kort uitgelegd wat een CT-onderzoek is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een CT-onderzoek?

CT-onderzoek of CT-scan (sommigen kennen ook de Engelse term CAT-scan) is een moderne onderzoeksmethode waarbij met een dunne röntgenstralenbundel dwarsdoorsneden van het lichaam worden afgebeeld.

Het onderzoek gebeurt met behulp van een C(omputer)

T(omograaf). Dit is het toestel dat u op de foto ziet.

Het onderzoek

U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de aanmeldzuil of balie van de afdeling Radiologie. Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige). De MBB'er vertelt u welke kledingstukken en sieraden u eventueel uit moet trekken of juist aan mag laten en legt uit hoe het onderzoek verder verloopt. U mag kleding die in het scangebied valt maar geen metaal bevat tijdens de scan aanhouden. 

Alles wat wel metaaal kan bevatten, moet af en/of uit als het in het te scannen gebied valt. Dit gaat om bv sieraden, piercings, gehoorapparaten en kunstgebitten. Maar ook indien u draagbare apparatuur gebruikt, zoals diabetessensoren of een insulinepomp, kan het noodzakelijk zijn deze tijdens het onderzoek af te koppelen als ze in het te scannen gebied vallen. Houdt u hier alstublieft van tevoren rekening mee.

De MBB'er helpt u op de onderzoektafel en schuift u zover in de opening dat het te onderzoeken gebied in beeld kan worden gebracht. Tijdens het onderzoek bent u alleen in de CT-kamer.


De MBB'er bedient de computer van achter een glaswand en houdt u in de gaten via camera’s en een intercomsysteem. Ook als u alleen in de kamer bent, kunt u via het intercomsysteem instructies ontvangen en wordt u gehoord door de MBB’er. De opnames van de scan worden verwerkt met de computer en zijn daarna via de monitor te bekijken. 

Deze opnames tonen de binnenkant van uw lichaam, bijvoorbeeld de vorm, de structuur en de ligging van de organen in het onderzochte gebied. Tijdens het onderzoek moet u stil blijven liggen. Als u beweegt, worden de opnames onscherp. De MBB’er zal meteen na het onderzoek op de monitor bekijken of de opnames gelukt zijn. Soms moet u daarom na afloop van het scannen nog eventjes blijven liggen tot zeker is dat de beelden genoeg informatie geven. 

Bij enkele onderzoeken wordt u gevraagd in of uit te ademen, adem vast te houden, of niet te slikken. Na elke opname kunt u even ontspannen, maar u moet wel in dezelfde houding blijven liggen.

Voorbereiding

Bij sommige CT-onderzoeken is er een voorbereiding nodig. Bijvoorbeeld een uur vooraf nuchter zijn, water of contrastmiddel drinken. Als er bij u een voorbereiding nodig is, vindt u die informatie op de afspraakbevestiging die u via post of email hebt gekregen.
Het is heel belangrijk dat u de juiste voorbereiding volgt. Zonder goede voorbereiding kan een onderzoek soms niet geheel of zelfs helemaal niet uitgevoerd worden.

Bij sommige onderzoeken wordt via een ader in uw arm een röntgen-contrastmiddel toegediend. Dit contrastmiddel bevat jodiumhoudende stoffen die bloedvaten en organen beter zichtbaar maken. Het contrastmiddel geeft kort na het inspuiten soms een reactie in uw lichaam. Meestal is dat een warm gevoel in het hoofd en later in de rest van het lichaam. Het warme gevoel in de onderbuik geeft soms het idee van 'in de broek plassen'. Dit gevoel trekt over het algemeen snel weer weg.
Het contrastmiddel is niet schadelijk en wordt na verloop van tijd door de nieren uitgescheiden. Hier merkt u niets van. Wij adviseren u na het onderzoek nog diezelfde dag extra te drinken (2-3 glazen) om de uitscheiding van het contrastmiddel te bevorderen. De uitgeplaste contrastmiddelen kunnen schadelijk zijn als ze in het riool komen. Daarom krijgt u na toedienen van contrast meestal plaszakken mee. Daarover ontvangt u nog apart informatie. 

Als u claustrofobisch bent, kunt u dit bij aanvang van het onderzoek aan de MBB'er doorgeven.

De duur van het onderzoek varieert normaal gesproken van vijf tot veertig minuten en hangt af van het aantal te maken opnames.

Bijzonderheden


Als u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit voor aanvang van het onderzoek melden bij de receptie of bij de MBB'er.

De uitslag

Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden. De resultaten van het onderzoek worden door de radioloog beoordeeld waarna deze er een verslag over schrijft. De MBB'er mag er dus geen mededelingen over doen. Na de beoordeling van de radioloog wordt het verslag met de uitslag van het onderzoek naar de arts gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd.

Afspraak

Samen met deze folder ontvangt u een afspraakbevestiging. Hierin staat meer informatie over het onderzoek dat u ondergaat en wordt vermeld welke voorbereiding noodzakelijk is.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek zelf, dan kunt u die stellen voor aanvang van het onderzoek. Hebt u vragen over de voorbereiding, dan kunt u vooraf tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Verhinderd

Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie, tel. 0512 588 814. In uw plaats kan dan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Download PDF