Spring naar inhoud

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Inleiding

Je bent zwanger en het moment van de bevalling komt dichterbij. In Nij Smellinghe kun je 'klinisch' of 'poliklinisch' bevallen. Poliklinisch houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt. Klinisch betekent dat je in het ziekenhuis bevalt omdat er een medische indicatie is. Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan ben je van harte welkom in onze sfeervolle en moderne verloskamers.

Bevallen in het ziekenhuis

Je hebt je ingeschreven voor een poliklinische bevalling in ziekenhuis Nij Smellinghe. Er is in jouw geval geen sprake van een medisch noodzakelijke ziekenhuisbevalling. We spreken van een verplaatste thuisbevalling. Dat wil zeggen dat de begeleiding van de bevalling, evenals bij de thuisbevalling, door je eigen verloskundige en kraamverzorgende wordt gedaan. Is er wel sprake van een medisch noodzakelijke ziekenhuisbevalling (medium risk), dan wordt de bevalling gedaan door je eigen verloskundige en word je begeleid door een verpleegkundige van het ziekenhuis. In deze folder vind je praktische informatie over de gang van zaken rondom een poliklinische bevalling in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Wanneer contact opnemen met je verloskundige?

Als de uitgerekende datum van de bevalling in zicht komt, vraag je je misschien af wanneer het moment aanbreekt om naar het ziekenhuis te gaan. Niemand wil te laat komen en te vroeg is ook niet altijd prettig.
Je verloskundige heeft met je besproken wanneer je contact op moet nemen met haar/ hem. Neem in ieder geval contact op met je verloskundige wanneer je:

  • vruchtwater verliest
  • bloed verliest
  • regelmatige weeën hebt (dat wil zeggen weeën om de 4 à 5 minuten, die 1 minuut aanhouden (gedurende 1 à 2 uur) 
  • weeën vóór de 37e week van je zwangerschap hebt
  • minder leven in je buik voelt


Als je verloskundige het nodig vindt dat je naar het ziekenhuis komt, neemt zij/hij contact op met de verloskamers in het ziekenhuis. Zij/ hij informeert of er plaats is en kondigt je komst aan. Vervolgens informeert je verloskundige je over de gemaakte afspraak. Je verloskundige spreekt dan ook met je af wanneer zij/ hij naar het ziekenhuis komt. Het komt soms voor dat er uitgeweken moet worden naar een ander ziekenhuis wanneer alle verloskamers bezet zijn. Natuurlijk wordt geprobeerd dergelijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Aankomst in het ziekenhuis

Je meldt je bij de receptie in de centrale hal van ziekenhuis Nij Smellinghe. (Buiten kantoortijden kun je je bij de Spoedeisende Hulp melden). De receptionist wijst je de weg naar de verloskamers. Er is eventueel een rolstoel aanwezig voor het vervoer naar de 3e verdieping (€ 0.20 of € 1,- borg).

Bij de spoedeisende hulp is een speciale parkeerplaats voor barende vrouwen, hier mag je de auto tijdelijk neerzetten(max een uur) Je begeleider kan de auto daarna parkeren op het parkeerterrein.


Meenemen voor een poliklinische bevalling

Als je naar het ziekenhuis komt om te bevallen, neem dan het volgende voor jezelf mee:

  • gemakkelijke kleding (T-shirt, trainingsbroek enz.)
  • twee nachthemden (liefst korte)
  • pantoffels of slippers
  • toiletartikelen (je hoeft geen handdoeken of washandjes mee te nemen)
  • onderbroeken (bij voorkeur grote maat, mogen oud zijn, ook netbroekjes zijn handig)
  • goede (voedings-)BH als je borstvoeding gaat geven
  • goede, stevige BH (geen zwangerschaps-BH) als je flesvoeding gaat geven.

Voor de baby neem je mee (liefst 2 setjes)

  • rompertjes, hemdjes en truitjes maat 50 – 56
  • mutsje
  • sokjes
  • jasje
  • dekentje
  • maxi-cosi (het is verstandig om al van tevoren te bekijken hoe deze in de auto geïnstalleerd moet worden). Je hoeft geen luiers mee te nemen.

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD’s, een fototoestel of videocamera meenemen.


Meenemen voor de administratieve afhandeling 

  • identiteitsbewijs
  • inschrijfkaart van je ziektekostenverzekering
  • indien je bloedgroep Neg. is, neem dan het Bibo-formulier mee. Dit is een formulier met een rode balk, dat je gekregen hebt van je verloskundige/ huisarts
  • zwangerschapskaart.

Neem geen waardevolle spullen, geld en kostbaarheden mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventueel verlies of diefstal.

De verloskamers

Er zijn 4 verloskamers, een familiekamer en een onderzoekskamer op de derde verdieping. De kamer die je wordt toegewezen, kun je beschouwen als je eigen. Je kunt daar gebruik maken van douche, toilet en eventueel bad.

Zie voor bevallen in bad de folder “badbevalling”
Er is een keukentje waar jij en je partner zelf wat te drinken kunnen pakken.
Tijdens je verblijf op de verloskamers komt de kraamverzorgende (van het kraamzorgbureau waar je staat ingeschreven) regelmatig kijken hoe het met je gaat. Zij waarschuwt, wanneer dit nodig is, je verloskundige als zij (weer) moet komen.


Pijnstilling

(zie folder “pijnbestrijding tijdens de bevalling in nijsmellinghe”)
 

In Nij Smellinge kun je 24 uur per dag pijnstilling krijgen. Er zijn twee soorten pijnstilling: een pompje met remifentanil en de ruggenprik.

Welke manier van pijnstilling het beste bij je past, wordt samen met je besproken. Dit kan al gedurende de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Wanneer je voor pijnstilling kiest, wordt je bevalling klinisch. Dit betekent dat je verloskundige je overdraagt. De bevalling wordt dan begeleid door een verloskundige van het ziekenhuis. De kraamverzorgende wordt vervangen door een verpleegkundige van het ziekenhuis.

Na de geboorte

Na de geboorte streven we er naar om de baby minimaal een uur bij je op de borst te leggen.

Als je borstvoeding gaat geven, word je geholpen met het aanleggen van de baby. Bij flesvoeding krijg je hulp bij het geven van de fles.

Na de geboorte wordt je baby door de verloskundige nagekeken. Daarna wordt de baby gewogen en aangekleed en helpt de kraamverzorgende je met douchen. Natuurlijk krijg je beschuit met muisjes en iets te drinken.
Je mag mobiel bellen vanaf de verloskamers.
Wanneer de bevalling zonder problemen is verlopen, je hebt kunnen douchen en plassen, mag je twee uur na de bevalling het ziekenhuis weer verlaten.
De kraamverzorgende die bij je bevalling was, begeleidt je naar huis en maakt in overleg met het kraamzorgbureau verdere afspraken over de zorg die je thuis krijgt.


Heb je vragen over borstvoeding?

Elke dinsdagochtend is er op afspraak een lactatiekundig- spreekuur op de polikliniek Gynaecologie. Een lactatiekundige is een deskundige op het gebied van borstvoeding. Je kunt daar terecht voor bijvoorbeeld:

  • algemene vragen over borstvoeding
  • borstvoeding en werken
  • kolfadvies op maat
  • borstcontrole
  • overgang van borst naar... (een andere manier van voeden met borstvoeding)
  • als de borstvoeding niet lekker loopt
  • negatieve ervaring de vorige keer
  • borstvoeding geven met een handicap van moeder en/of kind
  • borstvoeding geven bij een borstverkleining/-vergroting

Vraag het je verloskundige!

Je kunt een afspraak maken bij de secretaresse van de polikliniek Gynaecologie (0512-588824)
Lactatiekundige: Saskia Barentsen,Janet Pebesma 
of je vraag sturen naar: lactatiekundige@nijsmellinghe.nl


Je kind aangeven

Omdat je baby in Drachten geboren is, moet hij/zij ook in Drachten worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. De baby moet binnen drie werkdagen aangegeven worden, de dag van de bevalling niet meegerekend.

Adres en openingstijden Gemeentehuis Smallingerland.
Gauke boelensstraat 2
9203 RM Drachten
(0512) 581 234

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.00 uur.

Voor de aangifte heb je nodig:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Je trouwboekje, als je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap.
  • Ben je niet getrouwd en de vader erkent je kind, dan moet je ook een kopie van de erkenning meenemen.
  • Heb je geen erkenning, dan kan de vader ook je kind erkennen bij de geboorteaangifte. Je moet als moeder dan wel meekomen om hiervoor toestemming te geven.
  • Denk er ook aan om je kind binnen 4 maanden na de geboorte bij een zorgverzekeraar aan te melden.

Informatieavonden

Ziekenhuis Nij Smellinghe organiseert elke laatste dinsdagavond van de maand een zwangerenvoorlichting voor jou en jouw partner. Hier wordt een presentatie gegeven over wat jullie kunnen verwachten tijdens de bevalling in het ziekenhuis. Wanneer er ruimte is wordt er ook een rondleiding gegeven over de verschillende afdelingen Kraam- en Kinderafdeling en de Verloskamers, jullie zijn van harte welkom om hier aan deel te nemen. Opgave kan via de kraamafdeling: (0512) 588 460

Belangrijke telefoonnummers

Je verloskundige: ……………………………
Kraamzorgcentrum: ……………………………
Ziekenhuis Nij Smellinghe: 0512 588 888
Verloskamers: 0512 588 523

Inschrijven poliklinische bevalling

Voor het inschrijven van een poliklinische bevalling kun je contact opnemen met de Kraamafdeling. Je kunt op dinsdag tot en met donderdag tijdens kantooruren bellen naar 0512 588 460.

Download PDF