Spring naar inhoud

Verzamelen 24-uurs ontlasting

Voor het onderzoek naar de aard en hoeveelheid van bepaalde stoffen die worden uitgescheiden met de ontlasting is het noodzakelijk dat u uw ontlasting verzamelt gedurende een etmaal (24 uur) in het blik dat u hebt meegekregen.

Gebruik van het blik

Gebruik het blik dat u hebt meegekregen voor het verzamelen van de ontlasting.
U moet het blik nooit omspoelen. Zo nodig moet u een nieuw blik halen.

Wanneer verzamelen?

Na het verzamelen van de ontlasting moet u het blik, samen met het formulier met uw naam en geboortedatum, inleveren bij de balie van het Afnamelaboratorium in de polikliniek (begane grond). Doe dit het liefst dezelfde dag nog, maar in ieder geval binnen 24 uur na de laatste verzameling. Dit kan op alle werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur. Houd dus rekening met het weekend of feestdagen!

Voorbereidingen en instructies

Heeft u ook richtlijnen voor een dieet ontvangen? Volgt u dit dieet dan strikt op voor een goed verloop van het onderzoek.

Instructie voor het verzamelen:


Verzamel gedurende 24 uur elke ontlasting in het blik. Probeer zoveel mogelijk eerst te plassen vóór u ontlasting opvangt en voorkom dat er papier bij de verzamelde ontlasting komt. Giet beslist geen spoelwater in het blik. Bewaar het blik tijdens het verzamelen koel en donker, buiten het bereik van kinderen.

Noteer op het blik:

  • Uw naam
  • Uw geboortedatum
  • Begindatum en tijd van verzamelen
  • Einddatum en tijd van verzamelen

Inleveren van het blik

Lever het blik met de ontlasting dezelfde dag nog in bij het afnamelaboratorium van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Bij het afnamelaboratorium

Meteen bij binnenkomst in de wachtkamer van het afnamelaboratorium staat een pilaar met een labelprinter. Kies op de labelprinter voor ‘Overige diensten’. Het linkerdisplay aan de muur in de wachtruimte laat u weten wanneer het uw beurt is om naar de balie te gaan.

Houdt u er rekening mee dat er mogelijk ook nog bloed afgenomen moet worden.

Vragen?

Als u nog vragen heeft kunt u zich wenden tot het Medisch Laboratorium: tel. (0512) 588 812 (Afnamelaboratorium).

Download PDF