Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Mohs' micrografische chirurgie

U heeft huidkanker in het gelaat. Samen met uw dermatoloog heeft u gekozen voor een behandeling met ‘Mohs’ micrografische chirurgie’. In deze folder krijgt u meer informatie over een behandeling met Mohs' micrografische chirurgie.

Wat is Mohs' micrografische chirurgie?

Mohs' micrografische chirurgie is een speciale operatietechniek die vooral gebruikt wordt bij onvoorspelbaar groeiende huidkanker in het gezicht. Met deze techniek kan huidkanker zo volledig mogelijk verwijderd worden terwijl er zo min mogelijk gezond weefsel weggehaald wordt. De behandeling wordt uitgevoerd door een hiervoor speciaal opgeleide Mohs’ chirurg (dermatoloog).

Verloop van de behandeling

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het verdachte stukje huid wordt operatief verwijderd waarna de plek wordt afgedekt met verband. U krijgt een extra verdoving (langwerkend) en gaat naar de wachtkamer.

Terwijl u wacht wordt het weggehaalde stukje weefsel door uw arts onderzocht onder de microscoop. Als uit dit onderzoek blijkt dat de huidkanker niet geheel verwijderd is gaat de arts een aanvullende ingreep doen. Door markeringen en kleuringen weet hij/zij precies op welke plek er nog huid verwijderd moet worden. Na verwijdering wordt ook dit stukje weefsel onderzocht.

Deze cyclus herhaalt zich tot de behandelde plek vrij is van huidkanker. Als dat het geval is wordt de wond gesloten met hechtingen. Er zijn verschillende technieken om de huid te sluiten. Welke techniek de voorkeur heeft is per geval verschillend en is vaak niet te voorspellen. Na het hechten wordt een drukverband aangelegd en kunt u naar huis.

Omdat huidkanker in het gezicht onvoorspelbaar kan groeien kan het defect aanzienlijk groter worden dan u tevoren had gedacht.

Duur van de behandeling

Het is goed om te weten dat de gehele procedure enkele uren tot een dag in beslag kan nemen. Het kan ook enige tijd duren voor uw uitslag bekend is. Tussen de behandelingen kunt u in de wachtkamer een kopje koffie of thee drinken en is er tijd om te lezen, op een laptop te werken etcetera. Koffie en thee is de hele dag beschikbaar, zowel voor patiënten als begeleiders. Voor u als patiënt is er rond half 12 een broodje, fruit en melk.

Voorzorg

Gebruik geen foundation/make up op de dag van de ingreep.

Antibioticabeleid


Uw dermatoloog zal het antibioticabeleid bespreken. Dit kan betekenen dat u wordt aangeraden een uur voor de ingreep een antibioticum in te nemen om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken.

Bloedverdunners


Als u bloedverdunners gebruikt kan het zijn dat u wordt geadviseerd de bloedverdunning te laten bijstellen via uw trombosedienst.
Mocht het gebruik van bloedverdunners niet ter sprake zijn gekomen terwijl u deze wel gebruikt, geef dit dan zo snel mogelijk (maar in ieder geval enkele dagen van tevoren) aan ons door.

Vervoer


Wanneer de huidkanker dicht bij uw oog of neus zit kan het verband uw zicht belemmeren. Het is dan verstandig om iemand mee te nemen die u naar huis kan rijden.

Complicaties

Bij elke ingreep is er helaas risico op complicaties; dit is ook het geval bij Mohs’ micrografische chirurgie. Mogelijke complicaties zijn: infectie, nabloeding, zenuwschade (gevoel of beweging). De kans hierop is gelukkig zeer gering, echter wel aanwezig.

Bij een operatieve ingreep ontstaat een litteken; bij de Mohs' micrografische chirurgie wordt het gezonde weefsel zo veel mogelijk gespaard en de wond op een zo cosmetisch mogelijke manier gesloten. Desondanks kan een litteken soms tijdelijk opzetten. Dit is goed te voorkomen door na enkele weken te starten met littekenmassage of een laserbehandeling met de Erbium laser in de Huid- en laserkliniek. Overleg dit met uw dermatoloog.

Nazorg

Doe na de ingreep rustig aan; buk niet te veel en ga de eerste week niet sporten. Probeer de eerste week niet te roken en geen alcohol te drinken. Het is aan te raden niet op de zijde van de wond te liggen; probeer op de andere kant te slapen.

Nabloeding


Mocht u een nabloeding krijgen, druk dan minimaal 15 minuten met een schone doek op het verband (verband dus niet verwijderen). De kans is groot dat het bloeden dan vanzelf stopt. Als dit niet het geval is, neem dan contact met ons op (of eventueel met de huisarts).

Infectie


Neem ook contact op bij tekenen van infectie (koorts, zwelling, forse roodheid).

Pijnbestrijding


Voor de pijn kunt u, indien nodig, maximaal 4 x 1000mg paracetamol per dag gebruiken.

Vervolgafspraken


Een dag na de ingreep zal de doktersassistente telefonisch contact met u opnemen om te horen hoe het u is vergaan. Een week na de behandeling heeft u een afspraak voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Verdere vervolgafspraken worden door uw dermatoloog met u afgestemd.

Vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie.

Telefoonnummer: 0512 588 801 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).

Email: mohscentrumfriesland@nijsmellinghe.nl

Download PDF