Spring naar inhoud

Verpleegkundig spreekuur MDL - chronische darmziekten

Uw behandelend specialist heeft u doorverwezen naar het spreekuur van de Maag-, Darm- en Lever-verpleegkundige (MDL-verpleegkundige). De MDL-verpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een chronische darmaandoening en wordt ook wel IBD-verpleegkundige genoemd. De IBD-verpleegkundige werkt samen met de MDL-artsen en de spreekuurassistenten van de polikliniek MDL.

IBD verpleegkundig spreekuur

De internationale term IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende darmontstekingen. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa horen bij deze groep darmziekten. Beide zijn chronische aandoeningen. Dit betekent dat de symptomen behandeld kunnen worden, maar dat de ziekte blijft bestaan. Dit kan impact hebben op uw dagelijkse leven. U blijft onder behandeling van de Maag-, Darm- en Leverarts (MDL-arts) in het ziekenhuis. Daarnaast kunt u regelmatig een afspraak met de IBD-verpleegkundige hebben.

U kunt bij de IBD-verpleegkundige terecht met vragen op medisch en praktisch gebied. Dit kunnen vragen zijn over medische klachten, medicatie of bloeduitslagen. Daarnaast met vragen over het leven met IBD. Bijvoorbeeld over voeding, het hebben van een chronische ziekte en de impact hiervan op het dagelijkse leven, werk, vakantie, rol van de partner, kinderwens, zwangerschap, seksualiteit, etc.

Meestal krijgt u een afspraak bij de IBD-verpleegkundige nadat de diagnose IBD door de arts bevestigd is. De volgende onderwerpen kunnen dan aan de orde komen:

  • De informatie die u van de specialist heeft gekregen. Zo nodig wordt deze aangevuld en verduidelijkt. Denk hierbij aan informatie over het ziektebeeld, het verloop, de behandeling, wanneer is er sprake van een opvlamming
  • De gevolgen die de ziekte en de behandeling voor u hebben op medisch, psychisch en sociaal gebied
  • Behoefte aan begeleiding, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, diëtiste, psycholoog
  • Informatie over patiëntenverenigingen

Verder ontmoet u de verpleegkundige in ieder geval:


Als u met bepaalde nieuwe medicijnen begint. Bij de start van sommige medicijnen licht de IBD-verpleegkundige de informatie van de arts toe, vertelt over bijwerkingen en geeft aanvullende informatie over (bloed) controles en dergelijke.

Als u opgenomen bent vanwege IBD-klachten


Als u in Nij Smellinghe opgenomen bent vanwege IBD-klachten, kunt u de afdelingsverpleegkundige vragen om de IBD-verpleegkundige te informeren dat u opgenomen bent. Als u dat wilt bezoekt de IBD-verpleegkundige u op de verpleegafdeling.

Contact

De polikliniek MDL is te vinden via route 139. Het spreekuur wordt verzorgd door IBD-verpleegkundige mevr. G. Berends en mevr. H. Holwerda.
Voor het maken van een afspraak bij de IBD-verpleegkundige kunt u terecht bij het secretariaat MDL. U kunt het secretariaat bereiken via telefoonnummer (0512) 588 815. 

Bij verhindering van een afspraak graag 24 uren tevoren contact opnemen met het secretariaat.

Telefonisch spreekuur van de IBD-verpleegkundige

Het telefonisch spreekuur is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.30 tot 14.30 uur. U kunt de IBD-verpleegkundige dan rechtstreeks benaderen op telefoonnummer (0512) 588 349. Hiervoor hoeft u tevoren geen afspraak te maken.

U kunt ook via de Beterdichtbijapp contact opnemen.

Op onderstaande websites kunt u betrouwbare informatie vinden: 

www.crohn-colitis.nl en www.mlds.nl

Download PDF