Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Neusschelpverkleining met radiofrequente ablatie

Neusverstopping door gezwollen neusschelpen

Bij een groot aantal mensen is de neus verstopt ten gevolge van gezwollen neusschelpen, ook wel conchae genaamd. Deze uitstulpingen aan de binnenkant van de neuswand regelen luchtweerstand, opwarming en reiniging van de ingeademde lucht.

Het zwellen van de neusschelpen kan ontstaan door bijvoorbeeld een allergie of hypergevoeligheid. Neusverstopping kan aanleiding geven tot een vermindering van reuk en smaak, hoofdpijn, ontstekingen, snurken en onderbroken nachtrust.

Daarnaast kan neusverstopping het gebruik stimuleren van veelvoudig, soms dagelijks, gebruik van neusdruppels (xylometazoline). Dit lijkt aanvankelijk te helpen, maar wel steeds korter. Uiteindelijk raakt de normale functie van het slijmvlies verstoord en treedt een blijvende zwelling van de neusschelpen op.

Wat kan een KNO-arts voor u doen?

Uw KNO-arts stelt een curis-behandeling voor, ook wel radiofrequente thermotherapie genoemd. De techniek is een inwendige verhitting van de neusschelpen, de conchae. Door verhitting verschrompelt het weefsel en neemt het volume af.

De behandeling

Curis-behandeling is een poliklinische ingreep, met een korte opname op afdeling B1. U meldt zich op de afgesproken tijd op de polikliniek KNO. Vervolgens wordt de neus verdoofd met watjes. Deze verdoving moet ongeveer 20 minuten inwerken. De tweede verdoving krijgt u als u in de behandelkamer bent door middel van een injectie in de neus.

Tijdens de behandeling wordt in de neusschelp geprikt met een naald die warmte geleidt.

Voor de behandeling

U mag gewoon eten en drinken voor de behandeling. Na het toedienen van de lokale verdoving adviseren wij u niet te drinken, dit in verband met het gevaar om u te verslikken.

Medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken. Gebruik gedurende een week voor de behandeling geen aspirine, otrivin/xylometazoline.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar afdeling B1. Aan de hand van hoe u zich voelt mag u vervolgens naar huis. Hou er rekening mee dat u dan vervoer regelt en niet zelfstandig naar huis gaat.

Weer thuis

Wij adviseren u om de eerste drie dagen uw neus niet te snuiten en drukverhogende momenten te vermijden. Ook krijgt u een spoeladvies mee na de behandeling. Hier kunt u op dezelfde dag thuis mee beginnen. Ook wordt er een vervolgafspraak gemaakt voor de nacontrole, 8 weken na de procedure.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de poli KNO, te bereiken op telefoonnummer: 0512 588 804.

Download PDF