Spring naar inhoud

Afdeling Bijzondere Tandheelkunde

Inleiding

U bent door uw huisarts of tandarts verwezen naar de Afdeling Bijzondere Tandheelkunde van ziekenhuis Nij Smellinghe. In deze folder geven we u uitleg over deze afdeling.

Voor wie is de Afdeling Bijzondere Tandheelkunde (ABT)?

ABT is bedoeld voor mensen die (soms tijdelijk) niet in een gewone tandartspraktijk behandeld kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Patiënten met gebitsprotheseproblemen
  • Patiënten met een lichamelijke of verstandelijke beperking
  • Volwassenen/kinderen met extreme angst voor een tandheelkundige behandeling
  • Patiënten die door eigen tandarts worden verwezen voor een ingrijpende tandheelkundige behandeling
  • Patiënten met overmatige kokhalsneiging
  • Patiënten met ernstige gebitsslijtage
  • Patiënten die behoefte hebben aan advies of een tweede mening.

Verwijzing naar het ABT

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling als u een verwijsbrief heeft gekregen van uw tandarts, huisarts of medisch specialist via telefoonnummer (0512) 588 137.

Patiënten die zich aanmelden in verband met extreme angst of een lichamelijke of verstandelijke beperking ontvangen van ons een vragenlijst en een antwoordenvelop. U kunt deze lijst thuis invullen en in de antwoordenvelop naar ons terugsturen. Vervolgens krijgt u van ons een uitnodiging voor een intakegesprek.

Overige patiënten krijgen direct een afspraak bij de ABT tandarts die specifieke kennis heeft voor uw tandheelkundig probleem.

Eerste bezoek

Op de afgesproken tijd kunt u zich melden bij de balie van de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. U vindt ons via route 1.

We vragen u de volgende zaken mee te nemen bij het eerste bezoek:

  • Het ponsplaatje van ons ziekenhuis. Wanneer u voor het eerst komt: graag eerst een ponsplaatje laten maken bij de receptie Poliklinieken.
  • Een verwijsbrief van uw tandarts, huisarts of medisch specialist
  • Identiteitsbewijs
  • Verzekeringspasje

Als u verhinderd bent, horen we dat graag 24 uur van tevoren. U kunt dan bellen met telefoonnummer 0512 588 137 van 8.00 - 16.30 uur.
Tijdens het eerste bezoek aan de Afdeling Bijzondere Tandheelkunde probeert de tandarts zo goed mogelijk een indruk te krijgen van uw tandheelkundig probleem. De tandarts stelt u vragen, bekijkt uw gebit en maakt eventueel foto’s en/of gebitsmodellen. Ook wil de tandarts weten of u medisch behandeld wordt en of u medicijnen gebruikt. Het eerste bezoek duurt ongeveer 45 minuten. Als u in aanmerking komt voor bijzondere tandheelkundige hulp stelt de tandarts, in overleg met u, een behandelplan op. 

Kosten

Uw behandelplan wordt door de ABT ingediend bij uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar bekijkt of u voor een vergoeding van (een deel van) de kosten van de behandeling in aanmerking komt. U heeft bijna altijd een eigen bijdrage in de kosten. Deze eigen bijdrage moet u ook voor een behandeling bij uw gewone tandarts betalen. Een behandeling bij de ABT kost u dus evenveel als een behandeling bij uw gewone tandarts. U ontvangt hiervoor een begroting.
Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, krijgt u vaak de kosten van de eigen bijdrage helemaal of voor een deel vergoed. Los van de tandheelkundige kosten betaalt iedereen van 18 jaar en ouder een verplicht eigen risico. Is uw bezoek aan Bijzondere Tandheelkunde uw eerste ziekenhuis contact in dit kalenderjaar, dan wordt door de zorgverzekeraar uw wettelijk eigen risico in rekening gebracht.

ABT, eigen tandarts: wie doet wat?

Elke patiënt die op de Afdeling Bijzondere Tandheelkunde behandeld wordt, moet ingeschreven zijn bij een tandarts in de algemene tandartspraktijk. Met uitzondering van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Doel van de hulp op de ABT is altijd, dat u uiteindelijk weer teruggaat naar de algemene tandartspraktijk voor de behandeling. De behandeling op het ABT is dus bijna altijd tijdelijk en is vaak niet de volledige behandeling. Ook hier geldt de uitzondering voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Multidisciplinair team

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat andere disciplines meehelpen met de behandeling. Hierbij kunt u denken aan een kaakchirurg, mondhygiëniste, psycholoog, logopedist of dietist. Uiteraard worden deze gezamenlijke afspraken vooraf met u besproken. 

Locatie en bereikbaarheid

Onze afdeling is gevestigd op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, route 1 ingang Polikliniek, van ziekenhuis Nij Smellinghe, Compagnonsplein 1 te Drachten.

Eigen vervoer


Nij Smellinghe is te vinden in het zuidoosten van Drachten. De route naar het ziekenhuis is bij alle wegen die Drachten ingaan, aangegeven op de ANWB-borden.

Parkeergelegenheid
Nij Smellinghe beschikt over voldoende parkeergelegenheid. Er geldt een parkeertarief.

Openbaar vervoer


U kunt uw route gemakkelijk plannen via de website van het Openbaar Vervoer www.9292ov.nl.

Overige vragen

Heeft u naar aanleiding van deze folder of in zijn algemeenheid nog verdere vragen dan kunt u altijd contact opnemen met ons secretariaat. De Afdeling Bijzondere Tandheelkunde is op werkdagen te bereiken van 8:00 - 16.30 uur op telefoonnummer 0512 588 137.

Download PDF