Spring naar inhoud

Intensive Care

Directe behandeling bij levensbedreigende situaties

Telefoonnummer afdeling
0512 588 503

Wanneer één of meer van uw belangrijke lichaamsfuncties in gevaar zijn of u in een levensgevaarlijke situatie bevindt, wordt u direct opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC).

Praktische informatie

Op de afdeling Intensive Care (IC) liggen ernstig zieke patiënten. Of patiënten die na een operatie extra bewaking of ondersteuning nodig hebben. Vaak doen hun vitale (belangrijke) organen het niet goed meer, zoals hun hart, nieren, longen of hersenen. Voor de behandeling is speciale medische apparatuur nodig en speciaal opgeleid personeel. Die bewaken hun lichaamsfuncties, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk. Als het nodig is, neemt de apparatuur die functies over of krijgen de patiënten medicijnen.

Een verblijf op de Intensive Care heeft veel impact op een patiënt, fysiek en mentaal. Het is alsof iemand onverwacht, en ongetraind, een marathon moet lopen. Iedere patiënt reageert hier weer anders op. Ook het herstel verloopt bij iedereen anders. En sommige patiënten herstellen helaas helemaal niet meer.

Bezoektijden

De bezoektijden van de Intensive Care zijn dagelijks van 11.00 tot 15.00 uur en van 16.00 tot 19.30 uur. 

Maximaal twee bezoekers tegelijkertijd.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de afdeling

De verpleegkundige overdracht is tussen:
07.00 en 07.30 uur
15.00 en 16.00 uur
22.45 en 23.15 uur

Voor informatie verzoeken wij u vriendelijk om voor of na die momenten te bellen.

Informatie voor naasten en/of patiënten

U bent de persoon die het dichtst bij onze patiënt staat. Of u bent de contactpersoon namens onze patiënt. Wij noemen u en de patiënt dan: naasten. Uw naaste is of wordt opgenomen op de afdeling Intensive Care (IC) in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Het is niet te voorspellen hoe lang uw naaste op de Intensive Care moet blijven. Dat hangt heel erg af van de oorzaak van de IC-opname, maar ook van de leeftijd, conditie en fitheid van een patiënt. En of er sprake is van zogenaamd onderliggend lijden, zoals hart- of longproblemen, diabetes, obesitas of verminderde weerstand.

Contactpersoon
Wij zijn verplicht de privacy van een patiënt te bewaken. Daarom mogen wij informatie over bijvoorbeeld de behandeling alleen geven aan de naaste die ook de eerste contactpersoon is van een patiënt. Dat iemand familie of een bekende is van een patiënt, is dus niet genoeg.

In principe spreken wij met uw naaste, de patiënt, af wie de contactpersoon is. Maar als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat uw naaste niet aanspreekbaar is, dan overleggen wij met u wie de eerste contactpersoon is. Wij leggen de afspraken hierover vast in het patiëntendossier. Bij een snelle verslechtering of levensbedreigende situatie kunnen wij dan meteen contact opnemen.

Bezoek
Patiënten op de Intensive Care zijn erg ziek en hebben veel rust nodig. De IC-verpleegkundige kijkt daarom iedere dag hoeveel bezoek uw naaste aankan. Als de IC-verpleegkundige merkt dat de patiënt onrustig of vermoeid is, kan u gevraagd worden het bezoek eerder te stoppen.

  • Meld u vóór uw bezoek bij een van de verpleegkundigen van het team.
  • Desinfecteer uw handen vóór elk bezoek aan de Intensive Care.
  • Zorg ervoor dat uw naaste niet meer dan twee bezoekers tegelijk heeft.
  • Bent u verkouden of grieperig, of heeft u een andere infectieziekte zoals buikgriep of diarree? Dan is het verstandig uw bezoek aan het ziekenhuis uit te stellen. IC-patiënten hebben een minder goed werkende weerstand en zijn daardoor gevoeliger voor infecties. Kunt u uw bezoek niet uitstellen? Overleg dan voor uw bezoek met de IC-verpleegkundige over mogelijke maatregelen.
  • Bloemen, planten en fruit zijn om hygiënische redenen niet toegestaan. Kaarten, tekeningen, foto’s, knuffels en favoriete muziek kunnen wel.
  • Wilt u uw mobiele telefoon tijdens uw bezoek zoveel mogelijk wegleggen en uw beltoon uitzetten.
  • Wilt u ook de andere bezoekers informeren over deze huisregels.

Kinderen
Neemt u kinderen mee als u op bezoek gaat? Vaak hebben kinderen goed door dat er iets speelt, maar begrijpen ze niet precies wat het is. Bereid hen daarom goed voor. Vertel ze wat ze kunnen verwachten van een Intensive Care en hoe het bezoek ongeveer zal gaan. Vraag onze IC-verpleegkundige gerust om tips.

Laat de verpleegkundige van tevoren weten dat u kinderen meeneemt tijdens uw bezoek. U krijgt dan extra begeleiding. U mag ook altijd om hulp vragen van de kinderpsychologe of de maatschappelijk werker. De IC-verpleegkundige kan u hierbij helpen.
 

Veelgestelde vragen

Meer informatie

In de brochure 'Opname op de Intensive Care' vindt u diverse informatie over de behandelingen en zorg op de Intensive Care.

Patiënteninformatie

  1. Nazorgpolikliniek Intensive Care Bekijk Download
  2. Opname op de Intensive Care Bekijk Download
  3. Uw verblijf in ziekenhuis Nij Smellinghe Bekijk Download