Spring naar inhoud

Lichen planus

Lichen planus is een huidziekte met kleine paarsrode bulten die jeuken of pijnlijk zijn. Deze bulten zitten meestal op de binnenkant van de polsen, de enkels en de onderkant van de rug. Sommige mensen hebben een andere vorm van lichen planus met alleen plekken in de mond of op de geslachtsdelen. Waarom iemand lichen planus krijgt is niet bekend. Soms ontstaat lichen planus door het gebruik van medicijnen, voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk, hartaandoeningen of gewrichtsklachten.

Lichen planus is een huidbeeld met kleine paarsrode bulten die aan de bovenkant plat zijn. Soms zijn hier duidelijk witte strepen in te zien. Het kan zijn dat er witte strepen aan de binnenkant van de wangen, op het tandvlees of op de tong zitten, zonder dat u er iets van merkt. Bij ongeveer 10% van de patiënten zit de lichen planus ook op de nagels. Op de nagels zijn dan ribbeltjes, gleufjes of spleten te zien. Lichen planus is niet besmettelijk.

Lichen planus is niet te genezen, maar de jeuk kunnen we goed behandelen met een crème die bijnierschorshormonen (corticosteroïden) bevat. Deze crème moet u in goed overleg met de arts gebruiken omdat bij te ruim gebruik de gezonde, omringende huid soms te dun en daardoor kwetsbaar kan worden.

Download hier de prijslijst van de Huid- en Laserkliniek