Spring naar inhoud

Bij kanker in uw lever is er een kwaadaardige tumor in uw lever ontstaan. Bij voorkeur gebruiken we de term ‘kanker in de lever’ en niet ‘leverkanker’. Dit is omdat kanker zelden in uw lever ontstaat. Kanker in uw lever is meestal een uitzaaiing van kanker, die elders in uw lichaam is ontstaan.

Kanker die in uw lever ontstaat, noemen we ook wel primaire leverkanker. Er zijn verschillende vormen van primaire leverkanker. De meest voorkomende vorm is het zogenaamde hepatocellulair carcinoom (HCC). Dat is een tumor die ontstaat uit de meest voorkomende levercellen: hepatocyten.

Primaire leverkanker komt twee keer zo vaak voor bij mannen dan bij vrouwen. Primaire leverkanker ontstaat meestal als gevolg van een chronische leverziekte, waardoor uw lever onherstelbaar beschadigd is.

In de westerse wereld is primaire leverkanker zeldzaam. Jaarlijks krijgen ruim 500 Nederlanders deze diagnose. Wereldwijd is primaire leverkanker echter één van de meest voorkomende vormen van kanker. Dit heeft te maken met de ziektes die primaire leverkanker kunnen veroorzaken. In niet-westerse landen komen deze ziekten veel vaker voor.

Oorzaak

Primaire leverkanker ontstaat meestal als gevolg van een chronische leverziekte. Meer dan 60% van de mensen met primaire leverkanker, heeft ook levercirrose. Levercirrose is een proces waarbij uw levercellen worden vervangen door littekenweefsel. Als er te weinig gezond leverweefsel over is, kan uw lever zijn werk niet goed meer doen. Levercirrose is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van primaire leverkanker. Mensen met levercirrose controleren we daarom regelmatig.

Primaire leverkanker kan ook ontstaan zonder dat er sprake is van een onderliggende leverziekte. Bij deze patiënten ontdekken we de tumor vaak pas laat, omdat ze nog niet bij ons op controle komen.

Primaire leverkanker komt vooral voor bij mensen met levercirrose als gevolg van de volgende aandoeningen:

  • Chronische hepatitis B of C
  • Chronisch alcoholgebruik
  • IJzerstapelingsziekte (hemochromatose)
  • Stofwisselingsziekten (zoals alfa-1-antitrypsine deficiëntie)

Patiënten met hepatitis B of C kunnen we in Nederland vaak behandelen. Hierdoor is de kans op het ontstaan van kanker kleiner dan in andere niet-westerse landen. Bij een hepatitis die is ontstaan door langdurig alcoholgebruik is het van belang dat u helemaal stopt met alcohol. Als u dat niet op tijd doet, kan er levercirrose en vervolgens kanker in uw lever ontstaan.

Secundaire leverkanker

Secundaire leverkanker ontstaat door uitzaaiingen van kanker elders in uw lichaam. Kankercellen raken los van een tumor die ergens anders in uw lichaam zit. Deze losgeraakte kankercellen kunnen via het bloed of de lymfevloeistof naar een andere plek in uw lichaam reizen. De lever is een orgaan waar heel veel bloedvaten doorheen lopen. Uitzaaiingen van andere vormen van kanker ontstaan daarom regelmatig in de lever. De kankercellen van de tumor groeien dan hier weer verder uit tot nieuwe gezwellen: uitzaaiingen. Een uitzaaiing noemen we ook wel metastase.

Klachten

De klachten die voorkomen bij leverkanker zijn afhankelijk van de plaats, de grootte en het aantal tumoren in uw lever.

Klachten die bij leverkanker kunnen ontstaan zijn:

  • Een opgezette lever en (vage) buikpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Verminderde eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Algehele zwakte en vermoeidheid
  • Jeuk en geelzucht; het geel zien van uw huid en oogwit

Jeuk en geelzucht ontstaan met name wanneer de tumor de afvoer van galvloeistof belemmert. Galvloeistof wordt door uw lever geproduceerd en via de galwegen en de galblaas afgegeven aan de dunne darm. Als de tumor één of meerdere galwegen dichtdrukt, dan kan galstuwing ontstaan. Dit veroorzaakt diverse klachten, zoals jeuk en geelzucht. Bij geelzucht kleurt uw urine meestal donker en is uw ontlasting licht als stopverf.

Slechte leverfunctie

Als de tumor groeit of de levercirrose zich verder uitbreidt, kan de functie van uw lever verslechteren. Als uw lever zijn werk niet meer goed kan doen, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Door verhoogde druk in de bloedvaten van uw lever kunnen spataderen in uw slokdarm en maag ontstaan en vochtophoping in uw buik (ascites). Als de lever zijn ontgiftende functie niet meer kan uitoefenen, stapelen giftige stoffen zich op in uw lichaam. Deze opstapeling kan ook in uw hersenen plaatsvinden. Dit leidt tot verwardheid en uiteindelijk kunt u in coma raken.

Onderzoeken

De diagnose kanker in uw lever kunnen we stellen aan de hand van (een combinatie van) meerdere onderzoeken.
Lees hier meer over de onderzoeken.

Behandelingen

Aan de hand van het stadium van uw ziekte bepaalt de arts samen met u welke behandeling mogelijk is.
Lees hier meer over de behandelingen.

Doorverwijzen

Voor de operatie of andere ingrepen aan uw lever sturen we u door naar onze collega’s van het MCL in Leeuwarden of het Universitair Medisch Centrum Groningen. Voor chemotherapie of het plaatsen van een stent (metalen buis) in uw galwegen, kunt u ook terecht in Nij Smellinghe.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over leverkanker vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.