Spring naar inhoud

Gastro intestinale Stroma Tumor (GIST)

Een Gastro Intestinale Stroma Tumor (GIST) is een zeldzame vorm van kanker. De tumoren ontstaan uit steunweefsel van uw maagdarmkanaal. Een GIST komt het meeste voor in de maagwand en in de dunne darm. Een GIST kan ook in de slokdarm, de dikke darm of de endeldarm ontstaan. In zeldzame gevallen ontstaat een GIST op andere plekken in uw buikholte.

Een GIST in uw maag is echter geen maagkanker en een GIST in uw darm is geen darmkanker. Uitzaaiingen ontstaan bij een GIST vaak in uw buikholte, buikvlies en lever.

Klachten

Een GIST ontdekken we regelmatig per toeval, omdat er vaak geen duidelijke klachten zijn. De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar de tumor ontstaat.

Klachten die kunnen voorkomen bij GIST:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Een vol gevoel
  • Darmafsluiting (ileus)
    In de darm kan een darmafsluiting ontstaan door een GIST. Dit noemen we een ileus. Een ileus veroorzaakt plotselinge, heftige klachten zoals hevige buikpijn en veel braken. We moeten u snel opereren om te voorkomen dat het afgesloten deel van uw darm afsterft.
  • Bloedarmoede
    Tumoren die bloeden, kunnen bloedarmoede veroorzaken. Als u last heeft van bloedarmoede heeft u met name last van vermoeidheid en ziet u bleek. Soms is bloedverlies gemakkelijk vast te stellen, bijvoorbeeld als u bloed ziet in uw ontlasting of braaksel. In veel gevallen gaat het bloedverlies heel geleidelijk. Kleine hoeveelheden bloed vermengen zich met uw ontlasting en dat is moeilijk te zien. Als u last heeft van een zwarte, teerachtige ontlasting wijst dat op bloedverlies uit uw maag of dunne darm.

Oorzaak

De oorzaak van het ontstaan van een GIST is nog niet precies bekend. Wel weten we dat in cellen van een GIST een verandering in uw DNA te zien is. DNA is het erfelijk materiaal dat in alle cellen van uw lichaam aanwezig is. De verandering in GIST-cellen zit in het C-KIT-gen. Deze verandering noemen we een mutatie. Het C-KIT-gen is één van de genen die de groei van nieuwe cellen regelt. Een verandering in dit gen geeft een verhoogde kans op een GIST.

Erfelijkheid speelt waarschijnlijk niet of nauwelijks een rol. Er zijn slechts enkele families bekend waarbij een GIST vaker voorkomt. Mutaties in het C-KIT-gen ontstaan vaak op latere leeftijd. Een GIST is een zogenaamde verworven aandoening, die u niet doorgeeft aan uw kinderen.

Onderzoeken

Tumoren kunnen we opsporen door middel van verschillende beeldvormende onderzoeken. Denk aan:

  • Echografie van uw buik
  • CT-scan van uw buik
  • MRI-scan van uw buik

Lees hier meer over de onderzoeken.

Behandelingen

Afhankelijk van het stadium van de GIST, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Lees hier meer over de behandelingen.

Doorverwijzen

Afhankelijk van de plaats van de tumor kunt u voor de operatie van een GIST terecht in Nij Smellinghe. Het kan ook nodig zijn dat we u doorverwijzen naar een ander ziekenhuis, zoals het MCL in Leeuwarden of het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Voor chemotherapie kunt u terecht in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over Gastro intestinale Stroma Tumor vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.