Spring naar inhoud

Kanker aan uw galblaas is een zeldzame vorm van kanker. Ieder jaar krijgen ongeveer 200 tot 250 mensen galblaaskanker. Deze vorm van kanker komt het meest voor bij vrouwen boven de 60 jaar.

Er is weinig bekend over galblaaskanker en omdat er maar weinig patiënten zijn, is het moeilijk om (grootschalig) onderzoek te doen naar de oorzaak, risicofactoren en mogelijke behandelingen. Galblaaskanker komt meer voor in Zuid-Amerika, India, Pakistan en Japan.

Klachten

Een tumor aan de galblaas veroorzaakt meestal vage klachten. De diagnose kunnen we daardoor vaak pas in een later stadium stellen. Meestal ontdekken we galblaaskanker per toeval, bijvoorbeeld bij het verwijderen van uw galblaas vanwege galstenen.

Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Pijn in de rechterbovenbuik
  • Geelzucht
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verminderde eetlust
  • Algehele zwakheid en vermoeidheid

Oorzaak

De oorzaak van een tumor in uw galblaas is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat overgewicht en vrouwelijke hormonen mogelijke risicofactoren zijn voor het krijgen van deze vorm van kanker. Ook lijkt het (langdurig) hebben van galstenen de kans op galblaaskanker iets te vergroten. Met name als het gaat om galstenen die groter zijn dan 2 centimeter.

Andere risicofactoren zijn de aanwezigheid van poliepen in uw galblaas, een chronische galblaasontsteking (cholecystitis) en een zogenoemde ‘porseleinen’ galblaas. Dit is een galblaas met verkalking van uw galblaaswand. Poliepen in de galblaas komen regelmatig voor. Wanneer een poliep in de galblaas groter is dan 1 centimeter, besluiten we meestal om de galblaas te verwijderen.

Onderzoeken

Bloedonderzoek naar uw leverfunctie geeft vaak de eerste aanwijzing in de richting van een aandoening aan uw galblaas (of lever). Vervolgens maken we meestal een echo of een CT scan van uw buik. Op de echo en de CT-scan zijn uw galblaas, lever en het eventuele galblaasgezwel meestal goed te zien. Ook kunnen we bepalen hoe ver de tumor zich in uw lichaam heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn naar andere organen. Wanneer het nodig is, doen we een aanvullende onderzoek, zoals een endo-echografie met eventueel een punctie of een ERCP.

Behandelingen

De behandeling van galblaaskanker is afhankelijk van het stadium van de ziekte en van een aantal persoonlijke factoren. Een operatie waarbij we de galblaas verwijderen, is de meest toegepaste behandeling bij galblaaskanker. Dit noemen we ook wel een galblaasresectie of cholecystectomie.

Wanneer er geen uitzaaiingen zijn en de tumor niet is doorgegroeid in uw lever, is er een goede kans op genezing. U kunt goed leven zonder galblaas. De enige functie van de galblaas is tijdelijke opslag van galvloeistof. Deze galvloeistof wordt geproduceerd door uw lever. Na de operatie herstellen de galwegen zich. Uw lever blijft gewoon galvloeistof aanmaken.

Aanvullende behandelingen

Het nut van aanvullende behandelingen is bij galblaaskanker nooit aangetoond. Het gaat dan om behandeling met kankerremmende medicijnen (chemotherapie) en bestraling (radiotherapie). Het is nog onduidelijk of deze behandelingen de kans op overleving vergroten ná een operatie. Als we de tumor niet volledig kunnen verwijderen, of als er uitzaaiingen zijn, passen we soms wel chemotherapie toe.

Wanneer een galweg geblokkeerd wordt door de tumor wordt de doorstroming van galvloeistof belemmerd. U kunt daardoor last krijgen van vervelende klachten, zoals jeuk en geelzucht. In dat geval kan de arts een stent (buisje) plaatsen. Het plaatsen van een stent kan veel verlichting bieden. De arts kan zo’n stent meestal plaatsen tijdens een ERCP.

Doorverwijzen

Wanneer de tumor in uw galblaas zo groot is, dat hij ook in uw lever zit, verwijzen we u door naar onze collega’s van het Medisch Centrum Leeuwarden of het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Voor chemotherapie of het plaatsen van een stent (metalen buis) in de galwegen kunt u ook terecht in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over galblaaskanker vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.