Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het Coronavirus: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Endeldarmkanker

Darmkanker noemen we in de medische wereld ‘colorectale kanker’. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in uw dikke darm (colon) en endeldarm (rectum). We spreken van endeldarmkanker als er een kwaadaardige tumor in de laatste 15 centimeter van uw dikke darm (vanaf de anus) zit.

Bij kanker is de celdeling in uw lichaam verstoord. De cellen die door deze verstoorde celdeling ontstaan, hebben geen nut en hopen zich op. Bij endeldarmkanker gebeurt dat in uw endeldarm. Ze vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd. De tumor in uw endeldarm kan steeds groter groeien en door de verschillende lagen van uw darmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via uw bloedbaan of lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door uw lichaam. Daar kunnen ze weer uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen genoemd.

De endeldarm

De endeldarm (rectum) is het laatste deel van uw dikke darm. In de endeldarm wordt uw ontlasting tijdelijk opgeslagen. Zodra de endeldarm vol is, gaat er een seintje naar uw hersenen en ontstaat het gevoel van aandrang om naar het toilet te gaan.

Endeldarmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Als u ouder bent dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er een vorm van darmkanker in uw familie voorkomt, is uw kans op een vorm van darmkanker ook groter.

Klachten

Hoe vroeger we de diagnose endeldarmkanker kunnen stellen, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

De volgende klachten kunnen wijzen op endeldarmdarmkanker:

  • Een blijvende verandering in uw ontlastingspatroon
    U heeft bijvoorbeeld vaker kleine hoeveelheden ontlasting of de samenstelling van uw ontlasting is anders dan normaal.
  • ​​​​​​​Bloed en/of slijm bij de ontlasting
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Bloedarmoede
  • Aanhoudende ongemakken in uw buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel
  • Loze aandrang, of het gevoel alsof uw darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang
  • Aanhoudende vermoeidheid

De hierboven genoemde klachten kunnen een gevolg zijn van endeldarmkanker. Ze kunnen echter ook een andere, onschuldige oorzaak hebben. Bij bloed in uw ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. Uw huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Oorzaken

Endeldarmkanker ontstaat uit poliepen. Vooral bij mensen boven de 50 jaar komen poliepen in de darm vaak voor. De meeste poliepen in uw endeldarm zijn goedaardig en blijven dat ook. Slechts een klein aantal poliepen verandert in een kwaadaardig gezwel of tumor. Het is onbekend waarom sommige poliepen uitgroeien tot een tumor en andere niet.

Risicofactoren

De kans op endeldarmkanker neemt toe naarmate u ouder wordt. Daarnaast spelen meerdere factoren een rol. Omgevingsfactoren zijn daarbij heel belangrijk. Een gezonde leefstijl en gezonde voeding kunnen het risico op alle vormen van darmkanker, en dus ook op endeldarmkanker, verkleinen.

Wanneer u eerder endeldarmkanker hebt gehad, is de kans groter om opnieuw een vorm van darmkanker te krijgen. Een chronische darmontsteking, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, geeft ook een licht verhoogde kans op darmkanker. Tenslotte is er in vijf procent van alle gevallen van darmkanker een erfelijke oorzaak.

Onderzoeken

Als uw huisarts u doorverwijst naar Nij Smellinghe is een kijkonderzoek (endoscopie) van uw dikke darm vrijwel altijd de eerste stap. Poliepen of tumoren in uw darm kunnen we zo opsporen. De arts kan kiezen uit verschillende kijkonderzoeken. Bij een coloscopie onderzoeken we uw gehele dikke darm. Het is ook mogelijk om slechts een deel van uw dikke darm te onderzoeken. Tijdens een sigmoïdoscopie bekijkt de arts alleen het laatste s-vormige deel van uw dikke darm. Een proctoscopie is een kijkonderzoek van de endeldarm, het allerlaatste deel van uw dikke darm.

Lees hier meer over de onderzoeken.

Behandelingen

Aan de hand van het stadium van uw ziekte bepaalt de arts samen met u welke behandeling mogelijk is. Soms is voor de operatie niet duidelijk of en hoe ver de tumor door de wand van uw endeldarm is gegroeid. Ook is het vaak onduidelijk of er uitzaaiingen zijn naar lymfeklieren in de buurt van de tumor. Na de operatie kan de artst het stadium van de endeldarmkanker definitief vaststellen.

Lees hier meer over de behandelingen.

Doorverwijzen

Indien er sprake is van uitzaaiingen naar uw lever of longen, die in aanmerking komen voor een operatie, verwijzen we u door naar onze collega’s van het Medisch Centrum Leeuwarden. In Leeuwarden kunt u ook terecht voor bestraling.

Enkele patiënten met endeldarmkanker en uitzaaiing naar het buikvlies (peritoneum) komen in aanmerking voor een operatie, waarbij we tijdens de operatie een chemokuur inbrengen in uw buikholte (HIPEC). Deze behandeling vindt plaats in het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Ook bij zeer uitgebreide endeldarmkanker met ingroei in omliggende organen kunnen we u doorverwijzen naar een academisch ziekenhuis.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over endeldarmkanker vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.