Spring naar inhoud

Bij alvleesklierkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in uw alvleesklier. Vaak gebruiken we de naam pancreascarcinoom. De medische naam voor alvleesklier is pancreas. Carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor of kanker.

Er zijn verschillende soorten alvleesklierkanker. Welke soort u heeft is afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor is ontstaan.

Soorten alvleesklierkanker

  • Een adenocarcinoom komt het vaakst voor. Dit is een tumor in de afvoerbuisjes. Deze tumor zit vaak in de kop van de alvleesklier en noemen we daarom ook wel een pancreaskopcarcinoom
  • Een neuro-endocrine tumor (NET)
  • Het Acinaircelcarcinoom
  • Een Hamoudi of Gruber-Frantz tumor
  • Een periampullaire tumor. In dit geval kunnen we niet precies bepalen uit welk type weefsel de tumor is ontstaan

Klachten

Alvleesklierkanker veroorzaakt in het begin nog geen klachten. Klachten ontstaan pas wanneer de tumor zich al flink heeft uitgebreid. Hierdoor ontdekken we alvleesklierkanker vaak pas laat. Er zijn wel vroege tekenen, maar die zijn meestal erg vaag. Ook variëren de symptomen en klachten doordat de tumor op verschillende plekken in uw alvleesklier kan zitten (kop, lichaam of staart). Een tumor in of rond de kop van uw alvleesklier zorgt voor eerder optredende klachten (vooral geelzucht) en ontdekken we vaak vroeger dan een tumor verderop in uw alvleesklier.

De klachten die u krijgt, zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor en van stoornissen in organen die door de tumor zijn aangetast. De klachten ontstaan over het algemeen pas wanneer de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan of in de zenuwbanen rondom uw alvleesklier.

Oorzaak

De precieze oorzaak van alvleesklierkanker is onbekend. Van een aantal factoren weten we dat zij het risico op alvleesklierkanker verhogen. Zo komt alvleesklierkanker vaker voor bij mensen die roken. Een chronische ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) verhoogt ook de kans op alvleesklierkanker. Heel soms speelt erfelijkheid een rol bij het ontstaan van alvleesklierkanker.

Onderzoeken

Om de diagnose alvleesklierkanker te stellen, maken we vaak een echografie of een CT-scan. Ook prikken we bloed bij u. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn een endo-echografie, een MRI-scan, een PET-scan en een ERCP.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij alvleesklierkanker. Als we de ziekte vroeg ontdekken, kunt u genezen. Bij de meeste patiënten ontdekken we de ziekte pas in een vergevorderd stadium. In dat geval krijgt u een palliatieve behandeling, gericht op het afremmen van de ziekte en het verminderen van uw klachten. De meest voorkomende behandelingen bij alvleesklierkanker zijn een operatie, chemotherapie en bestraling.

Doorverwijzen

Voor de operatie van alvleesklierkanker verwijzen wij u door naar ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen of het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Voor chemotherapie of het plaatsen van een stent (metalen buis) in uw galwegen, kunt u ook terecht in ziekenhuis Nij Smellinghe.

Contact

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, darm-, en leverziekten.

Meer informatie

Meer informatie over alvleesklierkanker vindt u op www.mlds.nl en www.kanker.nl.