Spring naar inhoud

Als er problemen waren, kon ik hen altijd bellen en kon ik meestal direct komen

“Ik ben een man van 73 jaar en heb sinds 2009 een colostoma. Een stoma krijgen is niet niks. Wij zeggen altijd: ‘Een stoma krijg je niet alleen, ook je partner is erbij betrokken.’ In 2009 kreeg ik te horen dat ik darmkanker had. Het eerste wat ik aan de chirurg vroeg was hoelang ik nog te leven had. Gelukkig kreeg ik hierop een positief antwoord. Ik was dan ook zeer tevreden over het contact met de arts en de stomaverpleegkundigen.

Twee keer ben ik geopereerd. De eerste keer in Sneek. Daar wilden ze mijn sluitspier proberen te behouden, maar er bleven nog kankercellen achter. Alles moest verwijderd worden. Een tweede operatie in Sneek zag ik niet zitten. Daarom ben ik in Drachten geopereerd door dr. Van der Mijle. Gelukkig had ik geen uitzaaiingen. Er is een buik- en een rectumoperatie gedaan, naar alle tevredenheid. Het grootste probleem was dat ik zes maanden niet kon zitten. Zolang duurde het voordat de wond dicht was.

Ik ben zeer te spreken over de stomaverpleegkundigen, als er problemen waren kon ik hen altijd bellen en kon ik meestal direct komen. Ik heb ook een cursus herstel en balans gedaan. De stoma heb ik direct geaccepteerd. Op de Stomavereniging zeggen we ook dat acceptatie één van de belangrijke dingen is. Ik heb zelf een jaar nodig gehad om volledig van de operatie te herstellen. In 2010 ben ik lid geworden van de Stomavereniging en zit nu vier jaar in het bestuur. Ik ben zeer tevreden met mijn stoma en met het stomamateriaal.”