Spring naar inhoud

Kindergeneeskunde Defecatie Expertise Centrum (DEC)

Het Defecatie Expertise Centrum (DEC) is onderdeel van de Plas- en Poeppoli, van de polikliniek Kindergeneeskunde. Hier worden kinderen in de leeftijdscategorie van 1 t/m 17 jaar met ernstige ontlastingsproblemen zoals incontinentie voor ontlasting en moeilijk behandelbare verstopping behandeld. 

Multidisciplinaire samenwerking

Binnen het Defecatie Expertise Centrum (DEC) werkt een deskundig team van kinderartsen (aandachtsgebied MDL), kinderurotherapeuten, kinderbekkenfysiotherapeuten, psychologen en pedagogisch medewerkers samen die de patiënten multidisciplinair behandelen. Het team heeft veel ervaring met complexe problematiek en beschikt over alle kennis om de juiste behandeling in te zetten. Ook is er veel aandacht voor begeleiding van ouders en kind, ontlastingsproblemen hebben immers veel impact op het dagelijks leven.

Alle zorgverleners binnen het kinder-DEC zijn volledig up-to-date wat betreft de kennis op het gebied van de diagnostiek en behandeling. Daarnaast wordt goed samengewerkt met diverse regionale partijen, waaronder het academisch ziekenhuis en zorgverleners uit de eerste lijn. 

Een brede aanpak

Het centrum heeft veel ervaring met defecatieproblematiek. Hierdoor kunnen minder complexe problemen doelgericht worden behandeld, wat leidt tot een snel en goed resultaat. Ook is er veel expertise op het gebied complexere poepproblemen. Zo zijn er bijvoorbeeld kinderen die niet zelf kunnen poepen, of die zoveel incontinentieklachten ervaren zijn dat er gestart moet worden met darmspoelen. Hoewel dit een ingrijpende behandeling is, zijn we binnen het kinder-DEC goed in staat deze behandeling op te starten en te begeleiden. Hierdoor geven we het kind weer kwaliteit van leven terug. Daarnaast is er veel aandacht voor onderliggende kindfactoren zoals spanning, angst, ontwikkelingsproblematiek, etc. Kortom: een zeer brede aanpak om het kind zo snel en goed mogelijk van zijn of haar klachten af te helpen. 

Bekijk informatie voor patiënten