Spring naar inhoud

Plas- en Poeppoli (Defecatie Expertise Centrum)

Behandeling van kinderen met plas- en poepproblemen

Praktische informatie

U bezoekt met uw kind de Plas- en Poeppoli omdat uw kind plas– en/of poepklachten heeft. De Plas- en Poeppoli is een onderdeel van de polikliniek Kindergeneeskunde.

Op de Plas- en Poeppoli werken de kinderarts en kinderurotherapeuten nauw samen om kinderen met plas- en/of poepklachten te helpen. In sommige gevallen worden hier ook andere zorgverleners bij ingeschakeld zoals een uroloog, kinderfysiotherapeut, pedagogisch medewerker of kinderpsycholoog. Op deze pagina leest u wat u kunt verwachten van dit team tijdens de begeleiding van uw kind met plas- en/of poepklachten.

Route

Naar het ziekenhuis

Naar de polikliniek

Verhinderd?

Als u verhinderd bent en de Plas- en Poeppoli dus niet kunt bezoeken, geeft u dat dan zo snel mogelijk door. Zo kunnen wij de opengevallen plaats in het spreekuur voor een ander kind gebruiken en een nieuwe afspraak voor uw kind maken. Dit mag via het volgende telefoonnummer: 0512 - 588 820.

Traject Plas- en Poeppoli

Via uw (huis)arts heeft u voor uw kind een brief (verwijzing) gekregen naar de Plas- en Poeppoli. Het eerste bezoek is altijd een afspraak bij een kinderarts. Tijdens het bezoek aan de kinderarts worden de plas- en/of poepklachten besproken en doet de kinderarts een lichamelijk onderzoek. De kinderarts stelt een diagnose, spreekt eventueel vervolgonderzoeken af en schrijft in sommige gevallen medicatie voor. Een groot deel van de kinderen ervaart na deze eerste afspraak al een verbetering van de klachten. In sommige gevallen is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld een echo, bloedprikken of een urine- of ontlastingsonderzoek. De assistente maakt meteen na het consult een afspraak voor zo’n onderzoek. Lees meer over de onderzoeken in de brochures, onderaan de pagina.

Wanneer er meer begeleiding en behandeling nodig is, kan de kinderarts uw kind doorsturen naar de kinderurotherapeut. De kinderurotherapeut stelt nog meer vragen over de plas- en/of poepklachten. De kinderarts en kinderurotherapeut hebben regelmatig gezamenlijk overleg en blijven uw kind als een team begeleiden. De Plas- en Poeppoli bestaat uit een multidisciplinair team van zorgverleners. Naast de kinderartsen en de kinderurotherapeuten worden zo nodig ook een kinderbekkenfysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, kinderpsycholoog, medisch pedagogisch zorgverlener en maatschappelijk werker ingeschakeld. Er zijn spreekuren in Drachten en in Dokkum.

Poepproblemen

Poepproblemen bij kinderen komen veel voor. Er zijn verschillende oorzaken voor de poepproblemen maar bij slechts 5% van de kinderen met poepproblemen wordt een onderliggende ziekte gevonden. In alle andere gevallen wordt gesproken van een functioneel probleem, of anders gezegd: een probleem zonder lichamelijke oorzaak. Dat wil niet zeggen dat het probleem er niet is of dat het niet tot lichamelijke klachten kan leiden, juist wel. Kinderen kunnen bijvoorbeeld erge buikpijn hebben, ongewild ontlasting verliezen, een verminderde eetlust hebben of gepest worden omdat ze ontlasting verliezen. Ook voor u als ouder kunnen deze klachten forse impact hebben op het dagelijks leven.

Kinderen worden verwezen naar onze Plas- en Poeppoli als er sprake is van één of meerdere van onderstaande klachten:

  • Langdurige darmverstopping door ontlasting (obstipatie) die niet goed reageert op medicatie (laxeermiddelen)
  • Ongewild verlies van ontlasting (incontinentie)
  • Pijn en angst bij het poepen als gevolg van obstipatie
  • Gedragsproblemen of ontwikkelingsproblemen die leiden tot obstipatie of poepincontinentie

Defecatie Expertise Centrum (Kinder-DEC)

Defecatie Expertise Centrum (Kinder-DEC)

De Poeppoli van de polikliniek Kindergeneeskunde van ziekenhuis Nij Smellinghe is een officieel Defecatie Expertise Centrum, ook wel een Kinder-DEC genoemd. Dit betekent dat ons Kinder-DEC deel uit maakt van een landelijk DEC-netwerk met andere ziekenhuizen. Het DEC-netwerk deelt kennis en kunde en werkt nauw samen met patiëntenverenigingen. Met ons specialistische behandelteam hebben wij alle ervaring in huis om ook de meest ernstige poepproblemen goed te kunnen behandelen.Voor meer informatie over (Kinder) Defecatie Expertisecentra verwijzen wij u naar de website van Darmzaken.

Plasproblemen

Kinderen zijn over het algemeen zindelijk tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar oud. Als er per ongeluk nog urineverlies is na de leeftijd van 5 jaar spreken we van urine-incontinentie. Ieder kind dat zindelijk is, heeft wel eens ‘een ongelukje’. Dat is normaal. Het kan echter voorkomen dat uw kind helemaal niet goed zindelijk wordt of dat uw kind zindelijk is geweest maar nadien alsnog urine-incontinentie ontwikkelt. Dit kan zowel overdag als ’s nachts een probleem zijn.

We verwachten van een kind dat hij/zij droog doorslaapt vanaf een jaar of zes/zeven. Behandeling van bedplassen begint daarom pas op een leeftijd vanaf 7 jaar oud.

Kinderen kunnen worden verwezen naar de Plas- en Poeppoli als er sprake is van de volgende klachten:

  • Uitblijven van volledige zindelijkheid
  • Ongewild urineverlies overdag
  • Blaasontstekingen
  • Nierbekkenontstekingen
  • Bedplassen

Behandeling op de Plas- en Poeppoli

Op de Plas- en Poeppoli wordt uw kind behandeld door de kinderarts en kinderurotherapeut. Zo nodig worden andere zorgverleners betrokken. De kinderarts en kinderurotherapeut stellen gezamenlijk een behandelplan voor uw kind op. De behandeling bestaat uit een training die (afhankelijk van ernst van de klachten) enkele maanden tot een jaar kan duren. De training wordt grotendeels gegeven door de kinderurotherapeut. Bij sommige trainingen is het gebruik van bepaalde medicatie zinvol, als dit nodig is bespreekt de kinderarts dit met u.

Voor alle trainingen geldt dat uw kind opdrachten mee naar huis krijgt. Afspraken op de Plas- en Poeppoli worden vervolgens afgewisseld met telefonische afspraken en/of mailcontacten. Tijdens deze telefonische afspraken en/of mailcontacten, worden het verloop, de resultaten en het vervolg van de training besproken.

Ouders hebben tijdens de training de rol van coach. Er wordt dus ook een actieve houding en bijdrage van ouders verwacht. Het is ook belangrijk dat ouders de afspraken op de polikliniek nakomen. Lees meer over de behandelingen in de brochures, onderaan de pagina.

Informatie voor verwijzers

De Plas- en Poeppoli is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 4-17 jaar oud. In uitzonderingsgevallen worden ook 3-jarigen behandeld als er sprake is van niet durven poepen op de wc of pijn bij het poepen hebben.

Brochures

  1. Bedplassen Bekijk Download
  2. Blaasontsteking - leefregels Bekijk Download
  3. Darmpassage onderzoek (info voor ouders) Bekijk Download
  4. Darmspoelen bij kinderen Bekijk Download
  5. Desimpactie met behulp van Picoprep Bekijk Download
  1. Desimpactieschema voor kinderen Bekijk Download
  2. Kinderen die niet durven te poepen of plassen op de wc (stappenplan) Bekijk Download
  3. Kinderen met plasklachten overdag (dysfunctional voiding) Bekijk Download
  4. Kinderen met plasklachten overdag (hypo actieve blaas) Bekijk Download
  5. Kinderen met plasklachten overdag (overactieve blaas) Bekijk Download
  6. Kinderfysiotherapie en Bekkenbodemfysiotherapie Bekijk Download
  7. Kindergeneeskunde - informatie polikliniek Bekijk Download
  8. Kindergeneeskunde - informatie polikliniek - locatie Dokkum Bekijk Download
  9. Klysmabehandeling bij kinderen (rechtstreeks vanaf huis komende) Bekijk Download
  10. Klysmabehandeling bij kinderen (vanaf de poli) Bekijk Download
  11. LHRH-test (GNRH-test) Bekijk Download
  12. Obstipatie bij kinderen Bekijk Download
  13. Plas- en Poeppoli Bekijk Download
  14. Plas- of Poepklas Bekijk Download
  15. Plastraining - Adviezen voor ouders Bekijk Download
  16. Poepen, plassen en drinken Bekijk Download
  17. Uroflowmetrie – blaasonderzoek bij kinderen Bekijk Download
  18. Zindelijk worden Bekijk Download