Spring naar inhoud

Rookvrij Nij Smellinghe

Vanaf 1 oktober 2019 is Nij Smellinghe volledig rookvrij. Als ziekenhuis willen wij een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid en het welbevinden van mensen door het aanbieden van specialistische zorg. Dit betekent ook dat we zorg willen dragen voor het behouden en verbeteren van de gezondheid voor patiënten en medewerkers. Het faciliteren van roken hoort hier niet bij. Sinds 2016 zet Nij Smellinghe zich in voor een rookvrije generatie.

In ons gebouw en op ons terrein (inclusief ons parkeerterrein) mag per 1 oktober 2019 niet meer worden gerookt. Een rookvrij Nij Smellinghe geldt voor medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen op het terrein van het ziekenhuis. De rookplekken worden op 1 oktober verwijderd.

Het rookverbod geldt voor sigaretten, sigaren, pijptabak, ook voor de e-sigaret (shisha-pen, ‘dampen’), en ‘rookvrije sigaretten’ zoals de iQos/Heets, Juul en alle andere rookgerei.

Onze medewerkers gaan patiënten, bezoekers, maar ook medewerkers aanspreken en hun attenderen op Nij Smellinghe rookvrij. We begrijpen dat een rookvrij ziekenhuis lastig kan zijn voor rokende patiënten of bezoekers. Patiënten en bezoekers die toch willen roken, kunnen dat doen buiten de rookvrije zone. Wilt u hierbij rekening houden met onze buren.

Vraag en antwoord

  • Rookt u en bent of wordt u opgenomen in het ziekenhuis?

    Bespreek dit vooraf met uw huisarts, verwijzer en of uw behandeld arts. De longverpleegkundige kan u in deze periode wellicht ondersteunen met nicotine vervangende middelen en begeleiding.

  • Hoe weet ik dat het ziekenhuis een rookverbod heeft?

    Het rookverbod is op diverse manieren zichtbaar op ons terrein. Zo staan er bordjes met rookvrij ziekenhuis. Ook bij binnenkomst op het terrein wordt via borden duidelijk gemaakt dat we een rookvrij ziekenhuis zijn.

  • Wilt u stoppen met roken?

    Wat fijn. Hiervoor kunt u worden doorverwezen naar de Stoppen met roken poli door een behandelend specialist in Nij Smellinghe. In veel gevallen betaalt uw zorgverzekeraar mee. Kijk op ikstopnu.nl voor meer informatie.

  • Wat doen jullie met een (laatste) rookwens van een patiënt?

    We zijn als ziekenhuis niet van steen. In de praktijk komt het heel weinig voor dat we een patiënt zien die nog een laatste sigaret wil. Als dit wel zo is, kan dit altijd besproken worden met onze zorgverleners. Samen zoeken we naar een passende oplossing.