Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

ZuidOostZorg en Nij Smellinghe openen nieuwe afdeling voor tijdelijke opname van ouderen

ZuidOostZorg en ziekenhuis Nij Smellinghe hebben op 31 maart 2022 de nieuwe Afdeling voor Tijdelijke Opname van Ouderen (ATOO) geopend. De afdeling biedt 10 tijdelijke bedden voor kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen en wel een zorgvraag hebben, maar geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben. Zij kunnen tot maximaal 5 dagen worden opgenomen op de ATOO, die is gevestigd in de oude kinderafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe. De opening werd in kleine kring gevierd vanwege geldende coronamaatregelen.

Niet meer onnodig lang in het ziekenhuis        
Ouderen die op de Spoedeisende Hulp (SEH) of in het ziekenhuis terechtkomen, verblijven daar relatief vaak onnodig lang. Hoewel er vaak geen sprake meer is van een medische noodzaak, is er vaak nog wel sprake van een complexe zorgvraag. “Op de ATOO helpen we deze patiënten om weer snel en met vertrouwen naar huis te gaan of de juiste vervolgzorg te organiseren“, zegt Karine van der Kraan, regiomanager Kortdurende Zorg en Behandeling bij ZuidOostZorg. “We zijn de ATOO begonnen met drie bedden in ons revalidatiecentrum Marrewyk. Dat was een succes. Met de tien bedden die we nu op de nieuwe ATOO hebben kunnen we én de ouderen vanaf de SEH opvangen én patiënten uit het ziekenhuis.” 

Zo snel én zo goed mogelijk naar huis 
In overleg met de specialist ouderengeneeskunde van ZuidOostZorg kunnen patiënten op de ATOO worden geplaatst. Op en rondom de ATOO werken verschillende professionals van ZuidOostZorg en Nij Smellinge samen met de patiënt om te kijken wat er nodig is om weer naar huis te kunnen. Eventueel benodigde vervolgzorg wordt op de afdeling georganiseerd. Dit kan bijvoorbeeld geriatrische revalidatiezorg zijn, observatie en diagnostiek of zorg in de thuissituatie. Het verblijf op de ATOO duurt maximaal vijf dagen, maar zal naar verwachting in de praktijk vaak korter zijn. “Zo snel én zo goed mogelijk weer naar huis, dat is het doel. Uiteindelijk is dat toch vaak de beste plek om te zijn, ook voor het herstel.”

Samenwerken voor de juiste zorg op de juiste plaats 
ZuidOostZorg en Nij Smellinghe werken al lange tijd samen om het verschil te maken in de zorg in de regio Zuidoost Friesland. De ATOO maakt de samenwerking nog tastbaarder voor kwetsbare ouderen in deze regio. De nieuwe afdeling is daarbij voor de beide organisaties een mooie stap in de gezamenlijke ambitie om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Andere stakeholders uit de regio zullen de komende weken op uitnodiging worden rondgeleid.         

Op de foto:
Karine van der Kraan van ZuidOostZorg neemt namens het ATOO-team de bloemen in ontvangst van Bert Kleinlugtenbeld, bestuurder van Nij Smellinghe.