Spring naar inhoud

Zorgviewer: noordelijke zorginstellingen kunnen patiëntinformatie met elkaar delen

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben in april 2024 Zorgviewer gelanceerd: het eerste systeem in Nederland waarmee zorgverleners, met toestemming van de patiënt, informatie over patiënten snel en eenvoudig uit elkaars zorgdossier kunnen inzien. Ziekenhuis Nij Smellinghe is actief betrokken in het ontwikkeltraject en sluit in de toekomst aan bij het inzien van gegevens tussen de verschillende zorgorganisaties.

In elkaars systeem kijken

Met Zorgviewer hebben artsen nu toegang tot de patiëntinformatie die in de verschillende eigen systemen van een zorgverlener beschikbaar is, zoals actuele bloedwaarden, behandelwensen en medische historie. Met deze nieuwe ontwikkeling kunnen we sneller de juiste en gerichte zorg bieden, omdat elke zorgverlener dezelfde informatie tot zijn beschikking heeft en van een patiënt kan opzoeken wat hij nodig heeft. Zo kan een huisarts bijvoorbeeld zien welke operaties de patiënt heeft gehad maar ook breder in de zorgketen kijken. Hierdoor ontstaat een completer beeld van de patiënt. 

Voor en door zorg

Verschillende artsen van ziekenhuizen en zorgorganisaties uit de regio Noord-Nederland hebben de primeur en gaan als eerste met Zorgviewer werken. Ziekenhuis Nij Smellinghe is actief betrokken in het ontwikkeltraject en gaan in een volgende fase na de pilotorganisaties ook werken met Zorgviewer. Ziekenhuizen en huisartsen zijn de eerste gebruikers, maar Zorgviewer is straks breder beschikbaar. Van ziekenhuizen uit de regio tot GGZ-instellingen en ambulancezorg tot verpleeghuizen en wijkorganisaties. Bijzonder aan Zorgviewer is dat deze geheel door zorgverleners zelf is geïnitieerd, ontwikkeld en betaald. Het idee en initiatief is van een netwerk van noordelijke zorgverleners die samenwerken onder naam RIVO-Noord, in opdracht van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Een mooie en innovatieve ontwikkeling die bijdraagt aan gerichte zorg.