Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Zorgen om sluiting kinderhartcentrum Groningen

Begin januari 2022 maakte de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekent dat het kinderhartcentrum in Groningen wordt gesloten. Dat betekent dat het UMCG in de toekomst geen hartoperaties meer mag uitvoeren bij kinderen met een hartafwijking. Men wil de operaties concentreren in Utrecht en Rotterdam. “Concentratie verbetert de kwaliteit van zorg”, zo stelt de minister.

Kinderartsen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel maken zich grote zorgen over de gevolgen om kinderhartchirurgie en kinderhartkatheterisaties te centraliseren in twee naast elkaar gelegen centra in de Randstad. Daarom is er, namens alle vakgroepen Kindergeneeskunde van Noord en Oost-Nederland, de Vakgroep Neonatologie en Isala Klinieken Zwolle, een brief gestuurd aan Minister Kuipers. Een alinea uit deze brief waarin zij hun zorgen uitten:

“Wij voorzien dat het niet meer verrichten van deze ingrepen zal zorgen voor verlies van specifieke expertises en infrastructuur en daardoor een groot effect zal hebben op de kindzorg in Noord en Oost-Nederland. Dat geldt niet alleen voor de zorg voor kinderen met een (aangeboren) hartafwijking, maar ook voor het voortbestaan van de integrale, complexe kindzorg in zijn geheel in deze regio.”

Je leest de hele brief door deze onderaan deze pagina te downloaden.

  1. pdf Brief aan minister Kuipers 196 kB Download