Spring naar inhoud

Zorg met IMPACT! Streven naar betere zorg en kwaliteit van leven

Nij Smellinghe is gestart met het programma IMPACT! Afgelopen donderdag 28 november is hiervoor het startschot gegeven. 

IMPACT! is een nieuw, groot programma waarin Nij Smellinghe eraan werkt om de zorg voor mensen met een impactvolle aandoening of ziekte, zoals darmkanker en artrose, te optimaliseren. Binnen het programma bundelen we zorginitiatieven die de impact voor de patiënt kunnen minimaliseren.

“We streven ernaar dat mensen niet alleen betere zorg, maar ook een betere kwaliteit van leven krijgen.”

We willen dat mensen zich zo snel mogelijk weer goed voelen en mee kunnen doen in het dagelijks leven. Dit doet Nij Smellinghe door samen met de patiënt en zijn omgeving te kijken wat ze nodig hebben en door slimme technieken en data te gebruiken om de zorg precies op maat te maken. 

Zorg van hulpvraag tot meedoen in maatschappij

Er is zorg vanaf de hulpvraag tot aan het moment dat de patiënt ervaart dat hij weer meedoet en er toe doet in de maatschappij. Dit in samenwerking met de patiënt, zijn omgeving en onze (zorg)partners buiten het ziekenhuis. Hierbij gaan we uit van: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. En altijd samen.

Uiteindelijk streven we ernaar dat mensen niet alleen betere zorg, maar ook een betere kwaliteit van leven krijgen. En omdat we dit zo efficiënt mogelijk doen, blijft de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.

Impact minimaliseren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zinvol is om voor, tijdens en na een ziekenhuisopname aandacht te hebben voor fitheid en om met de patiënt zijn fitheid zo nodig te verbeteren. Dit draagt bij aan sneller herstel, verlaagt het risico op complicaties en minimaliseert op die manier de impact voor de patiënt. Dat is hard nodig, want drie op de tien patiënten behaalt zijn mate van functioneren vóór de operatie niet meer na de operatie.

Van thuis trainen tot lopend naar de OK

De initiatieven die bijdragen aan de fitheid van de patiënt en het minimaliseren van de impact, verdelen we in het programma IMPACT! in drie categorieën: van hulpvraag tot interventie, tijdens de interventie en van interventie tot participatie. De interventie kan bijvoorbeeld een behandeling, operatie of ziekenhuisopname zijn. 28 november is van elke categorie een voorbeeld gepresenteerd door de projectcoördinatoren.

Namelijk (1) hoe patiënten met een van Nij Smellinghe geleende hometrainer trainen in de thuissituatie, op afstand begeleid door een fysiotherapeut. En (2) het project Lopend naar de OK en de Opnamelounge. Als het niet nodig is, hoeft een patiënt niet in bed vervoerd naar de operatiekamer, maar kan hij hier zelf naartoe lopen. Tot slot was bij categorie 3 initiatief BAAS het voorbeeld. Dit staat voor Back At work After Surgery. Over hoe we met BAAS terugkeer naar werk voor een patiënt met elkaar versnellen en verbeteren.

Aan de slag

Op dit moment onderzoeken we welke projecten al lopen binnen Nij Smellinghe en wat de status daarvan is. Deze projecten bundelen we binnen IMPACT! Verder onderzoeken we of andere afdelingen of specialismen kunnen leren van recent afgeronde projecten, waarmee we de goede initiatieven als een soort olievlek kunnen verspreiden. Ook onderzoeken we welke nieuwe projecten de komende jaren kunnen bijdragen aan goede zorg rondom een behandeling of opname.

Dit alles met één doel: de impact van een aandoening of ziekte op het leven van een patiënt minimaliseren.