Spring naar inhoud

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars tekenen intentieverklaring

Inwoners gevraagd mee te denken over toekomstscenario ziekenhuiszorg

Zorgbelang Fryslân start met een groot noordelijk inwonerparticipatietraject over de toekomst van de Friese ziekenhuiszorg. Zorgbelang doet dit in opdracht van de Friese ziekenhuizen en de zorgverzekeraars De Friesland, Zilveren Kruis en VGZ. Aanleiding is het plan om over tien jaar terug te gaan van vier naar drie ziekenhuizen, waarbij de ziekenhuizen in Heerenveen en Sneek opgaan in een nieuw te bouwen ziekenhuis in Joure. Dit plan vloeit voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). De ziekenhuizen en zorgverzekeraars tekenden deze week een intentieverklaring, waarbij ze afspreken om zich maximaal in te zetten om dit plan voor elkaar te krijgen.

Eén van de onderdelen die nu kan starten, is het verzamelen van adviezen van inwoners uit het hele gebied. Dit bestaat naast Friesland uit delen van Flevoland, Drenthe, Groningen en Overijssel. Daarbij gaat het niet meer over de keuze om van vier naar drie ziekenhuizen te gaan. Het personeelstekort en de vraag naar zorg nemen te veel toe om alle vier de ziekenhuizen open te houden. Om op termijn goede en toegankelijke ziekenhuiszorg in Friesland en de aangrenzende gebieden te kunnen blijven bieden, is deze stap nodig.

Regelmatig overleg

De partijen zijn over deze plannen al geruime tijd in overleg, ook met betrokken overheden en zorgaanbieders. Zo is in april een grote bijeenkomst gehouden voor zorgaanbieders en overheden. En is regelmatig overleg met de betrokken gemeenten, de provincie en GGD Fryslân. In het laatste overleg zijn bijvoorbeeld ook de onderzoeken besproken die de gemeenten Heerenveen en Súdwest-Fryslân hebben laten uitvoeren. Partijen nemen deze inbreng mee bij de uitwerking van de routekaart. In het participatietraject krijgen nu inwoners van Friesland en Noordoostpolder de mogelijkheid hun mening te geven. 

Tweeledig doel

De inwonerparticipatie heeft twee doelen. In de eerste plaats het goed informeren van de inwoners over dit initiatief en de noodzaak ervan. Daarnaast willen de initiatiefnemers graag weten waar inwoners zich zorgen over maken. Bijvoorbeeld: Wat blijft er aan zorg in Sneek en Heerenveen? Hoe organiseer je de verbinding met andere zorgaanbieders? Wat betekent het voor de hoogcomplexe zorg in Leeuwarden? Hoe zorg je voor goed openbaar vervoer? Die op- en aanmerkingen kunnen partijen dan vervolgens betrekken bij het uitwerken van hun plannen. 

Ook komt aan de orde hoe nieuwe ontwikkelingen de zorg dichtbij kunnen houden. Zoals digitalisering, het op afstand meten en volgen van patiënten met chronische aandoeningen en het inrichten van ‘anderhalvelijnscentra’, waar ze specialistische zorg geven tussen huisarts (1e lijn) en ziekenhuis (2e lijn) in. Deze ontwikkelingen moeten er uiteindelijk voor zorgen dat mensen straks minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. 

Hoe verloopt het traject?

Voor de vakantie starten de voorbereidingen om in september en oktober in Friesland vier tot vijf grote bijeenkomsten te houden en ook een in Flevoland, waar ook veel patiënten vandaan komen. De belangrijkste vragen, zorgen en tips uit deze sessies zijn uiteindelijk onderwerp van gesprek in een representatieve groep van 100 tot 150 inwoners uit het hele zorggebied. Zij verwerken dit tot zwaarwegende adviezen, waar de ziekenhuizen en zorgverzekeraars mee aan de slag gaan. Deze adviezen zullen over een jaar bekend zijn.

Intentieverklaring

In de intentieverklaring hebben de ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgesproken om het scenario van vier naar drie ziekenhuizen verder uit te werken. Ze kijken welke stappen er nodig zijn om eind 2026 de plannen gereed te hebben om in 2034 de deuren van een nieuw ziekenhuis in Joure te kunnen openen. De intentieverklaring is geen besluit, maar betekent dat de ziekenhuizen en zorgverzekeraars zich maximaal inspannen om dit mogelijk te maken. Voor de weg naar Joure is een routekaart uitgewerkt.

Transformatiegelden

Dit traject brengt kosten met zich mee. Zoals bijvoorbeeld kosten voor noodzakelijke onderzoeken en burgerparticipatie. Het tekenen van de intentieverklaring maakt het mogelijk een aanvraag in te dienen voor transformatiegelden die de overheid beschikbaar stelt in het kader van Integraal Zorg Akkoord (IZA). 

Alle informatie is ook terug te lezen op onze gezamenlijke website: Ziekenhuiszorg Friesland

  1. pdf Download hier de samenvatting: Samen naar toekomstbestendige ziekenhuiszorg 512 kB Download
Lot van Rassel - Jansen, voorzitter Koepelbestuur Medische Staf en SEH-arts, tekent namens Nij Smellinghe de intentieverklaring. Foto: Menno de Boer
Lot van Rassel - Jansen, voorzitter Koepelbestuur Medische Staf en SEH-arts, tekent namens Nij Smellinghe de intentieverklaring. Foto: Menno de Boer
De afgevaardigden van de vier Friese ziekenhuizen, drie betrokken zorgverzekeraars, adviesbureau Gupta en Van Doorne advocaten. Foto: Menno de Boer
De afgevaardigden van de vier Friese ziekenhuizen, drie betrokken zorgverzekeraars, adviesbureau Gupta en Van Doorne advocaten. Foto: Menno de Boer