Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Ziekenhuis Nij Smellinghe sluit tijdelijk 1 à 2 operatiekamers

Het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames is verontrustend. Waardoor we landelijk een sterke toename is te zien van de COVID-zorg in de ziekenhuizen. Ook in de noordelijke ziekenhuizen zien we een snelle stijging in het aantal opnames van besmette COVID-patiënten. Om deze toename op te kunnen vangen wordt landelijk de COVID-zorg op verpleegafdelingen en op de IC verder opgeschaald. Dit houdt helaas in dat er een deel van de planbare operatieve zorg wordt uitgesteld. Ziekenhuis Nij Smellinghe sluit daarom tijdelijk één à twee operatiekamers.

Patiënten waarvan operatie wordt uitgesteld, worden gebeld

Om de COVID-zorg te kunnen leveren en de druk op de zorg op te kunnen vangen, zijn wij helaas genoodzaakt om vanaf vrijdag 5 november één à twee operatiekamer van de zeven te sluiten. Dit betekent dat patiënten die een afspraak hebben voor een planbare operatie mogelijk gebeld worden dat deze operatie wordt uitgesteld.

De patiënt ontvangt persoonlijk bericht (meestal telefonisch) van de desbetreffende polikliniek wanneer een geplande operatie wordt uitgesteld.

Spoedzorg en afspraken op poliklinieken gaan door

De afspraken op onze poliklinieken gaan door, in het ziekenhuis of digitaal (telefonisch of beeldbellen). Ook gaat een groot deel van onze planbare operaties door. Oncologische behandelingen, spoedzorg, verloskundige zorg en zorg die niet kan wachten blijft gewoon doorgaan.

Deel planbare operatieve zorg wordt uitgesteld

De specialist beoordeelt of een operatie medisch noodzakelijk is of medisch verantwoord kan worden uitgesteld. Door één à twee operatiekamers van de zeven tijdelijk te sluiten schalen wij onze planbare operaties af. Zo’n 80% van onze planbare operaties kan doorgaan. Dit besluit is noodzakelijk om het aantal COVID-19 bedden op te schalen en om meer verpleegkundigen en specialisten vrij te maken om coronapatiënten te kunnen opvangen vanuit onze eigen regio en daarbuiten.

Vervelend voor patiënten

Wij begrijpen dat het voor patiënten vervelend is als de operatie wordt uitgesteld en dat zij langer moeten wachten. Nij Smellinghe neemt dit besluit om de toenemende stroom op te kunnen vangen en de druk op de zorg te verminderen. Daarnaast is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om regionaal en landelijk onze capaciteit zo goed mogelijk in te zetten voor coronapatiënten en de reguliere zorg daar waar kan door te laten gaan.