Spring naar inhoud

Ziekenhuis Nij Smellinghe gaat door met moderniseren en verduurzamen gebouw

“Juist in deze coronatijd wordt extra duidelijk dat het belangrijk is om te kunnen anticiperen op ontwikkelingen. Ons gebouw biedt straks nog meer ruimte voor flexibiliteit”, aldus directeur Bedrijf & Gebouwen Nij Smellinghe Folkert Brouwers. Deze flexibiliteit wordt bijvoorbeeld gecreëerd door een meer algemene of eenvoudig aanpasbare inrichting van (spreek)kamers. De ruimtes zijn daardoor voor verschillende onderzoeken en behandelingen te gebruiken.

(Ver)bouw Nij Smellinghe gaat door

Brouwers: “We zijn blij dat de verbouw van Nij Smellinghe doorgaat. Uiteraard met in achtneming van de veiligheid van onze patiënten en bezoekers, onze medewerkers en de bouwers. Dankzij de goede samenwerking met bouwpartners Unica en Van Wijnen kunnen we dit realiseren.

Toegankelijk en duurzaam

Nij Smellinghe moderniseert en verduurzaamt de komende jaren het ziekenhuisgebouw.  De patiënten en de medewerkers staan daarbij centraal. De verbouwingen dragen onder andere bij aan de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van alle zorg rondom vrouw en kind binnen het Vrouw Kind Centrum op de Polikliniek en in de Kliniek. Het concentreren van zorg maakt het mogelijk voor patiënten om zoveel mogelijk op één plek in het ziekenhuis te blijven.

Hybride OK uniek in de regio

Het operatiecomplex wordt uitgebreid van zes naar zeven operatiekamers. Uniek in de regio: één van de operatiekamers wordt een zogeheten hybride OK waar het operatieteam patiënten via een kleine snee kan opereren aan de hand van gedetailleerde röntgenbeelden die de binnenkant van het lichaam live laten zien. Dit maakt de operatie veel veiliger (minder kans op complicatie) én veel minder belastend voor de patiënt.

Het creëren van een fijne verblijfsomgeving voor patiënten en een fijne werkplek voor medewerkers zijn twee uitgangspunten binnen de verbouwingsplannen. Veel daglicht, lichte kleuren, hoge plafonds en ronde vormen dragen daar aan bij. Slimme, duurzame oplossingen, zoals Ledverlichting, zonnepanelen en goed geïsoleerde gevels (70% zuiniger!) dragen bij aan het doel van Nij Smellinghe om in 2030 energiepositief te zijn.

De verbouwingen zijn onderdeel van het Lange Termijn Huisvesting Plan 2019-2024 van Nij Smellinghe. Het Vrouw Kind Centrum is vlak na de zomer van 2020 klaar. De bouw van het vernieuwde operatiecomplex wordt in 2021 afgerond.
 

Speelkamer in het Vrouw Kind Centrum van Nij Smellinghe (verpleegafdeling)
Speelkamer in het Vrouw Kind Centrum van Nij Smellinghe (verpleegafdeling)
Het vernieuwde operatiecomplex van Nij Smellinghe
Het vernieuwde operatiecomplex van Nij Smellinghe
De verbouw en nieuwbouw van het operatiecomplex van Nij Smellinghe
De verbouw en nieuwbouw van het operatiecomplex van Nij Smellinghe
Startsein (ver)bouw operatiecomplex door teammanager OK Jochem Drent
Startsein (ver)bouw operatiecomplex door teammanager OK Jochem Drent