Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Ziekenhuis Nij Smellinghe doet mee aan Virtual Fracture Care: herstellen van een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel met behulp van een app

Vanaf 1 juni 2022 biedt ziekenhuis Nij Smellinghe op de Spoedeisende Hulp behandelingen aan volgens de Virtual Fracture Care-methode (VFC). Dit betekent dat patiënten met een ongecompliceerde botbreuk of ander stabiel letsel zelf oefeningen kunnen doen en kunnen werken aan hun herstel met de Virtual Fracture Care app. Ze hoeven niet meer voor controle naar het ziekenhuis. Nij Smellinghe is het eerste Friese ziekenhuis dat deze dienstverlening aanbiedt aan haar patiënten.  

Toegankelijke informatie in beeld en tekst

Thuis oefeningen doen en herstellen van een ongecompliceerde botbreuk of ander letsel, met behulp van digitale informatie via een app. Dat heet Virtual Fracture Care. De informatie is laagdrempelig (tekst en video) en gaat over de behandeling, het herstel en de herstelperiode. Het is overzichtelijk gebundeld in de Virtual Fracture Care app en daardoor heel toegankelijk voor patiënten. Er is informatie beschikbaar over twaalf type letsels, zoals een gebroken sleutelbeen of pols bij kinderen, ongecompliceerde breuken in de elleboog, enkel of voet, een verstuikte enkel en een spaakverwonding.

De patiënt krijgt na de behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) voor vertrek duidelijke uitleg over het letsel en de Virtual Fracture Care app. Tijdens de behandeling brengt de SEH-verpleegkundige, in plaats van gips, een verband, brace of afneembare laars aan die de patiënt zelf kan verwijderen.

Geen nacontrole nodig

Door deze aanpassing in de behandeling en door direct alle informatie over het hele behandel- en hersteltraject op toegankelijke wijze aan te bieden, kan de patiënt zich zelf redden en is nacontrole in het ziekenhuis onnodig. “Dit scheelt de patiënt en eventuele verzorger of mantelzorger een vervolgafspraak in het ziekenhuis en daarmee tijd. Daarnaast helpt het ons om de druk op de zorg te verminderen”, legt traumachirurg Roderick Wouters uit. “Voorheen werden patiënten met dit soort letsels standaard uitgenodigd voor een poliklinische nacontrole. Wetenschappelijk onderzoek van het OLVG (Amsterdam) laat zien dat VFC een vermindering van 91% poliklinische nacontroles en 72% controlefoto’s bij Radiologie kan opleveren.”

Wel is het belangrijk om de patiënt goed te informeren over zijn behandel- en hersteltraject. Wouters: “Dat doen we vanaf nu met behulp van de Virtual Fracture Care app. Voordeel is ook dat de informatie digitaal wordt aangeboden, in plaats van op papier. Veel duurzamer. Dat past goed bij Nij Smellinghe.”

Juiste zorg op de juiste plek

Ziekenhuizen die al langer met Virtual Fracture Care werken, merken dat de tevredenheid bij patiënten gelijk blijft of zelfs toeneemt. Patiënten nemen niet vaker contact op met de Spoedeisende Hulp of huisarts met vragen en het aantal patiënten dat zonder problemen herstelt, blijft gelijk. “Kortom, het is een mooi voorbeeld van hoe we de juiste zorg op de juiste plek aanbieden”, aldus Wouters.

De Virtual Fracture Care app

De Virtual Fracture Care app bevat informatie over twaalf typen letsels en er worden geen patiëntgegevens gevraagd of opgeslagen. Inloggen of een account aanmaken is niet nodig en iedereen kan de app downloaden en gebruiken. In de app is de contactinformatie van Nij Smellinghe duidelijk zichtbaar. Patiënten kunnen de Breuklijn bellen of via BeterDichtbij appen bij vragen of toenemende pijnklachten en zo in contact komen met één van de gipsverbandmeesters van Nij Smellinghe. Zo krijgt iedereen de zorg die nodig is. Meer informatie over Virtual Fracture Care en de app, is te vinden via www.nijsmellinghe.nl/seh.

Netwerk van ziekenhuizen

Het Amsterdamse OLVG is in Nederland in 2019 gestart met Virtual Fracture Care. Daarna volgden landelijk meerdere ziekenhuizen. Sinds 1 juni 2022 doet Nij Smellinghe ook mee. Deze ziekenhuizen vormen een netwerk. Ze overleggen meerdere keren per jaar om de beste zorg te blijven bieden, werken allemaal volgens dezelfde werkwijze en gebruiken dezelfde protocollen. Zo werken we samen aan duurzame zorg.

Virtual Fracture Care app in de media

Omrop Fryslân (31 mei op radio en tv)
Dinsdag 31 mei vertelden Roderick Wouters (traumachirurg) en Wietske Woliner (Technische Geneeskundige) enthousiast over de Virtual Fracture Care app. Tijdens de live radio-uitzending en voor tv leggen zij uit voor wie de app is bedoeld, hoe de app werkt en wat de voordelen voor de patiënt zijn.

Terugluisteren en -kijken
Hjoed vanaf 17.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân (31 mei)

Klik hier om het radio-interview terug te luisteren (vanaf 22 minuten)
Klik hier om de video te bekijken