Spring naar inhoud

Zelf regie over jouw privacy

In Nij Smellinghe hechten wij veel waarde aan privacy en zien we er streng op toe dat we zorgvuldig en vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens omgaan. Vandaag, op de Europese dag van de privacy, vertellen we er graag meer over.

Als patiënt deel je veel persoonsgegevens met ons, in het bijzonder medische gegevens. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die je kunt koppelen aan een specifiek persoon. Denk bijvoorbeeld aan naam en adres gekoppeld aan jouw medische gegevens.

Maartje Wiersma (Functionaris Gegevensbescherming) bij Nij Smellinghe vertelt over het belang van het beschermen van gegevens: “Privacy, en daarmee het beschermen van gegevens van patiënten, is belangrijk omdat er geen drempel mag zijn om over jouw gezondheid te praten. Je moet als patiënt niet bang zijn dat jouw medische informatie elders terecht komt, en je vrij voelen om alles met je zorgverlener te delen.”

Bewustwording van medewerkers

Binnen Nij Smellinghe besteden we ook veel aandacht aan de bewustwording van medewerkers over dit thema. Zo hebben we een e-learning over informatiebeveiliging, die verplicht is voor alle nieuwe medewerkers, en worden regelmatig informatiebijeenkomsten over privacy en cybersecurity georganiseerd. Daarnaast zijn er periodieke controles en steekproeven om onterechte dossierinzage tegen te gaan.

Beheer uw eigen gegevens via Mijn Nij Smellinghe

We vinden het belangrijk dat je zelf kunt aangeven wanneer je niet wil dat persoonsgegevens worden gedeeld met andere zorgverleners. Dit kun je doen via patiëntenportaal Mijn Nij Smellinghe. Bedenk daarbij wel dat het voor de zorg belangrijk is om bepaalde gegevens te kunnen delen  met bijvoorbeeld andere zorginstellingen.

In het online patiëntenportaal Mijn Nij Smellinghe vind je jouw medische gegevens, afspraken en informatie over de behandeling. Om de gegevens zo goed mogelijk te beschermen, kun je alleen inloggen via DigiD. In het patiëntenportaal kun je op elk gewenst moment aanpassingen maken over het delen van je patiëntgegevens.