Spring naar inhoud

Wieke Paulusma, Tweede Kamerlid, bezoekt Nij Smellinghe

Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) bracht vrijdag 27 januari 2023 een werkbezoek aan ziekenhuis Nij Smellinghe. Er werd gesproken over de belangrijke rol van de anesthesiemedewerker. Ideeën uitgewisseld over hoe dit beroep kan worden opgenomen in de wet BIG. Daarvoor zijn dan ook wettelijke kaders in de opleiding nodig. En hoe Zorg voor het Noorden daar een belangrijke bijdrage in kan leveren. Trots werd Wieke rondgeleid op ons moderne operatiecomplex en woonde zij een inleiding van een operatie bij.

Waardering, erkenning en zichtbaarheid anesthesiemedewerkers
Ymkje Visser, anesthesiemedewerker, deelde haar persoonlijke verhaal en gaf een kijkje in haar werk. Tijdens een presentatie en op het operatiecomplex vertelde zij enthousiast over het prachtige vak wat zij uitoefent. En hoe de verschillende disciplines samenwerken tijdens een operatie. “Hierin speelt de anesthesie net zo’n grote en belangrijke rol als de andere disciplines aan de operatietafel. Patiënten zijn dankbaar voor de zorg die mijn collega’s en ik geven. Maar ik mis de noodzakelijke waardering, erkenning en zichtbaarheid van de anesthesiemedewerker”, aldus Ymkje Visser.

Samen nadenken over oplossingen
“Allereerst was ik natuurlijk onder de indruk van de nieuwe operatiekamers, maar ook van de houding van het management en de bereidheid om te luisteren naar de noden van de beroepsgroep. Vervolgens de wil om over oplossingen na te denken, niet alleen voor de tekorten, maar ook om het werk aantrekkelijk te houden. Er was een positieve sfeer en dat heb je niet overal in Nederland. Kortom, onder de streep heb ik er een positief gevoel over, zeker naar Nij Smellinghe toe. Wat betreft de politiek moeten wij afwachten”, aldus Jaap Hoeksma bestuurder van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM).

Wieke onder de indruk
Wieke Paulusma deelde na haar werkbezoek enthousiast: “Zo mooi om weer dichtbij een patiënt te staan en bij het team dat op dat moment zorg verleent. Onder de indruk van de nieuwbouw van ziekenhuis Nij Smellinghe, hun samenwerking in de regio én de ruimte voor de verpleegkundigen! Want ze hebben Wall of Nursing. Prachtige weergave van het vak en de trots van veel verpleegkundigen van toen en nu.”