Spring naar inhoud

Voorgenomen bestuurlijke fusie ZuidOostZorg en Nij Smellinghe in volgende fase na goedkeuring NZa

Verbeteren en toegankelijk houden van zorg in Zuidoost Friesland centraal in onze samenwerking

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft haar goedkeuring gegeven aan de voorgenomen bestuurlijke fusie tussen ZuidOostZorg en ziekenhuis Nij Smellinghe. Daarmee is de voorgenomen bestuurlijke fusie in een volgende fase beland. Omdat de NZa de aanvraag heeft goedgekeurd, gaat nu ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de aanvraag beoordelen.

Onze organisaties werken al jaren strategisch samen op het gebied van (ouderen)zorg. In de coronatijd zagen we duidelijk de meerwaarde van deze samenwerking, waarna we deze ook in onze strategie Radicaal Doorgaan 2022-2025 (ZOZ) en strategie ‘Samen werken aan duurzame zorg 2024 – 2026’ (NS) hebben opgenomen. Door bestuurlijk te fuseren en daarmee de samenwerking te bestendigen, kunnen we samen versnellen in onze missie om de zorg voor de regio Zuidoost Friesland te verbeteren en toegankelijk te houden. Daarmee zijn we klaar voor de grote maatschappelijke opgaven die er liggen, zoals de dubbele vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en stijgende kosten.

Combineren expertise en ervaring

“We hebben de afgelopen jaren al mooie resultaten behaald in onze strategische samenwerking, die ook nodig zijn om tegemoet te komen aan de toenemende zorgvraag en de uitdagingen die daarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan onze Afdeling Tijdelijke Opname Ouderen (ATOO) waar ouderen tijdelijk worden opgenomen wanneer zij geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben, maar nog wel een zorgvraag. Daarmee bieden we een antwoord op de verkeerde-beddenproblematiek en zorgen we voor betere doorstroom”, zeggen Simone Meertens en Karine van der Kraan, bestuurders van ZuidOostZorg. “We hebben gezien dat het combineren van onze expertise en ervaring ervoor zorgt dat burgers meer dan voorheen de juiste zorg op de juiste plek krijgen. En dan wil je juist de samenwerking verder verstevigen. Daarom zetten we nu de volgende stap naar een bestuurlijke fusie.”

Eigen identiteit behouden, samen werken aan de toekomst van de zorg

Onze beide organisaties behouden na de bestuurlijke fusie hun eigen identiteit, cultuur en structuur. Meertens: “ZuidOostZorg en Nij Smellinghe zijn verschillende organisaties die op verschillende manieren werken. Maar daarbij hebben we wel een belangrijke gemene deler, namelijk dat we samen staan voor de toegankelijkheid van de zorg in Zuidoost Friesland.” Van der Kraan: “Juist door verschillend te zijn en die verschillen te koesteren, kunnen we van elkaar leren en elkaar versterken. ZuidOostZorg blijft dus ZuidOostZorg en Nij Smellinghe blijft Nij Smellinghe, maar we werken wel samen onder één paraplu”.

De beide organisaties zien veel kansen in de samenwerking. “Gezien de krapte op de arbeidsmarkt kijken we daarbij vooral naar hoe we samen onze beschikbare capaciteit kunnen samenbrengen en inzetten. In-, door- en uitstroom voor patiënten en cliënten is daarbij van essentieel belang om aan de toenemende vraag tegemoet te kunnen komen”, zegt Bert Kleinlugtenbeld, bestuurder van Nij Smellinghe.

Elkaar versterken en samen sterker staan

Kleinlugtenbeld ziet de bestuurlijke fusie als een belangrijke stap voor de toekomst. “Door ons echt aan elkaar te verbinden, kunnen we de versnelling maken die nodig is”, aldus Kleinlugtenbeld. “Zo kunnen we samen sterker inzetten op digitalisering, zorgtechnologie en het delen van onze capaciteit en expertise. Een voorbeeld hiervan is op het spoedplein, waar we samen met de huisartsen werken.”

De stappen die ZuidOostZorg en Nij Smellinghe maken, passend bij de opgave die ook vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) wordt gevraagd en die ook in het Regioplan Friesland worden beschreven. “We zijn er van overtuigd dat passende integrale zorg alleen vanuit gezamenlijkheid kan worden geleverd. Een sterke zorgketen is daarbij van essentieel belang. Van preventie tot acute zorg en van innoveren tot van elkaar leren, in onze samenwerking komt alles bij elkaar met als uiteindelijk doel om de zorg voor de burgers in onze regio te versterken.”  

Vervolg van het bestuurlijke fusietraject

De raden van bestuur van onze beide organisaties zullen in het bestuur van de bestuurlijke fusieorganisatie evenveel zeggenschap hebben. De ondernemingsraden, cliëntenraden en raden van toezicht van ZuidOostZorg en Nij Smellinghe hebben ingestemd met de voorgenomen bestuurlijke fusie. Tijdens het proces van instemming zijn daarbij verschillende thema’s aan bod gekomen. Bijvoorbeeld beide organisaties zijn financieel gezond, hoe we samen uitvoering kunnen geven aan landelijke ontwikkelingen, de meerwaarde voor onze cliënten/patiënten en het behoud van eigen identiteit.

Ook extern zijn de eerste formele stappen in het proces van de bestuurlijke fusie inmiddels genomen: begin januari 2024 hebben wij een aanvraag ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa heeft inmiddels laten weten akkoord te zijn met de bestuurlijke fusie. De aanvraag voor goedkeuring ligt op dit moment voor bij de ACM.

Afdeling Tijdelijke Opname Ouderen (ATOO) waar ouderen tijdelijk worden opgenomen wanneer zij geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben, maar nog wel een zorgvraag.
Afdeling Tijdelijke Opname Ouderen (ATOO) waar ouderen tijdelijk worden opgenomen wanneer zij geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben, maar nog wel een zorgvraag.