Spring naar inhoud

Verpleegkundige Lisanne: “De eenzaamheid heeft veel indruk gemaakt”

#Vrijdagverhalen

Al sinds de uitbraak van het coronavirus werkt Lisanne op de corona-afdeling. Bij patiënten in Nij Smellinghe die uit andere delen van Nederland komen, heeft ze gemerkt hoeveel impact het heeft om ver van huis te zijn. "Zeker in de eerste golf was het erg moeilijk om te zien dat de patiënten alleen en eenzaam waren. Vooral die eenzaamheid heeft veel indruk gemaakt."

Tranen

 “Ik geef directe patiëntenzorg aan mensen die besmet zijn met het coronavirus COVID-19 en patiënten die verdacht worden van besmetting. Ik heb gesprekken gevoerd met patiënten waarin ze aangeven dat ze het erg moeilijk vinden zo ver van huis te zijn zonder familie. De tranen die ik zie tijdens het beeldbellen. Dat snijdt dwars door je ziel. Gelukkig zijn er inmiddels mogelijkheden voor coronapatiënten om bezoek te ontvangen.”

Veel geleerd

Waar er tijdens de eerste coronagolf vooral veel onzekerheid was over het ziektebeeld, weten Lisanne en haar collega’s inmiddels steeds beter wat ze kunnen verwachten. “Van de eerste golf in het voorjaar van 2020 hebben we geleerd wat de ziekte met je kan doen, wat voor impact het heeft op de patiënt en de familie er omheen, maar ook hoe belangrijk de samenwerking is tussen collega's. We werken nu veel samen met collega's van andere afdelingen en krijgen buddy's. Iedere collega werkt weer anders en dat opent zeker je ogen.”

Herkenbaar zijn

Ondanks de saamhorigheid en de goede sfeer op de afdeling, kijkt Lisanne nu al uit naar het moment dat ze patiënten weer normaal kan verzorgen. “Dat mensen ons weer kunnen herkennen en onze gezichtsuitdrukking weer kunnen zien. Maar zolang het nog nodig is, zetten we ons voor de volle 100% in op de corona-afdeling. Het geeft me ontzettend veel voldoening dat ik mijn steentje kan bijdragen aan een groot maatschappelijk probleem.”

#Vrijdagverhalen

Onder het motto ‘Met aandacht. Dat voelt beter’ zetten dagelijks circa 1.600 collega’s zich in binnen Nij Smellinghe. In de serie Vrijdagverhalen vertellen bevlogen collega’s die voor én achter de schermen in ons ziekenhuis werken hun verhaal.